Vanliga frågor om IF Metall

Hur går jag med i IF Metalls a-kassa?
Du kan ansöka om medlemskap i både fackförbundet och IF Metalls a-kassa samtidigt på IF Metalls hemsida. Vill du bara gå med i a-kassan behöver du kontakta din lokala avdelning.
Var hittar jag mitt kollektivavtal?
Är du medlem hittar du ditt kollektivavtal på medlemssidorna på IF Metalls hemsida.
Vilken avgift har IF Metall?
Hos IF Metall är medlemsavgiften en procentavgift av din lön, med en högsta respektive lägsta avgift som kan tas ut. I snitt ligger medlemsavgiften på 1,5 procent av inkomsten.
Har IF Metall någon inkomstförsäkring?
Ja, hos IF Metall ingår en inkomstförsäkring i medlemskapet förutsatt att du uppfyller a-kassans villkor.
Kan jag bli medlem i IF Metall som student?
Studerar du på gymnasiet med en inriktning som kan leda till arbete inom IF Metalls verksamhetsområden har du rätt till gratis studerandemedlemskap.

IF Metalls förmåner

Dina rabatter och förmåner som medlem är laddade på ditt medlemskort, IF Metall-kortet. Du kan bland annat hyra semesterboende i Sverige eller utomlands för billigare priser, eller få rabatt på träningskedjan Actic eller olika butikskedjor. Ditt medlemskort går också att uppgradera till ett betal- och kreditkort.

Facket har förhandlat med Swedbank och Sparbankerna om avgiftsfria lån med låga räntor för medlemmar. Du kan låna mellan 20 000 och 350 000 kronor.

Som medlem har du också möjlighet att gå IF Metalls kurser och utbildningar helt kostnadsfritt och få ersättning för inkomstbortfall under studietiden. Du får även vissa lokala erbjudanden via den avdelning du tillhör. Exempelvis ger vissa lokalavdelningar ut ytterligare en medlemstidning utöver den nationella tidningen Dagens arbete.

Exempel på förmåner som ingår

 • Förmånliga medlemslån
 • Medlemstidning

Exempel på rabatter som erbjuds

 • Träningsrabatter
 • Reserabatter
 • Upplevelserabatter
 • Butiksrabatter

IF Metalls inkomstförsäkring

IF metall har en inkomstförsäkring via Folksam som kompletterar a-kassan om du skulle bli arbetslös. Du kan försäkra upp till 50 000 kronor i månaden och få ut som högst 80 procent av din tidigare lön i 100 dagar.

Det finns också en tilläggsförsäkring att köpa om du vill få ersättning i ytterligare 100 dagar, eller försäkra en högre månadslön än 50 000 kronor. Vad tilläggsförsäkringen kostar är individuellt och framgår inte av IF Metalls information.

Kom ihåg att du måste vara medlem i en a-kassa sedan ett år tillbaka för att kunna få ut ersättning från inkomstförsäkringen.

Grundförsäkring

Max lön att försäkra:50 000 kr/mån
Max ersättningsperiod:100 dagar
Kostnad:230–633 kr/mån
Kvalificeringstid:12 månader

Med tilläggsförsäkring

Max lön att försäkra:9 999 kr/mån
Max ersättningsperiod:200 dagar
Kostnad:individuellt kr/mån
Kvalificeringstid:12 månader

Räkna ut din ersättning vid arbetslöshet

kr/mån
kr/mån

IF Metalls övriga försäkringar

I medlemsavgiften till IF metall ingår ett grundläggande försäkringsskydd från Folksam. Bland annat får du en olycksfallsförsäkring som gäller både på jobbet och på fritiden. Livförsäkring ingår också för medlemmar som inte innefattas av någon grupplivförsäkring via sin anställning.

Du kan sedan själv välja att utöka detta skydd med tilläggsförsäkringar till ett förmånligt pris. Till exempel kan du höja ersättningen på olycksfallsförsäkringen eller teckna försäkringar till din partner. Som nybliven medlem kan du bli erbjuden vissa av tilläggsförsäkringarna redan från start.

Det kan hända att du omfattas av fler försäkringar via din lokala avdelning eller klubb. För medlemmar som närmar sig pensionsålder finns det särskilda försäkringslösningar.

Försäkringar som ingår

 • Olycksfallsförsäkring
 • Livförsäkring
 • Barngrupplivförsäkring

Försäkringar med rabatterat pris

 • Sjuk- och efterlevandeförsäkring
 • Hemförsäkring
 • Juristförsäkring
 • Barnförsäkring
 • Olycksfallsförsäkring för din partner

IF Metalls rådgivning

Du kan få personlig och juridisk rådgivning i fackliga frågor hos din lokala avdelning, eller så kan du vända dig till ett arbetsplatsombud. Det går även att kontakta förbundskontoret i andra hand. Dessvärre erbjuder IF Metall varken pensionsrådgivning eller karriärstöd.

På hemsidan finns en del information om hur IF Metall arbetar med arbetsmiljö, och du kan lära dig mer genom att gå fackliga utbildningar. Du hittar ditt kollektivavtal genom att logga in på medlemssidorna. Där finns det alltså möjlighet att se vilka villkor som IF Metall har förhandlat fram för dina arbetsförhållanden.

Exempel på rådgivning som ingår

 • Juridiskt stöd
 • Personlig rådgivning

IF Metalls studenterbjudande

Du kan teckna studerandemedlemskap om du studerar på gymnasiet inom IF Metalls område. Du får då medlemskapet gratis, även om du jobbar vid sidan av skolan. Som studerandemedlem får du tillgång till de förmåner som ordinarie medlemmar har.

