Kan jag ta semester under sjukskrivningen?
Ja, du kan ta ut semester under tiden som du är sjukskriven. Är du sjukskriven på deltid ansöker du om semester precis som vanligt. Är du sjukskriven på heltid kan du inte utnyttja ledigheten på samma sätt, men det kan vara möjligt att komma överens med arbetsgivaren om saken.
Om du är sjukskriven på deltid
Är du sjukskriven på deltid och arbetar deltid kan du ta ut semester på samma sätt som heltidsanställda. Du ansöker då om semester som vanligt hos din arbetsgivare. Hur många betalda semesterdagar du har rätt till beror på vad du tjänat in under föregående år.
Semester kan bara tas ut i hela dagar. Det gäller även om du bara jobbar halvdagar. Om du tar en veckas semester använder du därmed fem semesterdagar. Men du får också sjukpenning från Försäkringskassan för den tid du är sjukskriven.
Eftersom semesterlönen räknas som redan intjänad lön påverkas inte utbetalningen av sjukpenningen. Du kan alltså få både semesterlön för de semesterdagar du tar ut och sjukpenning för den tid du är sjukskriven, för samma period.
Exempel: Tea är sjukskriven på 50 %. Hon tar ut en veckas semester, vilket är fem hela semesterdagar som hon tjänat in året innan. Därför får Tea semesterlön för fem hela dagar och sjukpenning som vanligt på 50 % för den perioden.
Om du är sjukskriven på heltid
Är du sjukskriven på heltid fungerar det lite annorlunda. Det verkar inte finnas några juridiska hinder för att ta ut intjänad semesterlön under tiden som du är sjukskriven på heltid. Däremot har du inte lika stor nytta av att ta ut semester när du inte arbetar.
Fundera på om det verkligen är värt att ta ut intjänad semester under sjukskrivningen. Semestern är till för rekreation och att anställda ska få tid till vila. Den som är sjukskriven på heltid och under lång tid har inte samma möjlighet till det. Därför kan det vara klokt att spara din intjänade ledighet tills du faktiskt har användning för den.
Vill du ändå ta ut intjänad semesterlön under sjukskrivningen får du prata med din arbetsgivare om det är möjligt att göra det. Du kan även kontakta ditt fackförbund och be om råd kring hur du ska hantera din semester i samband med sjukskrivning.
För din sjukpenning ska det inte göra någon skillnad om du tar ut semester eller inte. Enligt Försäkringskassan kan du fortfarande få sjukpenning samtidigt som du får semesterlön.
Sjukskrivningen är semesterlönegrundande
Alla arbetstagare har varje år rätt till 25 semesterdagar. Om det är betald semester beror på hur mycket du jobbade under intjänandeåret, det vill säga året innan du tar ut din semester. Intjänandeåret och semesteråret börjar den 1 april och slutar den 31 mars.
När du är sjukskriven och får sjukpenning från Försäkringskassan tjänar du fortfarande in vissa semesterdagar till nästa semesterår.
Sjukskrivningen är semesterlönegrundande i 180 dagar. Det innebär att om du varit sjukskriven på heltid och sedan kommer tillbaka till jobbet har du tjänat in betalda semesterdagar även om du inte har arbetat en tid. Är du sjukskriven längre än 180 dagar får du färre intjänade semesterdagar.
Tänk på! Är du sjukskriven på grund av arbetsskada finns ingen tidsbegränsning på 180 dagar. Då är hela intjänandeåret semesterlönegrundande.
Är du oavbrutet sjukskriven i ett helt intjänandeår tjänar du inte längre in några semesterdagar om du fortsätter vara sjuk. Eftersom intjänandeåret gäller från 1 april ska sjukskrivningen ha varat från 1 april ett år till 31 mars året efter för att du ska förlora rätten till semesterintjänande.
Exempel: Freja blev sjukskriven i september 2019. Fram till den 31 mars 2020 tjänar hon in betalda semesterdagar precis som vanligt. Mellan 1 april 2020 och 31 mars 2021 tjänar hon in semesterlön i 180 dagar om hon är fortsatt sjukskriven.
Därefter har Freja varit heltidssjukskriven under ett helt intjänandeår. Därför förlorar hon sin rätt till semesterintjänande från den 1 april 2021.
Prata med din arbetsgivare om du vill avbryta semestern för att du blir sjuk
Om du blir sjuk under din semester kan du kontakta din arbetsgivare för att avbryta semestern och sjukanmäla dig. Då betraktas dagarna som sjukdagar istället för semesterdagar. De semesterdagarna har du då kvar till ett senare tillfälle.
Semesterdagar är inarbetad ledighet och ska därför inte behöva användas till att bli frisk.