Vanliga frågor om Byggnads

Har Byggnads någon a-kassa?
Ja, Byggnads har en egen a-kassa som du kan anmäla inträde till online via Byggnads hemsida.
Var hittar jag Byggnads kollektivavtal?
Du hittar Byggnads kollektivavtal på förbundets hemsida under sektionen "Medlem"
Ingår det försäkringar hos Byggnads?
Ja, hos Byggnads ingår det så kallade medlemsförsäkringar som innefattar Olycksfall – Fritid, Kompletteringsförsäkring – TGL samt Grupplivförsäkring & Barngrupplivförsäkring. Det finns även möjlighet att teckna vissa frivilliga tillvalsförsäkringar.
Kan jag bli medlem i Byggnads som student?
Du som läser en yrkesutbildning inom byggbranschen kan bli studerandemedlem hos Byggnads. Kraven för att bli studerandemedlem är att du saknar inkomst och som högst får studiebidrag, att du studerar på heltid och att dina studier omfattar minst en termin.
Vilken avgift har Byggnads?
Byggnads medlemsavgift ligger på 53 kronor per månad, men den exakta siffran varierar beroende på din inkomst och vilken region du tillhör. Avgiften består av två delar, där en del går till förbundet och den andra till din region.

Byggnads förmåner

Byggnads erbjuder sina medlemmar rabatter på Riva del Sole i Italien och på Rönneberga kursgård utanför Stockholm. Du har också möjlighet att boka någon av Byggnads två fjällstugor i Lofsdalen och Härjedalen.

Via Swedbank kan du teckna medlemslån med förmånlig ränta. Det finns även medlemslån att teckna hos andra banker via LO Mervärde, liksom rabatter hos en mängd olika butiker och samarbetspartners. Dessa erbjudanden laddas på ditt medlemskort, som även går att uppgradera till ett betalkort.

Byggnads arrangerar olika utbildningar för medlemmar fackliga och arbetsrelaterade frågor, till exempel om ergonomi. Medlemskapet ger dig också sänkta priser på tjänster hos Fonus och Familjens jurist. Du får också Sveriges största byggtidning, Byggarbetaren, i brevlådan.

Exempel på förmåner som ingår

 • Förmånliga medlemslån
 • Medlemstidning
 • Utbildningar

Exempel på rabatter som erbjuds

 • Reserabatter
 • Upplevelserabatter
 • Butiksrabatter
 • Träningsrabatter
 • Tjänster hos Fonus och Familjens Jurist

Byggnads inkomstförsäkring

Byggnads erbjuder ingen inkomstförsäkring. Du kan alltså bara få ersättning från a-kassan om du skulle bli arbetslös, vilket innebär ett maxtak på 20 020 kronor i månaden. 

Räkna ut din ersättning vid arbetslöshet

kr/mån
kr/mån

Byggnads övriga försäkringar

I din medlemsavgift ingår olycksfallsförsäkring för tiden utanför jobbet, samt en livförsäkring som gäller om inte din arbetsgivare har kollektivavtal. Du får också en grupplivförsäkring dels för dig själv, dels för dina barn.

När du blir medlem blir du även ansluten till en sjuk- och efterlevandeförsäkring, men den ingår inte i avgiften. Vill du inte ha den försäkringen måste du tacka nej.

Det finns också en rad tilläggsförsäkringar som du kan teckna via Folksam. Bland annat kan du försäkra din partner och dina barn, teckna hemförsäkring och juristförsäkring. Dessa försäkringar får du rabatt på som medlem i Byggnads.

Försäkringar som ingår

 • Olycksfallsförsäkring fritid
 • Kompletterande livförsäkring
 • Grupplivförsäkring
 • Barngrupplivförsäkring

Försäkringar med rabatterat pris

 • Sjuk- och efterlevandeförsäkring
 • Hemförsäkring
 • Olycksfallsförsäkring för partner
 • Barn- och ungdomsförsäkring
 • Sjuk- och efterlevandeförsäkring för partner
 • Juristförsäkring

Byggnads rådgivning

Du kan få rådgivning från din region om alla möjliga frågor kring din anställning, om arbetsmiljö och om försäkringsfrågor. Du kan också vända dig till förbundets nationella medlemscenter Byggnads Nu.

Byggnads kan också hjälpa dig vid löneförhandlingar och andra tillfällen då du kan ha hjälp av ett kunnigt fackligt ombud. Även vid ärenden som går till rätten kan Byggnads hjälpa till att driva ditt ärende.

Det finns också information om avtal, regler och arbetsmiljö att läsa på Byggnads hemsida.

Exempel på rådgivning som ingår

 • Personlig rådgivning
 • Förhandlingshjälp
 • Juridiskt stöd

Byggnads studenterbjudande

Elever på gymnasiets bygg- och energiprogram får bli medlemmar gratis vid andra året på utbildningen, även under lärlingstiden. Den som inte har fått ett jobb efter studenten får betala en mindre avgift. Även vuxenelever inom Byggnads områden får gratis medlemskap.

Exempel på erbjudanden som ingår

 • Gratis medlemskap

Kort om Byggnads

Byggnads är ett stort fackförbund inom byggbranschen och har lång erfarenhet av fackligt arbete i branschen. Förbundet är indelat i elva regioner över Sverige, som i sin tur består av olika medlemskretsar där medlemmarna aktivt kan påverka och utveckla Byggnads arbete. Medlemsavgiften betalar du dels för medlemskapet i förbundet, dels för ditt regionala medlemskap.

Omdömen om Byggnads fackförbund

Skriv omdöme
11 mars, 2021
"Oprofessionella och otrevliga"
oprofessionella och otrevliga. Aldrig hört någon svära så mkt som i denna kundtjänsten.
Avgift-försörjaren
22 oktober, 2020
"Välj inte byggnads akassa!"
riktig dålig akassa,är inte ett dugg intresserad av att hjälpa en. dom gånger jag ringt och behövt hjälp blir dom otrevliga och går in i försvarsposition och dumförklarar en fast jag hänvisar till dom mail som finns och dom uppenbarligen gjort fel med mina utbetalningar i 6 månader. så välj inte byggnads akassa!
tony
30 juni, 2020
"Varför betala 585 kr i månaden"
Det jag saknar är inkomsförsäkring och ev alternativ till ett sådant, sen upplever jag fackförbund som lite daterad. Politisk läge gör att de skyller ifrån sig en del och att de inte kan göra nåtgot åt vissa saker. Därför undrar jag varför betalar man 585 kr i månaden.
Dusan prica
Evelina Grenehed
Evelina Grenehed Skribent