Hur går jag med i Hotell och restaurangs a-kassa?
Vem kan gå med i Hotell och restaurangfacket?
Kan jag bli medlem i Hotell och restaurangfacket som student?
Vilken avgift har Hotell och restaurangfacket?
Har Hotell och restaurangfacket någon inkomstförsäkring?

Hotell- och restaurangfackets förmåner

Som medlem i Hotell och restaurang kan du teckna medlemslån med låg ränta hos Swedbank och Nordea. Lånet har bra villkor och ingen uppläggningsavgift. Däremot gäller erbjudandet inte bolån. 

Medlemmar kan hyra boende på semesteranläggningen Riva del Sole i Italien med 20 procent rabatt. Med ditt medlemskort får du också mängder av andra rabatter på resor, upplevelser och varor i utvalda butiker, genom LO Mervärde.

Går du i en studiecirkel hos ABF kan du få viss ersättning för deltagaravgiften från Hotell och restaurang. Du får också hem medlemstidningen Hotellrevyn i brevlådan.

Exempel på förmåner som ingår

 • Förmånliga medlemslån
 • Medlemstidning

Exempel på rabatter som erbjuds

 • Träningsrabatter
 • Reserabatter
 • Upplevelserabatter
 • Butiksrabatter
 • Utbildningsrabatter

Hotell- och restaurangfackets inkomstförsäkring

Sedan februari 2020 ingår en inkomstförsäkring i medlemskapet hos Hotell och restaurang. Blir du arbetslös och tjänar mer än a-kassans tak kan du med denna försäkring få upp till 80 procent av din tidigare lön i ersättning. Ett krav är dock att du är med i Hotell- och restauranganställdas a-kassa.

Om du tjänar mellan 25 025 och 50 000 kronor i månaden ger inkomstförsäkringen dig ersättning under dina första 100 dagar med a-kassa. Om du vill kan du förlänga denna försäkring med ett tillägg, så att du får ersättning för ytterligare 200 arbetslösa dagar.

Om du tjänar mellan 20 900 och 25 025 kronor i månaden ger a-kassan dig full ersättning de första 100 dagarna. Är du arbetslös längre än så ger inkomstförsäkringen dig den ersättning som saknas från dag 101 till dag 200. Du kan också teckna en tilläggsförsäkring för att kunna få ersättning resten av a-kasseperioden.

Grundförsäkring

Max lön att försäkra:50 000 kr/mån
Max ersättningsperiod:100 dagar
Kostnad:199–590 kr/mån
Kvalificeringstid:12 månader

Med tilläggsförsäkring

Max lön att försäkra:
Max ersättningsperiod:300 dagar
Kostnad:17 kr/mån
Kvalificeringstid:12 månader

Räkna ut din ersättning vid arbetslöshet

kr/mån
kr/mån

Hotell- och restaurangfackets övriga försäkringar

I medlemskapet ingår en hemförsäkring och en livförsäkring hos Folksam. Dock ingår de inte om du är studerandemedlem. Hemförsäkringen kan du själv välja att uppgradera till någon av Folksams större hemförsäkringar. Du får också samlingsrabatt på andra försäkringar hos Folksam om du har denna hemförsäkring.

Tänk på! Från och med den 1 april 2020 blir livförsäkringen frivillig. Då får du den alltså inte direkt i medlemskapet när du går med i förbundet.

När du går med i Hotell och restaurang omfattas du automatiskt av en sjuk- och efterlevandeförsäkring samt en olycksfallsförsäkring. Dessa får du betala ett rabatterat pris på, och du måste tacka nej om du inte vill ha försäkringarna.

Har din arbetsplats kollektivavtal med Hotell och restaurang har du som vanligt visst försäkringsskydd även via kollektivavtalet. Om du inte omfattas av ett kollektivavtal med tjänstegrupplivförsäkring, får du en kompletterande sådan genom ditt fackmedlemskap.

