Vilket fackförbund tillhör jag?

Vilket fackförbund du tillhör beror på ditt yrke. Vissa fackförbund är knutna till specifika branscher, medan andra är gränsöverskridande.

Se här vilket fackförbund du tillhör
Hittar du inte din yrkesroll i listan? Meddela oss här
Tipsa om yrke som saknas
Om du inte hittar ditt yrke i sökfältet, meddela oss så lägger vi till det.
Tänk på att fältet ovanför endast är till för att skicka in ditt yrke och att du inte kommer få något svar. Inkludera ingen personlig information om dig själv eller någon annan.

Är jag med i facket automatiskt?

Nej du är inte automatiskt medlem i ett fackförbund, utan ett medlemskap är något du måste ansöka om. Först måste du alltså ta reda på vilka fackförbund du har att välja på för ditt yrkesområde, och när du gjort ditt val skickar du in en ansökan. Fackförbundet går igenom din ansökan och om du uppfyller villkoren kan du i de flesta fall bli medlem redan efter ett par dagar.

Fackförbund inriktar sig på olika yrkesområden

Många av de stora fackförbunden är inriktade på en bransch. I vissa fall är de bara för ett specifikt yrke.

  • Arbetsroll. Vissa förbund riktar in sig på en specifik roll, oavsett vilken bransch du jobbar finns inom. Ledarna är ett av dessa, som riktar sig till chefer inom alla branscher.
  • Bransch. Andra fackförbund riktar sig till en generell bransch, såsom IF Metall. De riktar in sig på arbetande inom industribranschen.
  • Yrke. Det finns även de mest specialiserade fackförbunden, som hanterar en särskild yrkesgrupp. Fysioterapeuterna tar till exempel hand om yrkesgruppen sjukgymnaster.

Om du redan vet vilket du vill gå med i kan du hitta det på vår sida över alla fackförbund. Där har vi en lista på alla fackförbund och kontaktuppgifter om du skulle ha frågor att ställa direkt till dem.

Läs på och gör ett val

Det bästa du kan göra när du vet vilka fackförbund du kan välja mellan är att läsa på om dem. Jämför dem och se vilket som passar dina behov och förutsättningar bäst.

Skulle du fortfarande känna dig osäker kan du fråga dina kollegor vilket fackförbund de är med i. Med största sannolikhet är det ett du som du också kan gå med i.

Byt om du hittar bättre

Ett fackförbundsmedlemskap är inte bundet på livstid. Finns det ett alternativ som har ett bättre erbjudande – byt. Är du redan med i ett fackförbud men kommer fram till att ett annat passar dig bättre gynnar det dig att ta reda på hur du byter fackförbund

Ofta har fackförbund uppsägningstider och involverar din a-kassa. Därför är det bra att förstå villkoren ordentligt innan du byter. Skulle du välja ett nytt förbund att gå med i kan det vara så att ditt tidigare kontaktar dig. De kommer att undra varför du valde att byta. Du har ingen skyldighet att svara på det. Gör du det kan du dock hjälpa facket att bli bättre.