Vanliga frågor om Seko

Hur går jag med i Sekos a-kassa?
För att bli medlem i Sekos a-kassa måste du gå in på deras hemsida och ansöka om medlemskap. Du kan också ansöka om medlemskap i a-kassan i samband med att du ansöker om medlemskap i fackförbundet. Men det är alltså två olika organisationer med separata medlemskap.
Ingår det försäkringar hos Seko?
Ja, om du är medlem i Seko och jobbar på en arbetsplats med kollektivavtal är du försäkrad både på jobbet och på fritiden. Dessutom ingår bland annat en fritidsförsäkring och inkomstförsäkring i medlemskapet. Det finns också andra försäkringar som du kan teckna till lågt pris.
Vilken avgift har Seko?
Avgiften ligger på 50–370 kronor. Hur mycket du ska betala beror på din fasta inkomst före skatt. Du kan ha rätt till lägre avgift om du blir sjukskriven, arbetslös, föräldraledig eller om du börjar studera eller går i pension.
Har Seko en inkomstförsäkring?
Ja, Seko har en inkomstförsäkring som ingår i medlemskapet. Den har dessutom inget tak, som vissa andra förbund har. För att få ersättning från inkomstförsäkringen måste du också ha rätt till ersättning från a-kassan.
Kan jag bli medlem i Seko som student?
Ja, du kan bli medlem i Seko om du studerar inom något av deras branschområden. Det kan till exempel vara om du går en gymnasial yrkesutbildning, en yrkeshögskola eller en utbildning som ger jobb inom Sekos organisationsområde när du är klar.

Sekos förmåner

När du går med i Seko får du ett medlemskort kopplat till förmånsprogrammet LO Mervärde. Laddat på Seko-kortet finns erbjudanden och rabatter i olika butiker, på upplevelser och resor, träning och mycket mer. Du kan också uppgradera kortet till ett Mastercard, utan årsavgift och med visst försäkringsskydd.

Seko erbjuder även rabatt på flera semesteranläggningar. Du kan boka boende i italienska Riva del Sole, Rørvig i Danmark, Gullholmen och Fjällhornet Resort. Du får också Sekotidningen några gånger per år, som tar upp relevanta nyheter för arbetslivet och förbundets branscher.

Seko samarbetar med Swedbank, vilket gör att du kan ansöka om förmånliga privatlån som medlem. Du kan också teckna medlemslån hos andra banker som en förmån via LO Mervärde. Tas din arbetsplats ut i strejk får du konfliktersättning som medlem i Seko.

Exempel på förmåner som ingår

  • Förmånliga medlemslån
  • Medlemstidning
  • Konfliktersättning vid strejk

Exempel på rabatter som erbjuds

  • Reserabatter
  • Träningsrabatter
  • Upplevelserabatter
  • Butiksrabatter
Läs mer om Sekos förmåner

Sekos inkomstförsäkring

Sekos inkomstförsäkring har inget tak, vilket innebär att det är möjligt att få 80 procent av lönen oavsett vilken inkomst du hade innan arbetslösheten. Däremot gäller försäkringen högst 100 ersättningsdagar. Seko erbjuder ingen tilläggsförsäkring som kan utöka antalet dagar.

Du måste ha haft denna eller någon annan facklig inkomstförsäkring i 12 sammanhängande månader innan arbetslösheten för att använda inkomstförsäkringen. Du måste också ha rätt till ersättning från Sekos a-kassa.

Grundförsäkring

Max lön att försäkra:Ingen gräns
Max ersättningstid:100 dagar
Kvalificeringstid:12 månader
Läs mer om Sekos inkomstförsäkring

Räkna ut din ersättning vid arbetslöshet

kr/mån
kr/mån
Din ersättning
(före skatt)
kr/mån

Sekos övriga försäkringar

I medlemsavgiften ingår en olycksfallsförsäkring, en barngrupplivförsäkring samt en kompletterande livförsäkring från Folksam. Olycksfallsförsäkringen fortsätter gälla även när du går i pension, och då finns även ytterligare försäkringar att köpa till medlemspris.

Tackar du inte nej ansluts du även till en juristförsäkring från HELP, utökad olycksfallsförsäkring samt en olycksfallsförsäkring och sjuk- och efterlevandeförsäkring till din partner. Dessa försäkringar behöver du betala en månadskostnad för. Du kan sedan välja att lägga till ett antal personförsäkringar för en sambo eller barn, plus en hemförsäkring.

Är du medlem inom branschorganisationerna Seko Privata väg eller Seko Sjöfolk har du ytterligare försäkringar som ingår i avgiften. För att ta reda på dina extra försäkringar kan du kontakta din region eller ditt lokala fackombud.

Försäkringar som ingår

  • Olycksfallsförsäkring
  • Kompletterande livförsäkring
  • Barngrupplivförsäkring

Försäkringar med rabatterat pris

  • Juristförsäkring
  • Högre ersättning för olycksfallsförsäkring
  • Olycksfallsförsäkring för partner
  • Sjuk- och efterlevandeförsäkring för partner
  • Barnförsäkring
  • Hemförsäkring
  • Pensionärsförsäkringar
  • Seniorförsäkringar
Läs mer om Sekos övriga försäkringar

Sekos rådgivning

Genom juristförsäkringen du blir erbjuden som medlem får du fri tillgång till juridiskt stöd och rådgivning för en mindre månadskostnad. Detta kan vara till hjälp vid tvister på arbetsplatsen eller vid rättsärenden kopplade till ditt arbete.

Seko erbjuder även rättshjälp, i form av juridiskt ombud och ersättning för kostnader i samband med rättegång. Du kan också få personlig rådgivning om din anställning och arbetsmiljö.

Som hos alla fackförbund finns också möjlighet att gå fackliga utbildningar hos Seko. Information om kollektivavtal, arbetsmiljö och Sekos arbete kring det finns på deras hemsida.

Exempel på rådgivning som ingår

  • Juridisk rådgivning
  • Rättshjälp
  • Personlig rådgivning
Läs mer om Sekos rådgivning

Sekos studenterbjudande

Om du studerar en yrkesutbildning som kan leda till jobb inom Sekos branschområden kan du bli studerandemedlem. Det gäller både dig som går på gymnasiet och dig som går en eftergymnasial utbildning.

Studerandemedlemmar betalar 50 kronor i månaden för sitt medlemskap. I övrigt framgår inga särskilda erbjudanden för studenter inom Seko, utöver de ordinarie förmånerna.

Exempel på erbjudanden som ingår

  • Billigare medlemskap
  • Samma förmåner som ordinarie medlemmar
Läs mer om Sekos studenterbjudande

Kort om Seko

Seko, Service- och kommunikationsfacket, hette tidigare Statsanställdas förbund. 1995 bytte man namn, då många statliga bolag avreglerades och tidigare statligt anställda medlemmar i stället fick privata bolag som arbetsgivare. Längre tillbaka är Seko en hopslagning av ett flertal andra fackförbund. Dessa var Svenska Postförbundet, Järnvägsmannaförbundet, Teleförbundet och Sjöfolksförbundet.

Förbundets viktigaste uppgift är att alla medlemmar ska ha bra löner och villkor på sina arbetsplatser. Seko jobbar med att förhandla fram trygga kollektivavtal och stödja medlemmarna när de får problem.