Vanliga frågor om Fysioterapeuterna

Vad är skillnaden mellan fysioterapeut och sjukgymnast?
Fysioterapeut är ett nytt namn på yrket som kallats för sjukgymnast. Det är också en skyddad titel, vilket betyder att bara legitimerade fysioterapeuter får kalla sig detta, till skillnad från yrkestiteln sjukgymnast.
Hur blir jag medlem hos Fysioterapeuterna?
Du ansöker om medlemskap på Fysioterapeuternas hemsida. Där hittar även du som saknar arbetsgivare, om du till exempel är arbetslös eller pensionär, information om hur du ansöker om medlemskap.
Vem kan bli medlem hos Fysioterapeuterna?
För att bli antagen som medlem måste du kunna visa upp en godkänd sjukgymnast/fysioterapeutexamen och legitimation från Socialstyrelsen. Du som studerar vid grundutbildningen till fysioterapeut kan bli studerandemedlem.
Vilken avgift har Fysioterapeuterna?
Den ordinarie medlemsavgiften hos Fysioterapeuterna ligger på 290 kronor per månad. För studerande och pensionärer är månadskostnaden reducerad.
Ingår en inkomstförsäkring hos Fysioterapeuterna?
Ja, en inkomstförsäkring ingår i ditt medlemskap hos Fysioterapeuterna. Medlemmar i förbundet som även är anslutna till a-kassa kan söka ersättning från Inkomstförsäkring, men du måste även uppfylla vissa krav som du kan läsa mer om på Fysioterapeuternas hemsida.

Fysioterapeuternas förmåner

Fysioterapeuterna har avtal med flera olika banker, som kan erbjuda dig bolån och flera andra typer av lån med bra villkor och ränta. Bankerna är Danske Bank, SEB och Swedbank. Medlemmar får också rabatt på Folklådan, en prepperlåda som gör att man är förberedd på kriser. Dessutom får man billigare pris på utvalda seminarium, utbildningar och kurser runt om i Sverige.

Medlemstidningen Fysioterapi ingår i avgiften, liksom den vetenskapliga tidskriften European Journal of Physiotherapy.  Du kan också gå med i någon av Fysioterapeuternas 16 sektioner utan någon extra avgift, eller ansöka om att få din specialistkompetens godkänd. Förbundet delar även ut två årliga stipendium som kan användas till exempelvis forskning och utvecklingsarbete.

Tips! Fysioterapeuterna erbjuder ytterligare förmåner för dig som är egenföretagare eller chef.

Förbundet ordnar regelbundet professionsdagar som du kan delta i för en mindre avgift. Du får även tillgång till en databas som samlar fysioterapeutiska mätmetoder och e-postlistan Fysionord där du kan diskutera saker med andra medlemmar.

Jobbar du som chef får du Chefstidningen och anpassade förmåner för dig som medlem. Även egenföretagare har tillgång till ytterligare förmånserbjudanden från en rad olika samarbetspartners.

Exempel på förmåner som ingår

 • Förmånliga bolån och medlemslån
 • Stipendium
 • Arbetsverktyg
 • Medlemstidningar

Exempel på rabatter som erbjuds

 • Utbildningsrabatter
 • Rabatt på litteratur
 • Reserabatter
Läs mer om Fysioterapeuternas förmåner

Fysioterapeuternas inkomstförsäkring

I ditt medlemskap ingår en inkomstförsäkring hos Folksam, som försäkrar löner på upp till 50 000 kronor i månaden under 120 dagars arbetslöshet. Inkomstförsäkringen gäller bara om du också är medlem i Akademikernas a-kassa och får ersättning därifrån. Du behöver även ha varit medlem i förbundet i minst 12 månader, alternativt ha tjänat in kvalifikationstiden hos ett annat fackförbund.

Om du vill kan du komplettera inkomstförsäkringen med en av två tilläggsförsäkringar. Tilläggsförsäkring tid ger ytterligare 180 ersättningsdagar och räcker därmed hela a-kassans maximala ersättningstid. Tillläggsförsäkring lön gör att du kan försäkra en lön på upp till 60 000 kronor mer än grundförsäkringens tak.

