Kan arbetsgivaren neka semester?

Ja, en arbetsgivare har rätt att neka dig semester. Du som arbetstagare har däremot alltid rätt till minst 25 semesterdagar. Enligt semesterlagens huvudregel har du rätt att ta ut fyra av dessa fem veckor under en sammanhängande period mellan juni och augusti.

En arbetsgivare kan neka semester så länge huvudregeln följs

En arbetsgivare har rätt att neka dig semester så länge arbetsgivaren följer huvudregeln och ger dig ledigt i minst fyra sammanhängande veckor under sommaren.

Om du och din arbetsgivare inte kan komma överens om när du får ta ut semester har arbetsgivaren det sista ordet. Arbetsgivaren måste meddela om semestern beviljas eller inte minst två månader innan semestern börjar.

Tänk på! Om det finns kollektivavtal på arbetsplatsen ska du kolla vad som står där. Det kan finnas avvikande bestämmelser.

Arbetsgivaren kan kräva att semester tas ut

En arbetsgivare kan kräva att du tar ut semester, förutsatt att du får minst fyra sammanhängande semesterveckor under sommaren.

Exempel på fall när arbetsgivaren kan kräva att semester tas ut är om verksamheten stänger igen under en viss period.

En arbetsgivare kan inte heller kräva att du som anställd ska ta ut obetald semester. Arbetsgivaren måste alltid kunna erbjuda arbete inom företagets verksamhet.

Tänk på! Arbetsgivaren kan aldrig kräva att du tar ut all din semester. Du har alltid rätt att spara fem semesterdagar.

Du kan tvingas avbryta din semester

Om du är på semester kan du tvingas avbryta den om arbetsgivaren ringer. För att din arbetsgivare ska få göra detta krävs särskilda skäl, exempelvis att hela verksamheten faller om du inte jobbar.

Den avbrutna semestern får du ta ut vid ett senare tillfälle och arbetsgivaren är skyldig att ersätta dig för den ekonomiska skada som har uppstått. Det kan till exempel vara ombokningskostnader för en resa du tvingades avboka.

Tänk på! Blir du sjuk under semestern kan du få avbryta den och ta ut den vid ett senare tillfälle. Detsamma gäller om ditt barn blir sjuk.

Hur semesterledighet får läggas ut under uppsägningstiden beror på

Reglerna för hur semesterledigheten får läggas ut under uppsägningstiden skiljer sig åt beroende på om det är du som arbetstagare som säger upp dig eller om du blir uppsagd av arbetsgivaren.

Uppsägning från arbetsgivaren

En arbetsgivare får inte lägga ut din semester under din uppsägningstid utan att du har godkänt det. Om semestern redan var utlagd har du som arbetstagare rätt att ta tillbaka den, förutom om du blev uppsagd av personlig skäl.

Om uppsägningen sker under din semester börjar den inte räknas förrän du är tillbaka på arbetet efter semestern.

Uppsägning från arbetstagaren

Är semestern utlagd när du säger upp dig kan den inte tas tillbaka utan överenskommelse. Om du vill ansöka om semester efter att du har sagt upp dig krävs godkännande från arbetsgivaren.

All semester som tas ut under semestern räknas in i uppsägningstiden.

Hitta ett fackförbund som hjälper dig med dessa frågor
Hittar du inte din yrkesroll i listan? Meddela oss här