Vanliga frågor om Unionen

Ingår Unionens a-kassa i medlemsavgiften?
Nej, Unionens a-kassa har ett separat medlemskap och ingår inte i avgiften för fackförbundet Unionen.
Har Unionen en inkomstförsäkring?
Ja, Unionen har en inkomstförsäkring som kompletterar ditt skydd från a-kassan. Inkomstförsäkringen täcker löner upp till 60 000 kronor och 150 ersättningsdagar. Med en tilläggsförsäkring för en extra slant kan du utöka antalet ersättningsdagar eller höja inkomsttaket om du tjänar mer.
Vem kan bli medlem i Unionen?
Du kan bli medlem i Unionen om du är tjänsteman inom den privata sektorn, oavsett vad du arbetar med. Här får även studenter, chefer och egenföretagare bli medlemmar.
Var hittar jag Unionens kollektivavtal?
Unionen har ett verktyg på hemsidan där du kan söka på en bransch och se vilka kollektivavtal som finns. Som medlem kan du även logga in och se de kollektivavtal som gäller just dig.
Hur hittar jag Unionens lönestatistik?
Lönestatistik finns tillgängligt direkt på Unionens hemsida. Du kan söka på ditt yrke, se normalt löneintervall och vilka faktorer som påverkar just din lön.
Vilken avgift har Unionen?
Du betalar 50–235 kronor i månaden för medlemskap i Unionen, beroende på vad du tjänar.

Unionens förmåner

Som medlem får du rabatt på flera olika träningserbjudanden, såsom träningskedjan Actic, Selmas spa i Värmland och de digitala hälsotjänsterna Coach M Online och Prius Health. Du får också rabatt på utvalda hotellkedjor, kryssningar och semesterboenden.

Du får även rabatter på olika utbildningar som Unionen har samarbetsavtal med. Journalister kan få sitt presskort hos Unionen.

Unionen har avtal med både Danske bank och SEB, och medlemmar kan därmed ta förmånliga bolån och medlemslån hos dessa banker. Du får även ett visst låneskydd som försäkrar dina lån hos bankerna.

Det finns också särskilt framtagna medlemsförmåner för egenföretagare, chefer och förtroendevalda i Unionen. Medlemmar som går i pension får behålla sina rabatter och andra förmåner, till en sänkt medlemsavgift. 

Exempel på förmåner som ingår

 • Förmånliga bolån och medlemslån
 • Stödlån vid konkurs och försenad lönegaranti

Exempel på rabatter som erbjuds

 • Träningsrabatter
 • Reserabatter
 • Utvalda karriärböcker
 • Tidningsprenumerationer
 • Utbildningsrabatter
 • Avtal och rådgivning hos Lexly

Unionens inkomstförsäkring

Unionens inkomstförsäkring ingår i medlemskapet. Är du yrkesverksam eller driver eget företag omfattas du av inkomstförsäkringen, förutsatt att du också är med i en a-kassa och under 65 år. Du behöver dock inte vara med i just Unionens a-kassa för att utnyttja inkomstförsäkringen.

Med grundförsäkringen kan du försäkra en inkomst på upp till 60 000 kronor i månaden och få ersättning i 150 dagar. Vill du försäkra en högre lön eller öka antalet dagar till 200 behöver du teckna en tilläggsförsäkring. Tilläggsförsäkringen kostar 50 eller 100 kronor beroende på om du tjänar mer eller mindre än 60 000 kronor.

Grundförsäkring

Max lön att försäkra:60 000 kr/mån
Max ersättningsperiod:150 dagar
Kostnad:50–235 kr/mån
Kvalificeringstid:12 månader

Med tilläggsförsäkring

Max lön att försäkra:150 000 kr/mån
Max ersättningsperiod:200 dagar
Kostnad:50–100 kr/mån
Kvalificeringstid:12 månader

Räkna ut din ersättning vid arbetslöshet

kr/mån
kr/mån

Unionens övriga försäkringar

Flera personförsäkringar hos Bliwa ingår för nya medlemmar och är gratis de tre första månaderna. Därefter behöver du betala för att fortsätta vara försäkrad, men priset är rabatterat för medlemmar. Du kan också teckna fler än dessa försäkringar utifrån ditt behov.

Blir du arbetslös under arbetslivet får du behålla livförsäkringen utan kostnad,. Är du arbetslös en längre tid får du även behålla andra försäkringar. Pensionerade medlemmar kan behålla sitt medlemskap och tre av personförsäkringarna: olycksfalls, liv- och diagnosförsäkring.

