Vanliga frågor om SULF

Vilken a-kassa ska jag gå med i som medlem i SULF?
Som medlem i SULF bör du gå med i Akademikernas a-kassa för att skydda din inkomst. Medlemskapet där är ett krav för att kunna utnyttja inkomstförsäkringen som ingår hos SULF.
Var hittar jag lönestatistik för universitetslärare och forskare?
Via SULF:s hemsida kan du hitta lönestatistik i verktyget Saco Lönesök. Då kan du se vilka löner som gäller för ditt yrke och avtalsområde.
Ingår det försäkringar hos SULF?
Det ingår en sjukförsäkring i medlemskapet. Ytterligare några personförsäkringar ingår de första tre månaderna. Om du inte vill ha dem måste du tacka nej. Dessutom finns flera andra försäkringar du kan teckna till medlemspris.
Har SULF en inkomstförsäkring?
Ja, det ingår en inkomstförsäkring hos SULF. Den skyddar löner upp till 80 000 kronor i månaden och kompletterar ersättning från a-kassan i upp till 150 dagar. Om du vill utöka skyddet till 300 dagar kan du teckna en tilläggsförsäkring.
Vilken medlemsavgift har SULF?
SULF har 270 kronor i medlemsavgift per månad.

SULFs förmåner

SULF-medlemmar får extra bra villkor på bolån och andra medlemslån hos Danske Bank, SEB och Swedbank. Du kan också delta i de olika seminarierna och informationsdagarna som SULF:s lokala föreningar anordnar.

I medlemskapet ingår medlemstidningen Universitetsläraren. Du får även billigare prenumerationer på tidningarna Fokus och Chefstidningen. Dessutom kan du få rabatt på hotellvistelser, kryssningar hos Viking Line samt böcker och annat hos Adlibris.

Medlemmar som arbetar utomlands kan bli gästmedlemmar i SULF:s systerförbund i vissa länder. Då kan du få rådgivning och stöd av dessa förbund i olika frågor. Du får också 20 procent rabatt på medlemskap i föreningen Svenskar i Världen.

Exempel på förmåner som ingår

 • Förmånliga bolån och medlemslån
 • Stöd vid arbete utomlands
 • Medlemstidningen

Exempel på rabatter som erbjuds

 • Tidnings- och bokrabatter
 • Reserabatter
 • Rabatt på medlemskap i Svenskar i Världen
Läs mer om SULFs förmåner

SULFs inkomstförsäkring

Att behöva klara sig på bara a-kassa om du blir arbetslös innebär en stor omställning. Därför ingår det en inkomstförsäkring i SULF:s medlemskap. Inkomstförsäkringen kompletterar a-kassans begränsade ersättning så att du får en större andel av din tidigare lön, när du letar efter ett nytt jobb.

Inkomstförsäkringen ger som mest 80 procent av din lön, om du tjänar upp till 80 000 kronor. Det maximala antalet ersättningsdagar är 150 dagar, det vill säga halva a-kassans ersättningsperiod. Om du vill kunna få ersättning fler dagar än så kan du teckna en tilläggsförsäkring via Folksam, för en kostnad beroende på din inkomst.

Du måste ha varit medlem i både SULF och Akademikernas a-kassa i 12 månader för att få ersättning från inkomstförsäkringen. Har du tidigare haft en inkomstförsäkring hos ett annat fackförbund får du dock räkna med kvalifikationstiden därifrån. Du får inte ha varit arbetslös under det senaste året, och du kan inte få någon annan kompletterande arbetslöshetsersättning under tiden.

Du som får ersättning från inkomstförsäkringen får även karriärcoachning utan någon extra kostnad.

Grundförsäkring

Max lön att försäkra:80 000 kr/mån
Max ersättningstid:150 dagar
Kvalificeringstid:12 månader

Med tilläggsförsäkring

Max lön att försäkra:80 000 kr/mån
Max ersättningsperiod:300 dagar
Kvalificeringstid:12 månader
Läs mer om SULFs inkomstförsäkring

Räkna ut din ersättning vid arbetslöshet

kr/mån
kr/mån
Din ersättning
(före skatt)
kr/mån

SULFs övriga försäkringar

När du går med i förbundet som yrkesverksam medlem ingår en sjukförsäkring i ditt medlemskap. Utöver den får du ytterligare ett antal personförsäkringar gratis i tre månader. Därefter får du välja om du vill behålla försäkringarna till ett förmånligt medlemspris. Du får också rabatterat pris på barnförsäkringar och seniorförsäkringar hos Folksam.

Hemförsäkring kan du teckna till medlemspris hos Trygg-Hansa, och då får du även ta del av deras samlingsrabatt om du tecknar flera försäkringar. Det första året får du extra stor rabatt på hemförsäkringen, nämligen 20 procent, och 10 procent rabatt på bilförsäkringen om du tecknar en sådan. Dessutom slipper du betala premierna i upp till ett år om du skulle bli uppsagd från ditt arbete.

Försäkringar som ingår

 • Sjukförsäkring
 • Livförsäkring*
 • Sjukkapitalförsäkring*
 • Sjuk- och diagnosförsäkring*
 • Olycksfallsförsäkring*
 • Sjukvårdsförsäkring*
*Ingår de tre första månaderna

Försäkringar med rabatterat pris

 • Barnförsäkring
 • Seniorförsäkringar
 • Hemförsäkring
 • Bilförsäkring
 • Juristförsäkring
Läs mer om SULFs övriga försäkringar

SULFs rådgivning

På SULF:s hemsida finns en faktabank med information om alla möjliga ämnen, både rent fackliga frågor och sådana som kan bli särskilt aktuella för universitets- och högskoleanställda. Exempel på sådana ämnen är bisysslor, utlandsarbete och vad som gäller om du har stipendium.

Genom SULF har du tillgång till tjänsten Saco lönesök, som samlar lönestatistik från flera olika branscher. Varje år gör SULF också en sammanställning av lönestatistiken för sina specifika medlemsgrupper. Är du arbetslös och får ersättning från inkomstförsäkringen ingår också karriärcoachning via Folksam.

SULF och centralorganisationen Saco har lokala representanter på alla de större universiteten och högskolorna. Till dem kan du vända dig om du behöver facklig rådgivning eller hjälp med förhandling med din arbetsgivare. SULF erbjuder även medlemsrådgivning för mer övergripande frågor om medlemskapet.

Exempel på rådgivning som ingår

 • Lokalt förhandlingsstöd
 • Lönestatistik
 • Karriärcoachning för arbetslösa
Läs mer om SULFs rådgivning

SULFs studenterbjudande

Studenter kan inte gå med i SULF, utan förbundet tar bara emot doktorander, universitetslärare och forskare.

Läs mer om SULFs studenterbjudande

Kort om SULF

SULF, Sveriges universitetslärare och forskare, är fackförbundet för dig som arbetar inom högskola eller universitet. Fackförbundet är en del av Saco och har både en facklig och professionell inriktning, där förhandlingar om löner och andra antällningsvillkor är en central uppgift.

SULF:s vision för framtiden har tre huvudrubriker: fritt sökande efter ny kunskap, utbildning för framtiden och en kritisk kraft i samhället. Några av de viktigaste punkterna som SULF arbetar med är utbildningar, löner och andra yrkesspecifika frågor.