Vilka förmåner får man som medlem i ett fackförbund?

Vilka förmåner man får som medlem beror på vilket fackförbund du är eller blir medlem hos. Den främsta förmånen med att vara medlem i ett fackförbund är att fackförbunden förhandlar kollektivt om arbetarnas löner. Utöver det kan ditt medlemskap erbjuda dig förmåner som inkomstförsäkring samt möjligheten att ta del av olika rabatter och erbjudanden.

Ett medlemskap ger trygghet på arbetsmarknaden

Den viktigaste förmånen som ingår i medlemskapet är tryggheten på arbetsmarknaden. Fackförbunden ger arbetstagaren facklig rådgivning i frågor som rör arbetslivet, anställningsvillkor samt löner. Dessutom kan fackförbunden erbjuda förhandlingshjälp. Ett fackförbund har dessutom större inflytande än en enskild arbetstagare och därför är förhandlingshjälpen bra att utnyttja.

Andra förmåner kan exempelvis vara

  • Inkomstförsäkring. Inkomstförsäkring fungerar som en extra arbetslöshetsförsäkring och försäkrar ett högre belopp än vad a-kassan gör. Det innebär att du kan få ut en högre ersättning om du mot förmodan blir arbetslös.
  • Juridisk hjälp och rättsskydd. De flesta fackförbund erbjuder juridisk hjälp vid tvister mellan dig och din arbetsgivare. Den juridiska hjälpen kan innebära både stöd och rådgivning men även rättshjälp om målet går till domstol.
  • Karriärstjänster. Många fackförbund erbjuder olika karriärstjänster som ger dig stöd i ditt arbetssökande. Det kan innefatta allt från feedback på ditt CV till karriärsrådgivning, mentorsprogram och hjälp med din LinkedIn-profil.

Som medlem i ett fackförbund får du rabatter och förmånliga erbjudanden

Förutom hjälp med arbetsrelaterade frågor kan fackförbunden erbjuda förmånliga priser på bland annat hemförsäkring och bolån. Detta tack vare samarbeten med andra företag och organisationer.

Fackförbunden kan ibland ha väldigt specifika erbjudanden, exempelvis till studenter som erbjuds rabatter på kurslitteratur.

Se vilka fackförbund som erbjuder bäst förmåner
Hittar du inte din yrkesroll i listan? Meddela oss här
Tipsa om yrke som saknas
Om du inte hittar ditt yrke i sökfältet, meddela oss så lägger vi till det.
Tänk på att fältet ovanför endast är till för att skicka in ditt yrke och att du inte kommer få något svar. Inkludera ingen personlig information om dig själv eller någon annan.

Medlemmarna kan årligen ansöka om stipendier

De flesta fackförbund delar årligen ut något stipendium. Kraven för att få ansöka om dessa är olika men oftast krävs åtminstone ett medlemskap i fackförbundet. Ibland kan det även krävas att man arbetat inom ett visst yrke.

Stipendierna består oftast av pengar men i vissa fall kan det exempelvis vara att få bedriva fackliga studier utomlands.