Unionen samarbetar även med IF försäkring och erbjuder därmed rabatterade sakförsäkringar och tilläggsförsäkringar till medlemmar

Försäkringar som ingår

 • Olycksfallsförsäkring*
 • Livförsäkring*
 • Sjukförsäkring*
 • Diagnosförsäkring*
 • Sjukkapital*

Försäkringar med rabatterat pris

 • Hemförsäkring
 • Villaförsäkring
 • Bilförsäkring
 • Sjukvårdsförsäkring
 • Familjeskydd
 • Barnförsäkring
 • Småföretagarförsäkring och pensionsförsäkring för egenföretagare
*Ingår de första tre månaderna

Unionens rådgivning

På hemsidan hittar du en massa information som du kan behöva i olika situationer i arbetet, till exempel lönestatistik och din uppsägningstid. Genom att logga in får du direkt tillgång till ditt kollektivavtal.

Unionen erbjuder sina medlemmar en lång rad karriärtjänster. Du kan exempelvis få ditt CV eller din Linkedin-profil granskad, eller helt enkelt prata med någon om hur du hittar ett nytt jobb eller utvecklar din kompetens.

Genom externa samarbetspartner till Unionen kan du också få hjälp med exempelvis familjejuridisk rådgivning och professionell yrkesvägledning.

Exempel på rådgivning som ingår

 • CV-granskning
 • Karriärcoachning
 • Lokalt stöd på arbetsplatsen
 • Förhandlingshjälp
 • Juridiskt stöd

Unionens studenterbjudande

Som student kan du bli medlem i Unionen för ett billigare pris. Du betalar bara 100 kronor för hela din studietid, och även för ditt första år som yrkesverksam medlem när du har studerat klart.

Studentmedlemmar kan ta del av de flesta av ordinarie medlemmars förmåner, men det finns också flera erbjudanden som är särskilt framtagna för studenter i förbundet. Bland dessa finns bland annat försäkringserbjudanden och vägledning i hur du startar din karriär och övar inför intervjun till ditt första jobb.

Exempel på erbjudanden som ingår

 • Lägre medlemsavgift
 • Billigare olycksfallsförsäkring
 • Intervjuträning
 • Billigare hemförsäkring

Kort om Unionen

Unionen grundades 2008 genom en sammanslagning av Tjänstemannaförbundet HTF och SIF. Fackförbundet finns i dag på fler än 65 000 arbetsplatser och är öppet för alla tjänstemän inom den privata sektorn, oavsett befattning, lön eller utbildning. Medlemmarna finns både inom små företag och stora koncerner, och även föreningar och andra typer av organisationer.

Unionen arbetar på nationell och internationell nivå samt på lokal och regional nivå med att förbättra medlemmars villkor. Unionen har tre stora frågor som de jobbar hårt med: att skapa fler och bättre arbeten, att skapa balans i arbetet och att kompetens ger styrka.