Grundförsäkring

Max lön att försäkra:50 000 kr/mån
Max ersättningstid:120 dagar
Kvalificeringstid:12 månader

Med tilläggsförsäkring

Max lön att försäkra:110 000 kr/mån
Max ersättningsperiod:300 dagar
Kvalificeringstid:12 månader
Läs mer om Fysioterapeuternas inkomstförsäkring

Räkna ut din ersättning vid arbetslöshet

kr/mån
kr/mån
Din ersättning
(före skatt)
kr/mån

Fysioterapeuternas övriga försäkringar

Fysioterapeuterna samarbetar med flera olika försäkringsbolag. Genom dessa kan de erbjuda medlemmar att teckna förmånliga försäkringar. När du blir medlem får du fyra olika försäkringar gratis de tre första månaderna. Dessa försäkringar är livförsäkring, olycksfallsförsäkring, sjukkapitalförsäkring och sjukförsäkring. Vill du behålla försäkringarna efter gratismånaderna behöver du skicka in en ansökan och svara på en fråga i hälsodeklarationen.

Länsförsäkringar står för personförsäkringar som du som medlem kan teckna till förmånligt pris. Hos Gjensidige kan du via fackförbundet teckna försäkringar för ditt hem, din villa eller din bil. Är du egenföretagare kan du också teckna en rad företagsförsäkringar som ger dig ett anpassat skydd.

Försäkringar som ingår

 • Livförsäkring*
 • Olycksfallsförsäkring*
 • Sjukkapitalförsäkring*
 • Sjukförsäkring*
* Ingår de tre första månaderna

Försäkringar med rabatterat pris

 • Barnförsäkring
 • Hemförsäkring
 • Villaförsäkring
 • Fritidshusförsäkring
 • Bilförsäkring
 • Mc-försäkring
 • Mopedförsäkring
 • Företagsförsäkringar
Läs mer om Fysioterapeuternas övriga försäkringar

Fysioterapeuternas rådgivning

Som medlem har du tillgång till tjänsten Saco Lönesök, där du hittar färsk lönestatistik för fysioterapeuter och olika branscher. Det är utifrån denna statistik som Fysioterapeuterna sätter sina lönerekommendationer.

Behöver du fackligt stöd, till exempel med förhandlingar med din arbetsgivare, ska du vända dig till ditt lokala ombud. För dig som är egenföretagare eller chef finns särskilda jourer som du kan kontakta.

På Fysioterapeuternas hemsida finns en hel del information om saker som är relevanta för medlemmarna. Några exempel på ämnen är anställningar, pension, kollektivavtal och jobbsökande. Däremot finns ingen möjlighet till rådgivning inom dessa områden.

Exempel på rådgivning som ingår

 • Lönestatistik
 • Fackligt stöd
Läs mer om Fysioterapeuternas rådgivning

Fysioterapeuternas studenterbjudande

Studentmedlemmar som går på Fysioterapeutprogrammet betalar bara 200 kronor i medlemsavgift för hela sin studietid. Du får då tillgång till samma förmåner som övriga medlemmar i förbundet.

Fysioterapeuterna har en särskild studentsektion som har en egen röst i förbundet. De arbetar för att förbättra utbildningarna och skapa nätverk mellan fysioterapistudenter och med andra medlemmar.

Exempel på erbjudanden som ingår

 • Billigare medlemskap
 • Samma förmåner som övriga medlemmar
Läs mer om Fysioterapeuternas studenterbjudande

Kort om Fysioterapeuterna

Fysioterapeuterna startade år 1943 och hette tidigare Legitimerade Sjukgymnasters Riksförbund. 2014 infördes fysioterapeut som en skyddad yrkestitel för sjukgymnast, och därmed bytte även fackförbundet namn.

Fysioterapeuterna är en del av Saco, Sveriges akademikers centralorganisation. Som medlem kan du gå med i någon av de 16 professionsinriktade sektioner som förbundet har. Fysioterapeuterna har också ett dotterbolag, Fysioterapeuterna Service AB, som stödjer medlemmar med eget företag.