Försäkringar som ingår

 • Hemförsäkring
 • Livförsäkring
 • Barngrupplivförsäkring
 • Kompletterande tjänstegrupplivförsäkring

Försäkringar med rabatterat pris

 • Sjuk- och efterlevandeförsäkring*
 • Olycksfallsförsäkring
 • Barnförsäkring
 • Seniorförsäkringar
* Du ansluts automatiskt om du inte tackar nej

Hotell- och restaurangfackets rådgivning

För att få råd och stöd i situationer som uppstår i arbetet ska du vända dig till din lokala avdelning. Den lokala avdelningen kan även hjälpa dig i förhandlingar med din arbetsgivare, eller ge rättshjälp om ett ärende ska drivas till rätten. För dessa sistnämnda stöd behöver du dock ha varit medlem i minst tre månader. Du vänder dig också till lokalavdelningen om du vill delta i Hotell och restaurangs fackliga utbildningar.

Via ett samarbete med Swedbank kan medlemmar få gratis ekonomisk rådgivning. På hemsidan finns en del information om vad kollektivavtalet säger om olika villkor, bland annat om minimilöner för olika lönegrupper. Via den hemförsäkring som ingår i medlemskapet får du dessutom fem timmars juridisk rådgivning utan någon extra kostnad.

Hotell och restaurang har också tagit fram appen och webbplatsen Schysta villkor. Där kan du som vill jobba inom branschen hitta arbetsgivare som har tecknat kollektivavtal med förbundet.

Exempel på rådgivning som ingår

 • Personlig rådgivning
 • Rättshjälp
 • Ekonomisk rådgivning
 • Juridisk rådgivning

Hotell- och restaurangfackets studenterbjudande

Studenter inom hotell och restaurang kan bli medlemmar i förbundet gratis. Du kan då få stöd och vägledning från facket och ta del av flera medlemsförmåner.

När du går det sista året på utbildningen kan du söka Hotell och restaurangs studiestipendium. Syftet kan vara en kurs, ett studiebesök eller material som ska användas för att höja din yrkeskompetens. 

Studerandemedlemmar får inte medlemsförsäkringarna som en förmån i medlemskapet, utan behöver i så fall lägga till dem för den lägsta medlemsavgiften på 199 kronor i månaden.

Exempel på erbjudanden som ingår

 • Gratis medlemskap
 • Studiestipendium

Kort om Hotell- och restaurangfacket

LO-förbundet Hotell- och restaurangfacket (HRF) bildades 1918, och har därmed hunnit vara med om stora förändringar inom branschen. Förbundets främsta fokus är kollektivavtalet och att arbetsplatser ska erbjuda bra villkor för sina anställda, oavsett anställningsgrad.

Omdömen om Hotell- och restaurangfackets fackförbund

Skriv omdöme
9 februari, 2021
"Händer ingen ting"
Har sökt akassa fra hotell og resturant. Gitt dom alle uppgifter men det händer ingen ting. Sverige har noe å läre av norge der en sånn prosess går 100x snabbare. Jeg har rätt på mine penger men ändå tar det evigheter. Jag vil inte anbefala någon til HRAK. De har ingen kontroll på interne beslut eller meldinger, jag har fått besked om att de har alt de trenger så skriver en annan at de måste ha fler uppgifter?
Papy Brox
10 augusti, 2020
"Trött och ovilligt intryck på kundjtänst"
Fick ganska dåligt intryck av Karlstadavdelningen när jag behövde hjälp i våras. Kan ha varit pga COVID-19 men de gav ett trött och ovilligt intryck både på telefon och mejl. Ganska enkla frågor om kollektivavtalet lyckades de missförstå och behagade inte svara på trots akuta. Fick intrycket att jag var jobbig och dum. Generellt otrevliga och ointresserade I tonen. Inget man vill mötas av när man är orolig över sin framtid. Fick aldrig samma bemötande av Kommunal
Caroline
3 januari, 2020
"Värdelösa avtal för anställda"
Värdelösa avtal för de anställda, lönerna är under all kritik och ob-tilläggen lika så. Lägg sedan på en dyr medlemsavgift så förstår man ju varför de har så få medlemmar.
Ida
Evelina Grenehed
Evelina Grenehed Skribent