Hur blir jag medlem i ett fackförbund?
För att bli medlem i ett fackförbund behöver du först ta reda på vilka fackförbund som finns att välja för ditt yrkesområde. Efter att du skickat in ansökan brukar de flesta fackförbund gå igenom din ansökan för att se till att du uppfyller de kriterier som krävs för att bli medlem. Uppfyller du alla kriterier blir du medlem i fackförbundet inom några dagar.
Nästan alla kan bli medlemmar i något fackförbund
Många tror att fackförbund bara gäller för löntagare. Men faktum är att de flesta grupper i samhället kan vara medlem i ett fackförbund.
Ett minimikrav för att gå med i ett fackförbund är att du är minst 15 år gammal. I vissa fall måste du även kunna visa upp en examen eller utbildning inom ett visst specifikt yrkesområde. Du kan även bli medlem i ett fackförbund som student och vara medlem som pensionär.
Exempel: Hanna arbetar som ekonom och vill bli medlem i ett fackförbund eftersom hon förstått att det kan innebära många fördelar. Hon börjar med att ta reda på vilka fackförbund hon har möjlighet att gå med i genom att söka på sitt yrke. Med hjälp av jämförelsetabellen kommer hon fram till att Unionen är det bästa fackförbundet för henne.
Hanna vill läsa mer om medlemskapet och går vidare till Unionens hemsida. När hon fått ytterligare information fyller hon i ansökningsformuläret och skickar in sin ansökan.
Så blir du medlem i ett fackförbund: 4 enkla steg
1. Hitta ett fackförbund som passar dig
Vill du bli medlem i ett fackförbund måste du först hitta ett fack som täcker det yrkesområde du arbetar inom, och som har kollektivavtal med din arbetsgivare. Börja med att jämföra fackförbund som passar just för ditt yrkesområde och välj som sagt i första hand förbundet som arbetsgivaren har kollektivavtal med. Titta även på faktorer som månadsavgift och medlemsantal, och glöm inte att kolla upp om förbundet erbjuder en inkomstförsäkring och hur villkoren i så fall ser ut.
2. Kolla upp villkoren och ansök
När du har valt ett fackförbund som passar dig kan du enkelt gå vidare till fackförbundets hemsida där du kan läsa mer om vilka förmåner och fördelar ett medlemskap skulle ge dig. I de allra flesta fall kan du snabbt och smidigt ansöka om medlemskap direkt på fackförbundets hemsida. På hemsidan hittar du annars ansökningsblanketter du kan ladda ner och fylla i.
3. Fyll i din ansökan
När du ansöker om medlemskap i ett fackförbund lämnar du uppgifter om dig själv, din arbetsgivare, om du har en anställning eller vilken utbildning du går på. Ibland är ansökan på nätet det enda du behöver göra, i andra fall är det en intresseanmälan vilket innebär att en företrädare för fackförbundet kommer kontakta dig för att få mer information.
4. Fackförbundet godkänner ditt medlemskap
Oftast blir du inte medlem automatiskt utan fackförbundet måste handlägga och godkänna din ansökan för att se att du uppfyller de krav som finns för medlemskap. Du kan bara vara medlem i ett fackförbund åt gången. Är du redan är medlem i ett kan du byta fackförbund i stället för att ansöka om ett nytt.
Ta del av fackförbundets alla tjänster
När din ansökan väl är godkänd är du medlem i fackförbundet och kan ta del av alla de förmåner som medlemskapet erbjuder. Tänk på att vissa fackförbund har en viss karenstid, vilket innebär att du bara kan utnyttja vissa tjänster efter en viss tid som medlem.
Tjänster som du får tillgång till efter karenstid kan exempelvis vara möjligheten att bli företrädd vid förhandling eller få rättshjälp. Det är därför bättre att du går med i ett fackförbund redan i dag i stället för att vänta på att en situation där du behöver stöd uppkommer.