Omdömen om Unionens fackförbund

Skriv omdöme
18 maj, 2021
"Hyckleriförbund"
Har varit medlem i 8 år och för första gången behöver jag verkligen förhandlingshjälp då jag blivit lönediskriminerad via min arbetsgivare (som har kollektivavtal) Centrala unionen lyfter dock inte ett lillfinger och hänvisar till arbetsplatsens ”lokala klubb” som är ett stycke tomtar som unionen valt ut som förtroendevalda som inte behagar svara i telefon, mail, möten etc. Dessa tomtar ska än dock förhandla åt mig, utan att ha något som helst intresse av att hjälpa till i varken lönefrågor eller när man blivit utsatt för systematiskt mobbning av sin chef. Eller när man gått in i väggen pga orimligt hög arbetsbelastning. Centrala unionen (regionen) säger systematiskt ”vi har inte mandat att hjälpa medlemmar när det finns en lokal klubb”...”du måste vända dig till din klubb”. En mer förnedrande och vidrigt pengakåt fackförening får man leta efter. Unionen är ett riktigt sketet fackförbund som endast lurar människor på pengar för att själva kunna åka på ”förtroenderesor” till f*cking Japan. Så vill du slänga pengar i sjön och bidraga till att vidriga människor ska åka på lyxresor, välj unionen. Vill du bli utsatt på din arbetsplats och se till att verkligen inte få hjälp trots 1000-tals kronor som betalats in? Då kan du välja unionen. Ett mer hyckleriförbund får man leta efter! Unionen är det största skämtet som existerar!
JH
8 januari, 2021
"Fall inte för deras reklam"
Första gången jag skriver en recension här, bara för att försöka få folk på bättre tankar än att falla för reklambudskapet från Unionen.
Sebastian
13 oktober, 2020
"Jätte dålig metod att känna pengar"
Jag var medlem i Unionen när jag var på universitet och de ringde mig när jag slutade min universitet och jag sa att vill inte vara medlem längre men de ha tackat ja på systemet då de vill att jag ska betala medlem uppgifter igen och igen. Jätte dålig metod att känna pengar
HH
7 oktober, 2020
"Gå aldrig med i Unionen"
Om du vill gå med i ett fackförbund som lovar det mesta och inte leverera något så är Unionen det bästa alternativet. Har försökt få tag på deras support under 3 veckor men det är totalt omöjligt. Sist jag ringde var jag plats 4 i kö och fick vänta över en timme innan det bröts. Har sedan dess skickat email i inloggat läge om att bli uppringd men det verkar vara totalt omöjligt. Unionen har garanterat den sämsta servicen och kundbemötandet. Vet faktiskt inte hur man kan bli sämre. Gör er en tjänst och gå aldrig med i Unionen. Det finns fler förbund att gå med i.
Besviken medlem till Unionen
2 september, 2020
"Ingen hjälp"
Vid en avsneddande som inte har nåt grund, arbetsgivaren har fått mer hjälp, har fortfarande inte fått semesterersättning som facket ska hjälpa med, juristen avråder mig att ogiltigförklara avskedandet, och nu ska begära skadestånd men juristerna har inte tid ” vi har 20 klienter” vem är jag då? Utan unionen hade jag ett jobb nu, det var de som sa att jag inte ska gå med arbetsgivarens krav att ändra arbetsvillkoren och då avskedar han mig, och nu inget hjälp.
MH
31 augusti, 2020
"VÄRDELÖSA!!!"
Oartiga, evigt tjatande om att man ska skicka in allt och efter man har gjort det så ska man behöva förklara varje siffra och text i inskickade dokument. Kräver mer eller mindre ett fullt dokumenterat liv från att du började skolan, första hela pizzan du åt osv osv. Jätte dåliga på att säga Vilka dokument och intyg dom vill ha och i varje meddelande vill dom att du ska förklara dig. 11 veckor och gud vet hur många olika handläggare (som vill ha dittan och dattan intyg) fast dom har fått in allt från början men verkar inte förstå sig på hur deras dokument system fungerar. Det hela känns som att dom skjuter fram allt till dom får ett svar som är \"Nu skiter jag i er och er ersättning\" DÅ!!! Blir dom glada och förstår allt. Absolut det värsta och sämsta är att ha något med dom att göra och det andra värsta är att man har betalat dom i 14 år. VÄRDELÖSA!!!
Förbannad
25 augusti, 2020
"Omöjligt att gå ur medlemskapet"
Närmast omöjligt att gå ur medlemsskapet. Riktigt dålig process som gör att man tvingas betala mer än tänkt.
Daniel
10 augusti, 2020
"Unionen hjälper inte sina medlemmar"
Det verkar som om Unionen företräder arbetsgivaren i stället för medlemmen. År 1997 fick jag en stroke och blev uppsagd p.g.a. sjukdom av arbetsgivaren. Då jag kontaktade Unionen, så ändrade de detta till uppsaggd p.g.a. arbetsbrist. Fick sedan en sjuklönebidragsanställning på Arboga Museum, där villkoren för att Museumet skulle få 50% sjuklönebidrag för mig, var att jag skulle få arbeta i min egen takt och inte utsättas för stress. Detta gick bra ända tills den senaste Intendenten blev anställd, för så utskälld och anklagad för olika saker har jag aldrig blivit någon gång. Efter att ha genomgått en hjärtoperation, så tog jag kontakt med ordföranden och arbetsförmedlingen om arbetssituationen, utan resultat. Då kontaktade jag Unionen i Västerås och de dikterade ett dokument där jag blev uppsagd p.g.a. arbetsbrist med hänvisning till omorganisation. Unionen hjälper inte sina medlemmar. Man stjälper dem.
Lars Helsing
24 juni, 2020
"Värt alla pengarna"
