Vanliga frågor om Seko

Hur går jag med i Sekos a-kassa?
För att bli medlem i Sekos a-kassa måste du gå in på deras hemsida och ansöka om medlemskap. Du kan också ansöka om medlemskap i a-kassan i samband med att du ansöker om medlemskap i fackförbundet. Men det är alltså två olika organisationer med separata medlemskap.
Ingår det försäkringar hos Seko?
Ja, om du är medlem i Seko och jobbar på en arbetsplats med kollektivavtal är du försäkrad både på jobbet och på fritiden. Dessutom ingår bland annat en fritidsförsäkring och inkomstförsäkring i medlemskapet. Det finns också andra försäkringar som du kan teckna till lågt pris.
Vilken avgift har Seko?
Avgiften ligger på 50–288 kronor. Hur mycket du ska betala beror på din fasta inkomst före skatt. Du kan ha rätt till lägre avgift om du blir sjukskriven, arbetslös, föräldraledig eller om du börjar studera eller går i pension.
Har Seko en inkomstförsäkring?
Ja, Seko har en inkomstförsäkring som ingår i medlemskapet. Den har dessutom inget tak, som vissa andra förbund har. För att få ersättning från inkomstförsäkringen måste du också ha rätt till ersättning från a-kassan.
Kan jag bli medlem i Seko som student?
Ja, du kan bli medlem i Seko om du studerar inom något av deras branschområden. Det kan till exempel vara om du går en gymnasial yrkesutbildning, en yrkeshögskola eller en utbildning som ger jobb inom Sekos organisationsområde när du är klar.

Sekos förmåner

När du går med i Seko får du ett medlemskort kopplat till förmånsprogrammet LO Mervärde. Laddat på Seko-kortet finns erbjudanden och rabatter i olika butiker, på upplevelser och resor, träning och mycket mer. Du kan också uppgradera kortet till ett Mastercard, utan årsavgift och med visst försäkringsskydd.

Seko erbjuder även rabatt på flera semesteranläggningar. Du kan boka boende i italienska Riva del Sole, Rørvig i Danmark, Gullholmen och Fjällhornet Resort. Du får också Sekotidningen några gånger per år, som tar upp relevanta nyheter för arbetslivet och förbundets branscher.

Seko samarbetar med Swedbank, vilket gör att du kan ansöka om förmånliga privatlån som medlem. Du kan också teckna medlemslån hos andra banker som en förmån via LO Mervärde. Tas din arbetsplats ut i strejk får du konfliktersättning som medlem i Seko.

Exempel på förmåner som ingår

 • Förmånliga medlemslån
 • Medlemstidning
 • Konfliktersättning vid strejk

Exempel på rabatter som erbjuds

 • Reserabatter
 • Träningsrabatter
 • Upplevelserabatter
 • Butiksrabatter

Sekos inkomstförsäkring

Sekos inkomstförsäkring har inget tak, vilket innebär att det är möjligt att få 80 procent av lönen oavsett vilken inkomst du hade innan arbetslösheten. Däremot gäller försäkringen högst 100 ersättningsdagar. Seko erbjuder ingen tilläggsförsäkring som kan utöka antalet dagar.

Du måste ha haft denna eller någon annan facklig inkomstförsäkring i 12 sammanhängande månader innan arbetslösheten för att använda inkomstförsäkringen. Du måste också vara medlem i en a-kassa.

Grundförsäkring

Max lön att försäkra:Inget tak
Max ersättningsperiod:100 dagar
Kostnad:50–288 kr/mån
Kvalificeringstid:12 månader

Räkna ut din ersättning vid arbetslöshet

kr/mån
kr/mån

Sekos övriga försäkringar

I medlemsavgiften ingår en olycksfallsförsäkring, en barngrupplivförsäkring samt en kompletterande livförsäkring från Folksam. Olycksfallsförsäkringen fortsätter gälla även när du går i pension, och då finns även ytterligare försäkringar att köpa till medlemspris.

Tackar du inte nej ansluts du även till en juristförsäkring från HELP, utökad olycksfallsförsäkring samt en olycksfallsförsäkring och sjuk- och efterlevandeförsäkring till din partner. Dessa försäkringar behöver du betala en månadskostnad för. Du kan sedan välja att lägga till ett antal personförsäkringar för en sambo eller barn, plus en hemförsäkring.

Är du medlem inom branschorganisationerna Seko Privata väg eller Seko Sjöfolk har du ytterligare försäkringar som ingår i avgiften. Exempelvis ingår en hemförsäkring när du har varit medlem i Seko Sjöfolk i 12 månader. För att ta reda på dina extra försäkringar kan du kontakta din region eller ditt lokala fackombud.

