Vad gäller om jag är sjuk under semestern?

Om du blir sjuk under semestern har du rätt att avbryta semestern för att ta ut semesterdagarna vid ett senare tillfälle. Du kan avbryta din semester både om du själv blir sjuk och om ditt barn blir sjuk. Ibland krävs intyg från läkare.

Kontakta din arbetsgivare om du blir sjuk eller drabbas av arbetsskada

Blir du sjuk eller drabbas av en arbetsskada under semestern har du rätt att avbryta den. Det beror på att semestern ska vara en tid för ledighet då du ska kunna ägna dig åt annat. Kontakta din arbetsgivare och anmäl dig sjuk för att avbryta din semester.

Kan jag få sjuklön under semestern?

Ja, om du blir sjuk under semestern har du rätt till sjuklön precis som vanligt. Arbetsgivaren kan dock begära att du styrker dina skäl för att avbryta semestern. Därför kan det vara bra att besöka en läkare för att få intyg

Du får avbryta semestern om ditt barn blir sjukt

Du har också rätt att avbryta semestern om ditt barn blir sjukt. Du kan då byta ut dina semesterdagar mot tillfällig föräldrapenning som betalas ut av Försäkringskassan.

Är barnet sjukt i mer än sju dagar kräver Försäkringskassan ett intyg från en läkare för att betala ut den tillfälliga föräldrapenningen.

Du kan anmäla sjukdom i efterhand

Är det semestertider är chefen kanske inte inne på kontoret och det finns ingen ersättare. I sådana fall kan det vara bra att veta att det är möjligt att anmäla sjukdom i efterhand.

Det gäller dock att anmäla sjukdomen första dagen du är tillbaka efter semestern. Väntar du längre än så kan det bli svårt att få gehör från arbetsgivaren.

Hitta ett fackförbund som hjälper dig med dessa frågor
Hittar du inte din yrkesroll i listan? Meddela oss här
Tipsa om yrke som saknas
Om du inte hittar ditt yrke i sökfältet, meddela oss så lägger vi till det.
Tänk på att fältet ovanför endast är till för att skicka in ditt yrke och att du inte kommer få något svar. Inkludera ingen personlig information om dig själv eller någon annan.