Värt alla pengarna att gå med i Unionen Egenföretagare! Särskilt affärscoachning och juridikstödet var oumbärlig för mig då de hjälpte mig att undvika ett mycket dåligt anställningsavtal och ett annat ärende som kunde ha kostat mig hundra gånger mer än vad jag betalar i avgift om det gick snett
Alexander
23 juni, 2020
"Skam företag"
Blev medlem (facket) för att prata om löner, de bad att boka tid med dem för att diskutera om löner och lönesamtal. De hade inga tider de 3 månaderna framåt, så jag ringde för att avsluta mitt medlemskap och då krävde de att jag stannar kvar 2 månader till och skriver även på papper de skickar hem för att avsluta ett jävla medlemskap, samt att de har inga mejlsupport angående medlemskap. Känns mer som en skam företag
Ej namn
30 maj, 2020
"Rekommenderar inte"
Frukstansvärt otrevlig personal. Vart medlem i flera år och för att gå ur det måste man ringa in, få hem en blankett, skicka in etc.. Vill verkligen gå ur men för folk med diagnoser är det här extra jobbigt. När jag ringt om trakasserier från chefer i fackanslutna företag så har de bara gett mig rådet \"byt jobb\" och inget annat. Jag betalar 235 kr i månaden för något som vem som helst kunde säga. Flera gånger försökt få hjälp att de ska föra min talan med företaget; men alltid blivit nekad. Att gå med är verkligen superlätt. Borde vara lagkrav på att man ska kunna gå ur lika lätt som man går med. På måndag måste jag ringa och be om en blankett mellan 09-16 (såklart under arbetstid så man måste krångla till det ännu mer)
Christoffer
23 april, 2020
"Anställ MER personal."
Skryter om sin inkomst försäkring men inte ett ord om gräns på månadslön du MÅSTE ha för att kunna få den. Mejlade dem med fråga om ersättning men fick till svar: -\"Just nu prioriterar vi att fatta beslut och därför kommer vi bara att besvara meddelanden som tar oss vidare i handläggningen. Det betyder att du endast får detta svaret\". Och detta betalar jag för?? JAG som arbetslös MÅSTE söka 4-20 jobb/månad annars blir jag straffad.Men om handläggare på a-kassa tycker sig ha mycket att göra,då är det ok att strunta i medlem. Fruktansvärt dåligt stöd,inkompetenta handläggare som bara gör det de ska göra,inget extra.Trodde i min enfald att ALLA arbetslösa var lika mycket värda,men så är inte fallet nu i Corona tider. Varför inte dra sitt strå till stacken och anställa MER personal.
PJ
24 februari, 2020
"Rekommenderas ej"
Rekommenderas ej. Överväg starkt att se över era alternativ och LÄS medlemskapsvillkoren innan, kan bli dyrt annars.
AP
12 februari, 2020
"Bra stöd"
Har haft en tuff tid på min arbetsplats (dålig arbetsmiljö). I samtal med Unionen fick jag mycket stöd och information om vad jag kan göra.
MI
9 februari, 2020
"Inget stöd"
Fick faktiskt inget stöd i samband med en uppsägning. Med tanke på att man betalar till facket så borde de rimligen också vara ett stöd. Men icke. Kraftigt besviken och att de försvårar för medlemmar att gå ur skräpet.
dj
9 februari, 2020
"Dåligt stöd"
Dåligt stöd, inte kompetenta handläggare. Svårt att säga upp medlemskap. Rekommenderas ej.
Diana
30 januari, 2020
"Omöjligt att avsluta medlemskap"
Helt omöjligt att avsluta sitt medlemskap samt blev lurad att bli medlem
Amanda
25 september, 2019
"GÅ INTE MED"
Riktigt dåligt förbund! Otroligt sträva människor, datasystem från 80-talet. Tänk er att posta brev för att säga upp er 2020 :D Stort fiasko! Jobbar du i butik som yngre, GÅ INTE MED, finns ingenting i detta för er att hämta.
Daniel
21 augusti, 2019
"Riktigt illa"
Riktigt illa med hjälp när det faktiskt behövs. Man går snabbt in i en vägg med politik och svåra byråkratiska processer när det slår till. Man förstår rent snabbt att Unionen också är ett företag med sin egen agenda. Att dom sedan investerar i ryska oljebolag är väl egentligen bara ett bevis på att Union har blivit alldeles för stort och förmöget för att gå in i någon konflikt som kan påverka vinstutdelningen. Vi behöver alla se till att ge ut recensioner överallt så vi vet att vi inte är ensamma om något problem uppstår.
Lina
30 juli, 2019
"Sämst fack"
Sämsta fack, varit medlem i 12 år och de nekar ersättning för två månader
Raid Abdich
10 juli, 2019
"Hemskt hur de håller kvar en"
Fick information om möjlighet att få tillbaka x-antal kronor per termin för studiemedel (vid inlämning av blankett och kvitton/dylikt). När jag väl försöker lösa detta får jag reda på att det är för sent. Bestämmer mig då för att avsluta medlemsskapet; detta resulterar i ytterligare 2 månaders betalning... Hemskt hur de håller kvar en och suger ut alla pengar de kommer nära
H
4 juni, 2019
"Really hard to cancel the membership"
Really hard to cancel the membership. You have to call them, then wait for a form (~one week), then they will charge you two more months. Compares how easy to sign up for a membership. They want to make it hard so that they can con you more money!
Zhe
13 november, 2018
"Gått med ofrivilligt"
Blev uppringd av telefonförsäljare, uppgav min mejl för att få mer information om unionen. Idag en månad senare har jag fått en faktura av unionen och gått med ofrivilligt.
Philip
6 februari, 2018
"Bra hjälp och stöd"
Fick jättebra hjälp och stöd då jag blev uppsagd felaktigt av ett företag. Alla jag varit i kontakt med är mkt kompetenta. Även fått ersättning för min litteratur när jag läste en kurs. Billigare avgift än de andra dessutom.
Sandra
Evelina Grenehed
Evelina Grenehed Skribent