Vad ska jag ha för löneanspråk?

Vilket löneanspråk du ska ha beror på flera faktorer. Arbetslivserfarenhet och ålder kan vara avgörande faktorer för vilken lön arbetsgivaren är villig att ge dig. Både en för låg och för hög begärd ingångslön kan vara negativt för dig. 

Faktorer som avgör vilken lön du ska begära

Vad som är en rimlig ingångslön på en viss arbetsplats beror på flera faktorer. 

  1. Ålder. Din ålder kan vara avgörande för vilket löneanspråk du kan göra. Om det påverkar positivt eller negativt kan faktiskt variera beroende på bransch. 
  2. Arbetslivserfarenhet. Hur länge du har arbetat är ofta mycket viktigt för ditt löneanspråk. Längre tid inom arbetslivet är nästan alltid positivt. 
  3. Tidigare ansvarsroller. Har du tidigare haft chefsroller eller liknande maktpositioner förväntas det nästan att du har ett högre löneanspråk. 
  4. Tidigare erfarenhet inom rollen. Har du jobbat inom en liknande roll tidigare kan det påverka din lön positivt. 

En stor del av att avgöra ett rimligt löneanspråk är med andra ord att utvärdera dina tidigare erfarenheter. Om du söker ett nytt jobb kan en grundregel vara att undvika att ha ett lägre löneanspråk än vad du tidigare tjänat, förutsatt att tjänsten inte är väldigt annorlunda. 

Ett annat bra tips är att ta reda på genomsnittslönen inom ditt yrkesområde. Det ger dig en god uppfattning om lönerna i din yrkesgrupp.

Gör ditt löneanspråk vid rätt tillfälle 

Att göra ett löneanspråk kan kännas läskigt och många är rädda för att begära en för hög eller för låg lön. Ett bra tips är därför att först bilda dig en uppfattning om vad arbetsgivaren är villig att betala i lön, i grova drag. 

Därefter kan du komma med ett förslag vid ett senare tillfälle, efter att du har kollat lönestatistik och jämfört med tidigare anställningar. Du bör även vara beredd på att många arbetsgivare kan försöka pruta ner ditt anspråk.

Hitta ett fackförbund som hjälper till med löneförhandling
Hittar du inte din yrkesroll i listan? Meddela oss här
Tipsa om yrke som saknas
Om du inte hittar ditt yrke i sökfältet, meddela oss så lägger vi till det.
Tänk på att fältet ovanför endast är till för att skicka in ditt yrke och att du inte kommer få något svar. Inkludera ingen personlig information om dig själv eller någon annan.