Exempel på erbjudanden som ingår

 • Gratis medlemskap
 • Samma förmåner som ordinarie medlemmar

Kort om IF Metall

LO-förbundet IF Metall bildades 2007 när två fackförbund gick samman. I dag är IF Metall det största fackförbundet inom industritillverkning i Sverige, med över 313 000 medlemmar. Många medlemmar arbetar i stora företagskoncerner som ABB och Volvo, men förbundet har även medlemmar i mindre företag som arbetar inom verkstad och industri.

Kollektivavtalet är kärnan för fackförbundets arbete. IF Metall jobbar för att kollektivavtalet ska innehålla bra villkor för bland annat lön och arbetsförhållanden. IF Metall arbetar också för att ett företags alla arbetare ska kunna ta del av fackförbundets verksamhet och ha inflytande såväl i facket som i arbetslivet.

Omdömen om IF Metalls fackförbund

Skriv omdöme
7 mars, 2021
"Får inget gehör"
De vill att man ska bli medlem och att man får all hjälp och stöd. Ombuden säger att vi kan inte hjälpa dig om du inte är medlem. Bli medlem så hjälper vid dig med löner och trygghet. När man väl är med och ringer ombuden så säger de att löner är olika i olika arbeten med samma jobb så du för acceptera det du har. Frågar om olika saker och hjälp men får inget gehör. Verkar som att de är på företagets sida. Ringer flera gånger och till slut säger en ombud att kan inte hjälpa via telefon men att denne ska komma till arbetsplatsen och prata om löner och annat så får vänta. Väntar och väntar. Ringer och frågar när kommer? Har inget datum men kommer senare. Flera månader går och inget händer. Men betalt vill de ha.. Fick aldrig någon hjälp och är inte medlem längre.
BESVIKEN
16 februari, 2021
"Skärpning!!!"
Tror inte att IF metall är som det brukade vara. Är nog tandlösa idag. Min fru har jobbat några år på Scania. Dom 2 sista med all övertid på vardagar, kvällar helger så hinner hon inte att vila upp sig. VÄRRE har det blivit sedan pandemins början. Hur kan metall Låta det fortgå? Visst frivilligt, men om ingen vill så tvingas dom. Sedan införs skift. Tar bort skift, inför skift och redan 1a skift veckan övertid igen. Hur kan man tvingas arbeta lördag efter lördag och övertid hela tiden och IF metall är tysta? Kanske om man är ung och single så orkar man. Snart får väl personalen sova på sin arbetsplats?? Läs recensioner om Scania, många skriver just om detta. Skärpning!!! Ni lär bli av med medlemmar!!
Calle
10 september, 2020
"IF Metall ett fackförbund i tiden!"
IF Metall ett fackförbund i tiden!
Anders
8 september, 2020
"Bra support"
Bra support och aktiva på arbetsplatsen. Kan variera utifrån vilka förtroendevalda medlemmarna röstat fram :)
The One And Only
8 september, 2020
"Rekommenderar IF metall!"
Stolt över att vara medlem i IF metall!
Lena
8 september, 2020
"Rekommenderar"
Har haft nytta av if metall varje dag i 30 år då de har sett till att det finns ett kollektivavtal på arbetsplatsen vilket ger mig bland annat löneskydd semesterersättning försäkringsskydd
Medlem sen 1988
8 september, 2020
"Många bra kurser om man vill fördjupa sig"
Har många bra kurser om man vill fördjupa sig i vår fantastiska organisation. I dessa får man bl. a. lära sig både rättigheter, men också vilka skyldigheter man har som arbetstagare.
Madelein
8 september, 2020
"Kanske förbättra organisationen"
Utan fack är vi alla f*cked! Bara tillsammans kan vi ställa krav på arbetsgivaren så att hen lyssnar. IF Metall kanske har saker att förbättra inom sin egen organisation, men att gå ur för att man är missnöjd är som att bajsa i grannens brevlåda för att man är missnöjd med att kön på ica är alltid för lång.
Medlem som kämpar mot orättvisor
26 maj, 2020
"Okunnig och bristande kunskaper"
Har varit i kontakt med IF Metall från tidigare ärende och de är så himla okunnig och har bristande kunskaper. Vet inte varför folk ville betala stora summor till dessa organisationer? Jag går aldrig med med någon fackförbund igen, då är det slöseri med tid och pengar.
Arbetstagare
24 februari, 2020
"Pensionsrådgivning/ kurs finns!"
Pensionsrådgivning/ kurs finns! Du får stependium, skattefritt , när du går den. frågor som dyker upp kan de flesta svarar på i klubben, finns ingen klubb så är det ombud från avdelningen du tillhör som svarar.
Susanne Alekova
18 februari, 2020
"Mobbar de som sympatiserar med SD"
Jag står för allas lika värde men IF Metall hata SD och mobbar de som sympatiserar med SD . Det har gjort att jag tagit beslutet att gå ur IF Metall.
Fd Skyddsombud
4 juli, 2019
"Legendariskt"
legendariskt
Kingen
24 maj, 2018
"Trakassera för att man har en annan politisk åsikt"
De kommer till jobbet o trakasserar en för att man har en annan politisk åsikt än dem.. förjävligt rent ut sagt!!!!!
Andreas
Evelina Grenehed
Evelina Grenehed Skribent