Vanliga frågor om Fackförbundet Scen & Film

Vilken a-kassa gäller för Fackförbundet Scen & Film?
Fackförbundet Scen & Film hänvisar sina medlemmar till kultursektionen i Unionens a-kassa. Tänk på att du inte blir medlem i a-kassan automatiskt när du går med i Teaterförbundet, utan måste ansöka om det medlemskapet för sig.
Vilken lön ska jag ha?
Lönestatistik för Fackförbundet Scen & Films yrkesgrupper finns på deras hemsida. När du har blivit medlem kan du logga in på Mina sidor och komma åt statistiken för att se hur löneläget ser ut. Du kan också kontakta medlemsrådgivningen för att få råd om din lön.
Var hittar jag mitt kollektivavtal?
De kollektivavtal som Fackförbundet Scen & Film har tecknat med olika arbetsgivare finns listade på förbundets hemsida. 
Vad är minimilönen inom Fackförbundet Scen & Films branscher?
Det är i kollektivavtalet för din arbetsgivare som du hittar den fastställda minimilönen. Utöver kollektivavtalen finns det ingen lagstadgad minimilön.
Vad har Fackförbundet Scen & Film för avgift?
Medlemsavgiften hos Fackförbundet Scen & Film ligger på 215 kronor per månad. Vad just du ska betala beror på din årsinkomst, vilket du kan läsa mer om på förbundets hemsida.

Fackförbundet Scen & Films förmåner

Medlemmar i Scen & Film har gratis tillgång till Artistkatalogen. Där kan du som är konstnär eller upphovsman lägga upp CV-sidor och arbetsprov, och på så sätt marknadsföra dig själv. Det här är en unik förmån för just medlemmar i förbundet; andra måste betala 2 200 kronor i årsavgift.

Andra yrkesrelaterade förmåner du kan få är hjälp med att fakturera arbetsgivare när du inte har eget företag, och anslutning till Rättighetsbolaget. Det sista gör att du kan få förhandlingshjälp och rätt till ersättning när du har upphovsrätt på något verk. Det finns också en rad olika stipendier att söka från Scen & Film, både för att genomföra projekt och för att få ekonomiskt stöd.

Fackförbundet Scen & Film erbjuder bolån och andra medlemslån hos Danske Bank och SEB, med extra bra ränta och förmåner. Du får även rabatt på semesterboenden: 25 procent på Elite hotel och 20 procent på Riva del Sole i Italien. Du får också extra lågt pris på resor med Viking Line och teaterbiljetter i mån av tillgång.

Förbundets medlemstidning heter Scen & film. Som hos de flesta fackförbund kan medlemmar också gå fackliga utbildningar hos Scen & Film.

Exempel på förmåner som ingår

 • Förmånliga bolån och medlemslån
 • Artistkatalogen
 • Stipendium
 • Medlemstidning

Exempel på rabatter som erbjuds

 • Reserabatter
 • Teaterrabatter

Fackförbundet Scen & Films inkomstförsäkring

Fackförbundet Scen & Film erbjuder inte någon inkomstförsäkring till sina medlemmar. Blir du arbetslös kan du därför bara få ersättning från a-kassan och en eventuell privat inkomstförsäkring.

Räkna ut din ersättning vid arbetslöshet

kr/mån
kr/mån
Din ersättning
(före skatt)
kr/mån

Fackförbundet Scen & Films övriga försäkringar

Tre försäkringar ingår i tre månader när du blir medlem i Scen & Film. De är olycksfallsförsäkring, livförsäkring och diagnosförsäkring. Du behöver vara fullt arbetsför för att få försäkringarna, men behöver inte lämna någon hälsodeklaration. Efter att de tre månaderna har gått får du välja om du vill ha kvar försäkringarna eller inte.

Det finns också en rad andra försäkringar som du kan teckna hos Folksam för medlemspris. Förutom ytterligare personförsäkringar och en hemförsäkring kan du även försäkra ett musikinstrument, eller ditt småföretag. Det finns också ett antal seniorförsäkringar som medlemmar över 60 år kan teckna.

Försäkringar som ingår

 • Olycksfallsförsäkring*
 • Livförsäkring*
 • Diagnosförsäkring*
*Ingår de första tre månaderna

Försäkringar med rabatterat pris

 • Sjukförsäkring
 • Barnförsäkring
 • Hemförsäkring
 • Instrumentförsäkring
 • Småföretagarförsäkring
 • Pensionsförsäkring för företagare
 • Seniorförsäkringar

Fackförbundet Scen & Films rådgivning

På Fackförbundet Scen & Films medlemsrådgivning arbetar jurister som kan ge dig råd i frågor som rör din anställning. Det kan till exempel handla om lön, arbetsmiljö eller uppsägning. Loggar du in på hemsidan kan du se den senaste lönestatistiken för förbundets område. Via Scen & Films samarbete med Folksam kan du få rådgivning om ditt pensionssparande.

Scen & Film arbetar också genom olika initiativ och samarbeten för medlemmarnas kompetensutveckling. Du kan gå kurser, workshops och seminarier inom teater, dans, musik och andra områden. De ordnar också andra träffar och nätverk för medlemmarna.

Tips! Fackförbundet Scen & Film kan hjälpa dig och ge råd om de flesta frågor och problem som kan uppstå i ditt arbete inom scen eller film.

Uppstår en tvist mellan dig och din arbetsgivare kan du få rättshjälp av Scen & Film, om facket bedömer att arbetsgivaren har brutit mot något avtal eller en lag. Scen & Film kan hjälpa dig att driva ärendet till domstol om det behövs. De kan också hjälpa till i tvister med a-kassan, Skatteverket eller Försäkringskassan.

Dansare och koreografer som bor och arbetar utomlands kan få samma rätt till facklig hjälp utomlands som i Sverige, genom det så kallade Danspasset. Fackförbundet Scen & Film erbjuder också rådgivning och stöd riktade till medlemmar som frilansar och har eget företag.

Exempel på rådgivning som ingår

 • Medlemsrådgivning
 • Rättshjälp
 • Lönestatistik
 • Kompetensutveckling

Fackförbundet Scen & Films studenterbjudande

Du kan bli studerandemedlem hos Fackförbundet Scen & Film om du läser en utbildning som leder till professionell yrkesverksamhet inom förbundets områden. Det gäller yrkes- och högskoleutbildningar med konstnärlig, administrativ eller teknisk riktning.

Studerandemedlemmar betalar 200 kronor per år för sitt medlemskap. För den avgiften ingår de flesta av medlemsförmånerna och innefattar även den yrkesavdelning som är aktuell för dig.

Är du yrkesverksam medlem men börjar studera får du en nedsatt månadsavgift, i stället för studentavgiften.

Exempel på erbjudanden som ingår

 • Billigare medlemskap
 • Samma förmåner som ordinarie medlemmar

Kort om Fackförbundet Scen & Film

Fackförbundet Scen & Film organiserar alla möjliga yrken inom teater och film, men också radio, teve och bio. Såväl artister och upphovsmän som tekniker och administratörer kan gå med i Fackförbundet Scen & Film, oavsett om de är anställda eller frilansar. Varje medlem tillhör en särskild yrkesavdelning, och den som jobbar på en institution tillhör även en lokalavdelning.

Huvuduppgiften är att teckna kollektivavtal med medlemmarnas arbetsgivare och på andra sätt jobba för bra löner och anställningsvillkor. Fackförbundet Scen & Film hjälper också medlemmar att bevaka upphovsrätter och ersättningar när verk som de har medverkat i används i andra sammanhang.