Försäkringar som ingår

 • Olycksfallsförsäkring
 • Kompletterande livförsäkring
 • Barngrupplivförsäkring

Försäkringar med rabatterat pris

 • Juristförsäkring*
 • Högre ersättning för olycksfallsförsäkring*
 • Olycksfallsförsäkring för partner*
 • Sjuk- och efterlevandeförsäkring för partner*
 • Barnförsäkring
 • Hemförsäkring
 • Pensionärsförsäkringar
*Du ansluts automatiskt om du inte tackar nej.

Sekos rådgivning

Genom juristförsäkringen du blir erbjuden som medlem får du fri tillgång till juridiskt stöd och rådgivning för en mindre månadskostnad. Detta kan vara till hjälp vid tvister på arbetsplatsen eller vid rättsärenden kopplade till ditt arbete.

Seko erbjuder även rättshjälp, i form av juridiskt ombud och ersättning för kostnader i samband med rättegång. Du kan också få personlig rådgivning om din anställning och arbetsmiljö.

Som hos alla fackförbund finns också möjlighet att gå fackliga utbildningar hos Seko. Information om kollektivavtal, arbetsmiljö och Sekos arbete kring det finns på deras hemsida.

Exempel på rådgivning som ingår

 • Juridisk rådgivning*
 • Rättshjälp
 • Personlig rådgivning

Sekos studenterbjudande

Om du studerar en yrkesutbildning som kan leda till jobb inom Sekos branschområden kan du bli studerandemedlem. Det gäller både dig som går på gymnasiet och dig som går en eftergymnasial utbildning.

Studerandemedlemmar betalar 50 kronor i månaden för sitt medlemskap. I övrigt framgår inga särskilda erbjudanden för studenter inom Seko, utöver de ordinarie förmånerna.

Exempel på erbjudanden som ingår

 • Billigare medlemskap
 • Samma förmåner som ordinarie medlemmar

Kort om Seko

Seko, Service- och kommunikationsfacket, hette tidigare Statsanställdas förbund. 1995 bytte man namn, då många statliga bolag avreglerades och tidigare statligt anställda medlemmar i stället fick privata bolag som arbetsgivare. Längre tillbaka är Seko en hopslagning av ett flertal andra fackförbund. Dessa var Svenska Postförbundet, Järnvägsmannaförbundet, Teleförbundet och Sjöfolksförbundet.

Förbundets viktigaste uppgift är att alla medlemmar ska ha bra löner och villkor på sina arbetsplatser. Seko jobbar med att förhandla fram trygga kollektivavtal och stödja medlemmarna när de får problem.

Omdömen om Sekos fackförbund

Skriv omdöme
3 november, 2020
"Rekommenderar inte"
Yrkeschaufförer Ska ej vara med här.
L
11 december, 2019
"Rekommenderar"
IF Metall ett fackförbund i tiden!
Anders
27 april, 2019
"Bra fackförbund"
Bra fackförbund, värna medlemmarnas intressen gentemot arbetsgivaren på ett mycket bra sätt. Märkte en jättestor skillnad på att vara medlem eller inte, blev behandlad som skit av arbetsgivaren dålig löneutveckling som medlem i Seko fick jag bättre arbetsförhållanden och bättre löneutveckling.
Brolle
16 maj, 2018
"Illa bemött"
Hejsan! Min rekommendation är att lämna fackförbundet men stanna kvar i akassan. Jag har bara blivit illa bemött av fackförbundet när jag var med i SEKO. Inte ville dem hjälpa mig i alla fall den saken var klar. Jag arbetade under hemska förhållanden som ingen ska behöva göra i Sverige och jag tog upp detta med SEKO flera gånger men de lyfte inte ett finger för att hjälpa eller förbättra situationen. Betalade tiotusentalskronor i medlemsavgifter till dessa skojare. Nu när jag inte är med i facket har jag mycket bättre lön och arbetsförhållande (i form av bl.a bättre utrustning) samt att jag sparar flera tusen kronor per år då jag slipper betala medlemskap för en genomrutten organisation. Fackförbunden lever gott på att lura godtrogna arbetare på deras pengar, ett misstag jag inte tänker göra om i alla fall. Ta hand om er för det är ingen annan som gör det. Glada hälsningar Anders
Anders Gustavsson
4 oktober, 2017
"Tillgodoser inte medlemmars behov"
Ett förbund med för många yrkeskategorier omöjligt tillgodose medlemmarnas behov.
Annette Anderson
Evelina Grenehed
Evelina Grenehed Skribent