LO – centralorganisationen som företräder arbetare

LO står för Landorganisationen och är ett samarbete mellan fjorton svenska fackförbund. Du som arbetstagare är eller blir medlem i ett fackförbund. Fackförbunden är i sin tur, i de allra flesta fall, medlemmar i någon av de tre centrala arbetstagarorganisationerna LO, TCO och Saco.

Centralorganisationerna driver gemensamma frågor för de fackförbund som är medlemmar, men det är fackförbunden själva som förhandlar om exempelvis kollektivavtal. Fackförbunden inom LO företräder främst arbetare, fackförbund som ingår i TCO är öppna för tjänstemän och fackförbund som ingår i Saco företräder akademiker.

Tänk på! Att vara medlem i ett fackförbund kan ha stor betydelse för dig då du får större chans att påverka dina arbetsförhållanden och kan ta del av många andra förmåner. Vill du bli medlem i ett fackförbund kan du ta hjälp av vår tabell över fackförbund där du fyller i vilket yrke du arbetar inom.

LO ska försvara dina intressen på arbetsmarknaden

LO:s uppgift är att försvara medlemmarnas intressen på arbetsmarknaden och i samhället i stort, gällande allt från löner och anställningsvillkor till att försöka påverka politiska beslut som gynnar dess medlemmar. LO samordnar även arbetsmarknadsinformation till unga och har varje sommar en speciell kampanj som riktar sig till sommarjobbare.

Det finns 14 svenska fackförbund som är anslutna till LO och generellt kan man säga att de främst företräder arbetare.

Hitta det bästa fackförbundet för arbetare
Hittar du inte din yrkesroll i listan? Meddela oss här
Tipsa om yrke som saknas
Om du inte hittar ditt yrke i sökfältet, meddela oss så lägger vi till det.
Tänk på att fältet ovanför endast är till för att skicka in ditt yrke och att du inte kommer få något svar. Inkludera ingen personlig information om dig själv eller någon annan.

Arbetaryrken är oftast av praktisk karaktär

Fackförbund som ingår i LO företräder främst arbetare. Arbetaryrken är oftast av praktisk karaktär och innebär generellt fysiska jobb eller serviceyrken. Exempel på yrkesområden som räknas som arbetare är undersköterska, butiksmedarbetare, restaurangpersonal, lastbilsförare, snickare eller frisör.

Som arbetare kan du vara medlem i de fackförbund som är anslutna till LO, vilket bland annat är:

  • Kommunal, i huvudsak anställda i landets kommuner
  • IF Metall,  anställda i landets industrier och verkstäder
  • Handels, majoriteten arbetar inom detaljhandeln men andra medlemsgrupper är till exempel lagerarbetare och frisörer.
  • Byggnads, Arbetare inom bygg- och anläggningssektorn.

Du kan läsa mer om LO på LO:s hemsida.