Vanliga frågor om IF Metall

Hur går jag med i IF Metalls a-kassa?
Du kan ansöka om medlemskap i både fackförbundet och IF Metalls a-kassa samtidigt på IF Metalls hemsida. Vill du bara gå med i a-kassan behöver du kontakta din lokala avdelning.
Var hittar jag mitt kollektivavtal?
Är du medlem hittar du ditt kollektivavtal på medlemssidorna på IF Metalls hemsida.
Vilken avgift har IF Metall?
Hos IF Metall är medlemsavgiften en procentavgift av din lön, med en högsta respektive lägsta avgift som kan tas ut. I snitt ligger medlemsavgiften på 1,5 procent av inkomsten. Den lägsta medlemsavgiften är 230 och den högsta medlemsavgiften är 633
Har IF Metall någon inkomstförsäkring?
Ja, hos IF Metall ingår en inkomstförsäkring i medlemskapet förutsatt att du uppfyller a-kassans villkor.
Kan jag bli medlem i IF Metall som student?
Studerar du på gymnasiet med en inriktning som kan leda till arbete inom IF Metalls verksamhetsområden har du rätt till gratis studerandemedlemskap.

IF Metalls förmåner

Dina rabatter och förmåner som medlem är laddade på ditt medlemskort, IF Metall-kortet. Du kan bland annat hyra semesterboende i Sverige eller utomlands för billigare priser, eller få rabatt på träningskedjan Actic eller olika butikskedjor. Ditt medlemskort går också att uppgradera till ett betal- och kreditkort.

Du kan ta förmånliga medlemslån via LO Mervärdes samarbete med Entercard. Det innebär att det inte spelar någon roll vilken bank du har. Du kan låna mellan 20 000 och 350 000 kronor, och det är möjligt att lägga till ett förbättrat låneskydd utan extra kostnad.

Som medlem har du också möjlighet att gå IF Metalls kurser och utbildningar helt kostnadsfritt och få ersättning för inkomstbortfall under studietiden. Du får även vissa lokala erbjudanden via den avdelning du tillhör. Exempelvis ger vissa lokalavdelningar ut ytterligare en medlemstidning utöver den nationella tidningen Dagens Arbete.

Exempel på förmåner som ingår

 • Förmånliga medlemslån
 • Medlemstidning

Exempel på rabatter som erbjuds

 • Träningsrabatter
 • Reserabatter
 • Upplevelserabatter
 • Butiksrabatter
Läs mer om IF Metalls förmåner

IF Metalls inkomstförsäkring

IF metall har en inkomstförsäkring via Folksam som kompletterar a-kassan om du skulle bli arbetslös. Du kan försäkra upp till 50 000 kronor i månaden och få ut som högst 80 procent av din tidigare lön i 100 dagar.

Det finns också en tilläggsförsäkring att köpa om du vill få ersättning i ytterligare 100 dagar, eller försäkra en högre månadslön än 50 000 kronor. Vad tilläggsförsäkringen kostar är individuellt och framgår inte av IF Metalls information.

Kom ihåg att du måste vara medlem i en a-kassa sedan ett år tillbaka för att kunna få ut ersättning från inkomstförsäkringen.

Grundförsäkring

Max lön att försäkra:50 000 kr/mån
Max ersättningstid:100 dagar
Kvalificeringstid:12 månader

Med tilläggsförsäkring

Max lön att försäkra:Ingen gräns
Max ersättningsperiod:200 dagar
Kvalificeringstid:12 månader
Läs mer om IF Metalls inkomstförsäkring

Räkna ut din ersättning vid arbetslöshet

kr/mån
kr/mån
Din ersättning
(före skatt)
kr/mån

IF Metalls övriga försäkringar

I medlemsavgiften till IF metall ingår ett grundläggande försäkringsskydd från Folksam. Bland annat får du en olycksfallsförsäkring som gäller både på jobbet och på fritiden. Livförsäkring ingår också för medlemmar som inte innefattas av någon grupplivförsäkring via sin anställning.

Du kan sedan själv välja att utöka detta skydd med tilläggsförsäkringar till ett förmånligt pris. Till exempel kan du höja ersättningen på olycksfallsförsäkringen eller teckna försäkringar till din partner. Som nybliven medlem kan du bli erbjuden vissa av tilläggsförsäkringarna redan från start.

Det kan hända att du omfattas av fler försäkringar via din lokala avdelning eller klubb. För medlemmar som närmar sig pensionsålder finns det särskilda försäkringslösningar.

Försäkringar som ingår

 • Olycksfallsförsäkring
 • Livförsäkring
 • Barngrupplivförsäkring

Försäkringar med rabatterat pris

 • Sjuk- och efterlevandeförsäkring
 • Hemförsäkring
 • Juristförsäkring
 • Barnförsäkring
 • Olycksfallsförsäkring för din partner
 • Boendeförsäkring
Läs mer om IF Metalls övriga försäkringar

IF Metalls rådgivning

Du kan få personlig och juridisk rådgivning i fackliga frågor hos din lokala avdelning, eller så kan du vända dig till ett arbetsplatsombud. Det går även att kontakta förbundskontoret i andra hand. Dessvärre erbjuder IF Metall varken pensionsrådgivning eller karriärstöd.

På hemsidan finns en del information om hur IF Metall arbetar med arbetsmiljö, och du kan lära dig mer genom att gå fackliga utbildningar. Du hittar ditt kollektivavtal genom att logga in på medlemssidorna. Där finns det alltså möjlighet att se vilka villkor som IF Metall har förhandlat fram för dina arbetsförhållanden.

Exempel på rådgivning som ingår

 • Juridiskt stöd
 • Personlig rådgivning
Läs mer om IF Metalls rådgivning

IF Metalls studenterbjudande

Du kan teckna studerandemedlemskap om du studerar på gymnasiet inom industrin eller motorbranschen. Du får då medlemskapet gratis, även om du jobbar vid sidan av skolan. Som studerandemedlem får du tillgång till de förmåner som ordinarie medlemmar har.

Exempel på erbjudanden som ingår

 • Gratis medlemskap
 • Samma förmåner som ordinarie medlemmar
Läs mer om IF Metalls studenterbjudande

Kort om IF Metall

LO-förbundet IF Metall bildades 2007 när två fackförbund gick samman. I dag är IF Metall det största fackförbundet inom industritillverkning i Sverige, med över 300 000 medlemmar. Många medlemmar arbetar i stora företagskoncerner som ABB och Volvo, men förbundet har även medlemmar i mindre företag som arbetar inom verkstad och industri.

Kollektivavtalet är kärnan för fackförbundets arbete. IF Metall jobbar för att kollektivavtalet ska innehålla bra villkor för bland annat lön och arbetsförhållanden. IF Metall arbetar också för att ett företags alla arbetare ska kunna ta del av fackförbundets verksamhet och ha inflytande såväl i facket som i arbetslivet.