Vilket fackförbund tillhör anställda i bemanningsbranschen?

Vilket fackförbund man som bemanningsanställd ska vara med i beror på ens yrke. Som anställd i bemanningsbranschen ska du tillhöra ett fackförbund som representerar din huvudsakliga sysselsättning. Du bör jämföra fackförbunden inom ditt område för att hitta det som passar dig bäst.

Hitta det bästa fackförbundet för ditt yrke
Hittar du inte din yrkesroll i listan? Meddela oss här

Anställda i bemanningsbranschen omfattas ofta av särskilt kollektivavtal

Du som är anställd av ett bemanningsföretag omfattas ofta av kollektivavtalet som kallas bemanningsavtalet. Det är ett LO-avtal med bemanningsföretagens egna organisation. Avtalet gäller för alla LO:s medlemsförbund. Du omfattas alltså aldrig av något kollektivavtal på den arbetsplats dit du är uthyrd.

Har din arbetsgivare, det vill säga bemanningsföretaget, tecknat bemanningsavtalet är denne förhandlingsskyldig gentemot ditt fackförbund. Innan du som bemanningsarbetare går med i ett fackförbund måste du jämföra facken inom ditt yrkesområde. Alla fackförbunden har sedan olika förmåner och villkor, välj det som passar dig bäst.

Som bemanningsanställd kan du fortfarande påverka på arbetsplatsen

Som anställd i bemanningsbranschen kan det ibland vara svårt att få inflytande på arbetet. Här är några tips på hur du som anställd i bemanningsbranschen få större inflytande på din arbetsplats:

  1. Hävda dina rättigheter. Oavsett om du är bemanningspersonal eller tillhör den ordinarie personalen på arbetsplatsen har du rätt att hävda dina rättigheter. Ett verktyg för att göra detta är att gå med i ett fackförbund.
  2. Bilda en fackklubb. Om du och minst fyra andra vill engagera er fackligt kan ni starta en fackklubb på er arbetsplats med stöd från ett fackförbund.En fackklubb har bland annat rätt att förhandla kollektivt om medlemmarnas löner .
  3. Prata med de anställda på kundföretaget. Upplever du problem på den arbetsplats dit du är uthyrd gör den ordinarie personalen troligtvis också det. Gå samman för att få mer inflytande än vad var och en av er hade haft individuellt.