Hur går jag ur mitt fackförbund?

Om du har bestämt dig för att gå ur facket eller vill byta fackförbund behöver du säga upp ditt medlemskap hos ditt tidigare fackförbund. Hos de flesta fackförbund behöver man skicka in utträdet skriftligt men beroende på vilket fackförbund du är medlem i kan processerna skilja sig en aning från varandra. För att ta reda på vad som gäller exakt för ett utträde hos ditt fackförbund bör du kontakta deras kundtjänst.

1. Begär utträde från ditt gamla fackförbund

Det första du behöver göra när du vill avsluta ditt medlemskap hos ditt nuvarande fackförbund är att kontakta ditt fackförbund för att lämna in en begäran om ditt utträde. Hur du ska begära om ditt utträde beror på ditt fackförbund.

Många fackförbund vill att du ringer upp för att begära ditt utträde. Hos andra kan det räcka med att skicka ett mejl. Kolla upp hur ditt fackförbund vill att ett utträde ska genomföras för att underlätta processen för dig själv. 

Vilken metod ditt fackförbund använder sig av kollar du med enkelhet upp via deras hemsida. Du kan också ringa fackförbundets kundtjänst för information kring ditt utträde.

2. Fyll i och skicka in din utträdesansökan

I de flesta fall när medlemmar vill gå ur sina fackförbund kräver fackförbunden att utträdet skickas in skriftligt för att godkännas. Då får du fylla i en utträdesblankett som skickas till dig via e-post eller brev. Utträdesblanketten får du sedan skicka tillbaka till fackförbundet.

Tips! Se till att du får en kopia på utträdesblanketten. Det är ett bra juridiskt bevis om problem skulle uppstå.

En utträdesansökan kan tidigast beviljas när den mottagits av fackförbundet du vill gå ur. 

3. Håll koll på uppsägningstiden

En ytterligare viktig faktor att hålla koll på när du ska göra ditt utträde är hur lång uppsägningstid du har. Ett utträde och byte av fackförbund sker alltid i månadsskiftet och är bra att hålla extra koll på för att du ska slippa debiteras på dubbla månadsavgifter.

4. Glöm inte a-kassan och inkomstförsäkringen

När du gör ett utträde från ditt fackförbund bör du komma ihåg att kolla upp vad som gäller för ditt medlemskap i a-kassan samt din eventuella inkomstförsäkring. Många gånger ses fackförbundet och a-kassan som helt skilda från varandra medan de i andra fall är beroende av varandra.

Se till att i samband med ditt utträde nämna att du önskar fortsatt medlemskap i a-kassan för att inte förlora din tid. A-kassan är viktig att hålla reda på då det är din försäkring vid eventuell arbetslöshet och i de flesta fall behöver man ha varit medlem i minst tolv månader för att ersättning ska betalas ut.

Hitta ett bättre fackförbund att gå med i
Hittar du inte din yrkesroll i listan? Meddela oss här
Tipsa om yrke som saknas
Om du inte hittar ditt yrke i sökfältet, meddela oss så lägger vi till det.
Tänk på att fältet ovanför endast är till för att skicka in ditt yrke och att du inte kommer få något svar. Inkludera ingen personlig information om dig själv eller någon annan.