Vanliga frågor om LIVS

Har pensionärer några förmåner?
Ja, som pensionärsmedlem i Livs betalar du en lägre avgift än yrkesverksamma medlemmar. För 132 kronor i månaden får du förutom ett medlemskap en hemförsäkring och en olycksfallsförsäkring. Det finns också valbara tilläggsförsäkringar som du kan teckna som pensionär i Livs.
Har min arbetsplats kollektivavtal med Livs?
Om du är osäker på om din arbetsplats har kollektivavtal kan du meddela din region inom Livs. De kontrollerar då om arbetsplatsen har ett avtal, och om inte begär de vidare förhandling om ett kollektivavtal med arbetsgivaren.
Vem kan bli medlem i Livs a-kassa?
Du kan bli medlem i Livs a-kassa om du arbetar inom livsmedelsindustrin. A-kassan har samma medlemskrav som fackförbundet Livs, även om det är två skilda medlemskap.
Vad kostar det att gå med i Livs?
Medlemsavgiften hos Livs ligger på 168–660 kronor. Hur mycket just du ska betala beror på din inkomst före skatt.
Hur blir jag medlem i Livs a-kassa?
Vill du bli medlem i Livs a-kassa behöver du gå till deras hemsida och skriva ut en blankett som du måste fylla i skriftligt och sedan skicka via posten. Viktigt att tänka på är att a-kassan och fackförbundet är två olika organisationer. Medlemskapet i a-kassan är alltså separat från medlemskapet i fackförbundet Livs.

LIVSs förmåner

Livs förmåner och rabatter är laddade på deras medlemskort, som är kopplat till LO Mervärde. Kortet ger dig erbjudanden på sådant som resor, träning, upplevelser och hemelektronik, både hos lokala och nationella aktörer. Om du vill kan du uppdatera Livs medlemskort till ett Mastercard med betalfunktion.

Några exempel på förmåner är extra bra villkor på medlemslån hos olika banker, billigare resor med SJ och mängder av reseerbjudanden som uppdateras regelbundet. Böcker, mobilabonnemang och glasögon är andra saker som du får rabatt på med medlemskortet.

Livs erbjuder också medlemmar att gå fackliga utbildningar. Förbundet har även en egen tidning, Mål & Medel.

Exempel på förmåner som ingår

 • Förmånliga medlemslån

Exempel på rabatter som erbjuds

 • Träningsrabatter
 • Reserabatter
 • Upplevelserabatter
 • Butiksrabatter

LIVSs inkomstförsäkring

I din medlemsavgift ingår en inkomstförsäkring som kompletterar a-kassans ersättning om du blir arbetslös. Med inkomstförsäkringen kan du få upp till 80 procent av din tidigare lön i ersättning i högst 200 dagar.

Någon tilläggsförsäkring finns inte att teckna för Livs inkomstförsäkring. Men det finns inte heller något inkomsttak för grundförsäkringen, vilket innebär att du kan försäkra din lön oavsett hur mycket du tjänar.

Kravet för att kunna få ersättning från inkomstförsäkringen är att du har varit medlem i Livs och a-kassan i minst 12 månader, och att du inte har varit arbetslös under den tiden.

Grundförsäkring

Max lön att försäkra:Inget tak
Max ersättningstid:200 dagar
Kostnad:168–660 kr/mån
Kvalificeringstid:12 månader

Räkna ut din ersättning vid arbetslöshet

kr/mån
kr/mån
Din ersättning
(före skatt)
kr/mån

LIVSs övriga försäkringar

I medlemskapet ingår en hemförsäkring och ett antal personförsäkringar hos Folksam, som kompletterar det skydd du har genom kollektivavtalet. Enligt Livs tjänar du in mellan 100 och 200 kronor i månaden på dessa försäkringar.

När du går med i Livs omfattas du också av en sjuk- och efterlevnadsförsäkring, som däremot inte ingår i avgiften. Vill du inte ha den försäkringen måste du tacka nej. Du kan också teckna försäkringar för din partner eller dina barn till rabatterat pris genom ditt medlemskap.

Försäkringar som ingår

 • Hemförsäkring
 • Olycksfallsförsäkring
 • Barngrupplivförsäkring
 • Kompletterande livförsäkring
*Du omfattas automatiskt om du inte tackar nej

Försäkringar med rabatterat pris

 • Sjuk- och efterlevandeförsäkring*
 • Olycksfallsförsäkring för partner
 • Sjuk- och efterlevandeförsäkring för partner
 • Barnförsäkring

LIVSs rådgivning

På Livs hemsida finns en del svar på vanliga frågor om arbetsrätt, lön och kollektivavtal. Behöver du hjälp på arbetsplatsen garanterar Livs dig svar inom 24 timmar när du mejlar till dem på en vardag.

En stor del av det fackliga arbetet sköts av Livs arbetsplatsklubbar och verksamhetsregioner. Får att få råd och förhandlingshjälp knutna till din anställning är det därför till dessa lokala ombud som du i första hand ska vända dig.

Däremot erbjuder Livs ingen annan typ rådgivning än just detta fackliga stöd.

Exempel på rådgivning som ingår

 • Fackligt stöd

LIVSs studenterbjudande

Du kan gå med i förbundet om du studerar en utbildning inom livsmedelsindustrin, till exempel Restaurang- och livsmedelsprogrammet. Elevmedlemskapet är gratis och ger dig tillgång till kostnadsfri rådgivning om avtal, löner och villkor inför arbetslivet. 

Elevmedlemmar har samma rätt att påverka och lämna förslag till förbundet som ordinarie medlemmar. Du får också Livs medlemskort med alla rabatter och erbjudanden som det innebär, och samma möjlighet till fackliga utbildningar och information från intranätet.

Elevmedlemmar får dessutom gratis prenumeration på tidningen Mål & Medel.

Exempel på erbjudanden som ingår

 • Gratis medlemskap
 • Gratis tidningsprenumeration
 • Gratis rådgivning

Kort om LIVS

Livs, eller Livsmedelsarbetareförbundet, startades 1896 i form av Sveriges bageriarbetare och bytte sedan till det nuvarande namnet 1922. Fler och fler yrkesorganisationer har senare anslutit sig till förbundet, som är ett av LO:s fackförbund.

Livs är indelade i fem regioner och cirka 200 arbetsplatsklubbar. På dessa nivåer arbetar Livs för livsmedelsanställdas rättigheter och för att löner och villkor ska regleras av kollektivavtal.