Vanliga frågor om Sveriges Arkitekter

Vad är ingångslönen för arkitekter?
Vilken ingångslön som rekommenderas för olika utbildningsnivåer och vid praktik listas på Sveriges Arkitekters hemsida. Rekommendationerna uppdateras varje år.
Hur vet jag vilken lön jag ska ha som arkitekt?
Du kan använda Saco Lönesök för att se vilken lön som är rimlig för arkitekter. Verktyget går att hitta på Sveriges Arkitekters hemsida.
Har Sveriges Arkitekter någon a-kassa?
Ja, Sveriges Arkitekter är kopplade till Akademikernas a-kassa, som är gemensam för Saco-förbunden. Där kan du bli medlem om du har eller kommer att läsa 180 högskolepoäng. Medlemskapet i a-kassan är separat från medlemskapet i Sveriges Arkitekter.
Har Sveriges Arkitekter en inkomstförsäkring?
Ja, Sveriges Arkitekter har en inkomstförsäkring som ger dig extra skydd mot arbetslöshet.
Hur deltar jag i tävlingar för arkitekter?
Sveriges Arkitekter annonserar om aktuella arkitekttävlingar på sin hemsida. I annonsen för varje tävling finns instruktioner för vem tävlingen riktar sig till och hur du deltar.
Vilken avgift har Sveriges Arkitekter?
Sveriges Arkitekter har 171–342 kronor i månadsavgift.

Sveriges Arkitekters förmåner

Sveriges Arkitekter kan erbjuda bolån med bra ränta via sina samarbetspartner Danske Bank och SEB. Du får också rabatt på medlemslån hos SEB och Swedbank.

Som medlem kan du ansöka om särskilda yrkes- och medlemstitlar, som bara medlemmar i förbundet har rätt till. Du får också ta del av den rapport som Sveriges Arkitekter ger ut varje år och som analyserar läget i arkitektbranschen. Resultaten i rapporten går inte att få tag i någon annanstans. Förbundet annonserar också om tävlingar som anordnas för arkitekter.

När du går med i förbundet ansluts du till en lokalförening. Genom den kan du delta i aktiviteter och nätverka med kollegor och medlemmar i förbundet. Du kan gå kompetensutvecklande kurser via förbundet och får bransch- och medlemstidningen Arkitekten.

Exempel på förmåner som ingår

  • Förmånligt bolån
  • Möjlighet att söka yrkes- och medlemstitel
  • Medlemstidning och branschrapporter
  • Kurser och aktiviteter

Exempel på rabatter som erbjuds

  • Bok- och tidningsrabatter
  • Reserabatter
Läs mer om Sveriges Arkitekters förmåner

Sveriges Arkitekters inkomstförsäkring

Är du med i Akademikernas a-kassa kan du ta del av Sveriges Arkitekters inkomstförsäkring. Den försäkrar löner upp till 100 000 kronor och kan ge dig 80 procent av lönen vid arbetslöshet. Dock gäller försäkringen som längst 120 ersättningsdagar.

Det finns två tilläggsförsäkringar att teckna till inkomstförsäkringen. Tilläggsförsäkring Lön kan försäkra 60 000 kronor mer i inkomst än med grundförsäkringen. Tilläggsförsäkring Tid förlänger antalet ersättningsdagar till 300 dagar, det vill säga a-kassans maximala ersättningstid.

Grundförsäkring

Max lön att försäkra:100 000 kr/mån
Max ersättningstid:120 dagar
Kvalificeringstid:12 månader

Med tilläggsförsäkring

Max lön att försäkra:160 000 kr/mån
Max ersättningsperiod:300 dagar
Kvalificeringstid:18 månader
Läs mer om Sveriges Arkitekters inkomstförsäkring

Räkna ut din ersättning vid arbetslöshet

kr/mån
kr/mån
Din ersättning
(före skatt)
kr/mån

Sveriges Arkitekters övriga försäkringar

Du ansluts till fyra personförsäkringar hos Skandia när du går med i Sveriges Arkitekter. Dessa försäkringar är gratis de första tre månaderna och kan därefter kompletteras med utökat skydd. Du kan när som helst välja att tacka nej till försäkringarna om du inte vill ha dem.

Samma villkor gäller för familjemedlemmar som du vill teckna försäkringarna för. Dessutom kan du teckna en hemförsäkring hos Folksam till rabatterat pris.

Driver du ett företag som är anslutet till Företagarservice kan du också teckna en arkitektförsäkring hos Länsförsäkringar. Det är en slags företagsförsäkring specifikt anpassad för arkitektbolag.

Försäkringar som ingår

  • Livförsäkring*
  • Sjukförsäkring*
  • Olycksfallsförsäkring*
  • Trygghetskapital*
*Ingår de första tre månaderna

Försäkringar med rabatterat pris

  • Barnförsäkring
  • Vårdförsäkring
  • Hemförsäkring
Läs mer om Sveriges Arkitekters övriga försäkringar

Sveriges Arkitekters rådgivning

Sveriges Arkitekter erbjuder juridiskt stöd i frågor om din anställning och hjälp i förhandlingar om löner och villkor. Hamnar ett arbetsrättsligt ärende i domstol kan en jurist vara ombud för dig i rätten.

Du kan använda förbundets lönestatistik och Saco lönesök för att få en bild över löneläget inför att förhandla din lön. För dig som driver ett företag finns även rådgivning att få inom affärsjuridik och andra frågor kopplade till ditt företag.

Du kan även diskutera din karriär eller ditt jobbsökande med en rådgivare.

Exempel på rådgivning som ingår

  • Juridiskt stöd
  • Förhandlingsstöd
  • Kompetensutveckling
  • Karriärtjänster
  • Personlig rådgivning
  • Företagsrådgivning
Läs mer om Sveriges Arkitekters rådgivning

Sveriges Arkitekters studenterbjudande

Arkitektstudenter betalar 25 kronor i månaden för sitt medlemskap. När du har tagit examen betalar du den lägre månadsavgiften det första året, det vill säga 171 kronor.

Som studentmedlem får du tillgång till alla medlemsförmåner som yrkesverksamma medlemmar har. Du kan till exempel få personlig rådgivning och får möjlighet att bredda ditt nätverk i branschen. 

Studentmedlemmar kan ta del av en massa information om arkitektyrket och arbetssökande via Sveriges Arkitekters hemsida. Det finns också ett resestipendium som du kan söka som studentmedlem.

Exempel på erbjudanden som ingår

  • Billigare medlemskap
  • Resestipendium
  • Samma förmåner som yrkesverksamma medlemmar
Läs mer om Sveriges Arkitekters studenterbjudande

Kort om Sveriges Arkitekter

Sveriges Arkitekter är ett fackförbund och en branschorgansiation för arkitekter inom någon av följande fyra yrken: byggnad, inredning, landskap och planering. Förbundet är en del av Saco och organiserar hela 90 procent av arkitekterna i Sverige.

Förbundet har bland annat som mål att visa på vilken betydelse som arkitekturens förutsättningar har för samhället, samt att arkitekters löner ska vara rättvisa och baserade på komptetens, arbetsuppgifter och prestation.