Vad är ett medlemslån?

Medlemslån är banklån som har extra bra villkor för den som är medlem i ett fackförbund. Många fackförbund har nämligen samarbeten med olika banker där de har förhandlat fram en förmånlig ränta och lägre avgifter för sina medlemmar.

Vilka lån kan jag få som medlem i facket?

Medlemslån är i regel lån utan säkerhet. Det kallas även för privatlån, konsumtionslån eller blancolån och kan användas för större utgifter eller inköp.

Sådana lån brukar sträcka sig från 10 000 till högst 600 000 kronor, men för medlemslån ligger taket ofta på 350 000 kronor.

Du kan använda ett medlemslån för att till exempel

  • Köpa bil
  • Finansiera en renovering
  • Samla mindre lån i ett större

En del fackförbund ger även medlemmarna rabatt på bolån hos utvalda banker. Men begreppet medlemslån brukar syfta på just lån utan säkerhet.

Vem kan ta ett medlemslån?

För att ta del av villkoren för fackmedlemmar måste du vara medlem i ett fackförbund som banken i fråga har avtal med. Ibland krävs det att du har varit med i facket en viss tid innan du kan teckna ett medlemslån.

Tips! Ofta kan du lägga till ett låneskydd till ditt medlemslån till lägre kostnad eller helt gratis. Låneskyddet skyddar din ekonomi om något inträffar som gör det svårt att betala av lånet.

I övrigt är kraven på ett medlemslån desamma som för vanliga lån. Banken gör en bedömning av din kreditvärdighet, till exempel utifrån skulder, utgifter och ekonomiskt situation. Du får oftast inte ha några betalningsanmärkningar om du vill ta ett medlemslån.

Därefter beslutar banken om du får ta ett lån med de villkor som facket har förhandlat fram.

Vilken ränta får jag med ett medlemslån?

Blir du beviljad ett medlemslån får du den ränta som facket har förhandlat fram till alla sina medlemmar. Räntan blir alltså densamma för alla som tar medlemslån via samma fackförbund.

Medlemslånets ränta och villkor utgår ifrån fackmedlemmarnas genomsnittliga ekonomi. Har du genomsnittlig eller låg inkomst för din bransch har du därför chans att få bättre villkor via facket än genom att förhandla räntan själv.

Har du högre inkomst än genomsnittet är det dock inte säkert att medlemslånet ger dig bättre ränta än om den sätts efter dina egna förutsättningar.

Fördelar med medlemslån

  • Bättre ränta om du har lägre inkomst
  • Du slipper förhandla räntan själv
  • Lätt att förutsäga månadskostnaden

Nackdelar med medlemslån

  • Ofta lägre tak för vad du kan låna
  • Gynnar inte dig med hög inkomst

Vilka fackförbund har medlemslån?

Nästan alla fackförbund erbjuder medlemslån. Ibland är det fackförbundet själva som har avtal med några utvalda banker. Andra gånger ingår förbundet i ett avtal som en av de fackliga centralorganisationerna – Saco, LO eller TCO – har med bankerna.

Det är bara enstaka fackförbund som inte har avtal med någon bank. Det rör sig oftast om mindre förbund med begränsat antal förmåner och som främst fokuserar på det fackliga arbetet.

Hitta det bästa fackförbundet med medlemslån
Hittar du inte din yrkesroll i listan? Meddela oss här
Tipsa om yrke som saknas
Om du inte hittar ditt yrke i sökfältet, meddela oss så lägger vi till det.
Tänk på att fältet ovanför endast är till för att skicka in ditt yrke och att du inte kommer få något svar. Inkludera ingen personlig information om dig själv eller någon annan.

Vilka banker erbjuder medlemslån via facket?

Det är fyra av de svenska storbankerna som erbjuder medlemslån: Danske bank, Nordea, SEB och Swedbank.

Vilken bank du kan låna hos varierar beroende på fackförbund. Vissa förbund har avtal med alla fyra banker, andra bara med några av dem.

Hur tar jag ett medlemslån?

Du ansöker om ett medlemslån direkt via banken det gäller. När du fyller i uppgifter om dig, din ekonomi och lånet du vill ta får du också uppge vilket fackförbund du är medlem i.

Banken kan begära ett medlemsintyg när du ansöker om medlemslån. Kontakta i så fall ditt fackförbund för att få ett sådant intyg.

Är du med i ett LO-förbund går det att ansöka om medlemslånet på LO:s egen hemsida.

Kan jag höja mitt medlemslån?

Ja, du kan höja ett befintligt medlemslån om du skulle vilja låna mer pengar. Det går till på i princip samma sätt som att ansöka om ett nytt lån med de förhandlade villkoren. Även när du höjer lånet kommer banken att göra en kreditprövning för att avgöra om du får låna med fackförbundets medlemsvillkor.

Kan jag lösa ett medlemslån i förtid?

Ja, du kan när du vill amortera extra eller lösa ditt medlemslån i förtid. Räntan på medlemslån utan säkerhet är i regel rörlig, och då kostar det ingenting att betala av ditt lån innan lånetiden löpt ut.

Vad händer med medlemslånet om jag går ur facket?

Ditt medlemslån påverkas inte om du går ur ditt fackförbund. Du behåller de villkor du fick när du tecknade lånet, i och med att du var medlem då. Däremot kan du inte höja medlemslånet eller ta något nytt lån med samma villkor om du inte längre är medlem i fackförbundet.