Vad gäller vid uppsägning?

En uppsägning kan ske på två sätt. Säger du upp dig själv får du generellt lägre eller ingen ersättning från försäkringar den första tiden. Är det din arbetsgivare som säger upp dig får vanligtvis ekonomiskt stöd direkt. Blir du uppsagd av arbetsgivaren kan även facket hjälpa dig att utreda om de hade tillräcklig grund för att säga upp dig. 

Ersättning för arbetslöshet beror på hur uppsägningen gick till

Om du förlorar jobbet på grund av arbetsbrist eller liknande anledningar får du vanligtvis ekonomiskt stöd från a-kassa och inkomstförsäkring omgående. Det innebär att du kan få ut en stor del av din tidigare lön, förutsatt att du är ansluten till både a-kassan och eventuellt en inkomstförsäkring. 

Har du sagt upp dig själv ökar vanligtvis antalet karensdagar kraftigt, vilket innebär att du inte får ersättning under en period. Det gäller både a-kassan och inkomstförsäkringen, vilket innebär att du lätt kan få ekonomiska problem om du säger upp dig vid fel tillfälle. 

Tips! Att teckna en inkomstförsäkring via facket ger dig möjlighet att få ut närmare 80 procent av din lön om du tjänar över 20 900 kr i månaden. 

Facket hjälper dig om du blir uppsagd 

Om du blir uppsagd av arbetsgivaren kan du få ett stort stöd från facket. Dels kan de utreda om du har blivit uppsagd på saklig grund, vilket innebär att det måste finnas en giltig anledning till att du har blivit uppsagd. Arbetsgivaren kan säga upp dig på saklig grund om det exempelvis råder arbetsbrist, eller av personliga skäl. 

Som medlem i facket kan du få hjälp att lyfta ditt ärende till en rättegång där det avgörs om uppsägningen har skett på riktigt sätt. Om det inte skett på riktigt sätt kan du få ekonomisk kompensation eller få tillbaka din anställning. 

Att vara medlem i facket är därför något av en försäkring mot att bli felaktigt uppsagd. Facket kan även hjälpa dig att leta efter nya arbeten genom att gå igenom dina kompetenser och granska ditt cv. Det är alltså en god investering för de flesta arbetstagare.

Hitta ett fackförbund som hjälper dig med dessa frågor
Hittar du inte din yrkesroll i listan? Meddela oss här
Tipsa om yrke som saknas
Om du inte hittar ditt yrke i sökfältet, meddela oss så lägger vi till det.
Tänk på att fältet ovanför endast är till för att skicka in ditt yrke och att du inte kommer få något svar. Inkludera ingen personlig information om dig själv eller någon annan.