Hur mycket får man i sjukersättning?

Sjukersättning kan ges till dig mellan 19–64 år och varierar beroende på din tidigare inkomst. Ersättningen består av 64,7 procent av din genomsnittliga lön under de senaste tre åren. Du kan som mest få 21 230 kronor i ersättning. Även du som inte har jobbat kan få ersättning, storleken beror då på din ålder. 

Sjukersättningen ges bara om du inte kan jobba 

För att du ska få sjukersättning krävs det att du inte kan arbeta nu eller i framtiden på något arbete överhuvudtaget. Har du möjlighet att få en anställning, även om det rör sig om ett anpassat arbete, har du inte möjlighet att få sjukersättning. 

För att få sjukersättning krävs det också att du har varit yrkesverksam i Sverige. Du kan vara försäkrad i Sverige trots att du har jobbat i ett annat land. För att ta reda på om du har möjlighet att få sjukersättning bör du kontakta Försäkringskassan.

Tänk på! Bara den som inte kan jobba nu eller i framtiden har rätt till sjukersättning. 

Ersättningen kan betalas ut även om du inte har arbetat 

Skulle du drabbas av en sjukdom som ger dig en delvis eller helt nedsatt arbetsförmåga utan att ha jobbat kan du fortfarande få ersättning. Då baseras sjukersättningen på din ålder. 

19–20 år. Ersättningen är 10 850 kr i månaden före skatt. 

21–22 år. Ersättningen är 11 069 kr i månaden före skatt. 

23–24 år. Ersättningen är 11 288 kr i månaden före skatt. 

25–26 år. Ersättningen är 11 506 kr i månaden före skatt. 

27–28 år. Ersättningen är 11 725 kr i månaden före skatt. 

29 år. Ersättningen är 11 944 kr i månaden före skatt. 

30 år eller äldre. Ersättningen är 12 163 kr i månaden före skatt. 

Sjukersättningen kan alltså bli betydligt lägre om du inte har varit yrkesverksam tidigare. Att ha andra försäkringar, exempelvis genom facket, minskar risken för att du drabbas av ekonomiska problem på grund av sjukdom. 

Hitta det bästa fackförbundet för ditt yrke
Hittar du inte din yrkesroll i listan? Meddela oss här
Tipsa om yrke som saknas
Om du inte hittar ditt yrke i sökfältet, meddela oss så lägger vi till det.
Tänk på att fältet ovanför endast är till för att skicka in ditt yrke och att du inte kommer få något svar. Inkludera ingen personlig information om dig själv eller någon annan.