Vanliga frågor om Sveriges Läkarförbund

Vilken avgift har Sveriges Läkarförbund?
Sveriges Läkarförbund har avgiften 281–536 kronor i månaden.
Hur hittar jag lönestatistik för läkare?
Du som är medlem kan logga in på Sveriges Läkarförbunds hemsida. Där kommer du åt Saco lönesök och kan se lönestatistiken för läkare.
Kan jag teckna hemförsäkring via Sveriges Läkarförbund?
Ja, du kan teckna Folksams hemförsäkring till ett förmånligt pris via förbundet.
Har Sveriges Läkarförbund en chefsförening?
Ja, Sveriges Läkarförbund har en särskild förening för medlemmar som är chefer.
Hur beställer jag en namnskylt som student hos Sveriges Läkarförbund? 
Du som är studentmedlem i förbundet kan beställa en namnskylt till den kliniska praktik där du arbetar. Kontakta din lokala avdelning för att få veta hur du kan få en sådan namnskylt.

Sveriges Läkarförbunds förmåner

Sveriges Läkarförbund har fjällstugor i Duved och lägenheter i Skanör som medlemmar kan boka. Utomlands kan du boka lägenhet på Gran Canaria eller Marbella via förbundet. Dessutom får du rabatt hos hotellkedjorna Elite Hotels, Best Western, Strawberry samt på Hotel With i Stockholm. Du kan även hyra en festvåning i Stockholm till högtidliga tillställningar.

Hos Danske Bank och SEB kan medlemmar teckna förmånliga lån, bland annat bolån med låg ränta. Företagare inom förbundet har ett särskilt erbjudande på företagspaket och rådgivning hos Danske Bank.

Läkartidningen ingår också i medlemskapet. Som medlem får du också rabatt på de medicinska symposier som tidningen arrangerar varje år. Det finns även en medlemsbutik där du kan köpa alla möjliga produkter med förbundets logotyp på.

Sveriges Läkarförbund och dess yrkesföreningar förvaltar flera fonder och stipendier som medlemmar kan söka. Bland annat finns det en forskningsfond och en understödsfond för exempelvis studenter som inte får studiemedel i slutet av läkarutbildningen.

Exempel på förmåner som ingår

 • Förmånliga bolån och medlemslån
 • Fritidsboenden
 • Medlemstidning
 • Fonder för forskning och ekonomiskt stöd

Exempel på rabatter som erbjuds

 • Hotellrabatt
 • Rabatt på Läkartidningens symposium
 • Reserabatter
 • Bokrabatt
Läs mer om Sveriges Läkarförbunds förmåner

Sveriges Läkarförbunds inkomstförsäkring

Inkomstförsäkringen är en trygghet ifall du skulle bli utan arbete. Den gör att du kan få upp till 80 procent av din lön om du blir arbetslös, så att den ekonomiska omställningen inte blir så stor.

Du kan försäkra en lön upp till 100 000 kronor i månaden och få ersättning i högst 120 dagar. Vill du försäkra en högre lön kan du teckna Tilläggsförsäkring lön, som har ett inkomsttak på 160 000 kronor i månaden. Du kan även teckna Tilläggsförsäkring tid för att kunna få full ersättning under hela a-kassans ersättningsperiod.

Du måste vara medlem i Akademikernas a-kassa för att inkomstförsäkringen ska gälla. Det är en separat organisation, och du är alltså inte automatiskt medlem via Sveriges Läkarförbundet.

Grundförsäkring

Max lön att försäkra:100 000 kr/mån
Max ersättningstid:120 dagar
Kvalificeringstid:12 månader

Med tilläggsförsäkring

Max lön att försäkra:160 000 kr/mån
Max ersättningsperiod:300 dagar
Kvalificeringstid:18 månader
Läs mer om Sveriges Läkarförbunds inkomstförsäkring

Räkna ut din ersättning vid arbetslöshet

kr/mån
kr/mån
Din ersättning
(före skatt)
kr/mån

Sveriges Läkarförbunds övriga försäkringar

Det finns många olika försäkringar du kan teckna till förmånligt pris via Sveriges Läkarförbund. Folksam erbjuder medlemmar många olika personförsäkringar och även en hemförsäkring.

Du kan även teckna en juristförsäkring. Det innebär att du får 15 timmars juridisk rådgivning per år, i alla typer av privata rättsfrågor. Du kan även få ersättning för ombuds- och rättegångskostnader, hjälp vid ID-stöld och specialistrådgivning om hälsa och mående.

Tänk på! Via juristförsäkringen kan du få stöd i ärenden där du behöver hjälp av en kunnig jurist eller socionom.

Du kan också teckna en yrkesförsäkring som är anpassad till just den yrkesgrupp du tillhör. Där ingår flera olika delförsäkringar, oavsett om du är anställd läkare eller egenföretagare. För dig med egen praktik erbjuder Folksam även en särskild praktikförsäkring.

Flera av försäkringarna blir du ansluten till direkt när du går med i förbundet. Om du inte vill ha dem behöver du tacka nej till dessa.

Försäkringar med rabatterat pris

 • Livförsäkring
 • Sjukkapitalförsäkring
 • Sjukförsäkring
 • Olycksfallsförsäkring
 • Diagnosförsäkring
 • Yrkesförsäkring
 • Juristförsäkring
 • Hemförsäkring
 • Barnförsäkring
 • Praktikförsäkring
 • Seniorförsäkringar
 • Studentförsäkringar
Läs mer om Sveriges Läkarförbunds övriga försäkringar

Sveriges Läkarförbunds rådgivning

På Sveriges Läkarförbunds hemsida finns en kunskapsbank där du kan läsa om olika ämnen som är relevanta för läkare. Det kan handla om till exempel lön, etik, ansvarsfrågor och egenföretagande. Det finns också information som kan hjälpa dig framåt i karriären, och för dig som vill bli chef eller starta eget.

Vill du ha personlig rådgivning i dessa och andra frågor om din anställning kan du kontakta medlemsrådgivningen. Gäller det problem med arbetsmiljön på din arbetsplats ska du vända dig till ditt lokala skyddsombud. Sveriges Läkarförbund kan förhandla och ge juridisk hjälp om du hamnar i tvist med din arbetsgivare.

Medlemmar har tillgång till lönestatistik för läkare genom Saco Lönesök. Du kan också ta del av mer lokal statistik via din lokala förening.

Exempel på rådgivning som ingår

 • Lönestatistik
 • Personlig rådgivning
 • Förhandling med arbetsgivaren
Läs mer om Sveriges Läkarförbunds rådgivning

Sveriges Läkarförbunds studenterbjudande

Läkarstudenter betalar bara 300 kronor per år för att vara med i Sveriges Läkarförbund. Du får också rabatt på medlemsavgiften under de första fyra åren som yrkesverksam medlem.

Som medlem får du 10 procent rabatt på utvalda böcker från Studentlitteratur. I avgiften ingår också en sjukkapitalförsäkring. Den ger dig ersättning om du blir sjuk eller skadad, och på grund av detta förlorar större delen av högskolepoängen för en termin under utbildningen.

Du får även bra pris på fler försäkringar hos Folksam som är anpassade till studenter. Dessa är en hemförsäkring, en livförsäkring, en juristförsäkring och en försäkring för utlandsstudier.

Exempel på erbjudanden som ingår

 • Billigare medlemskap
 • Rabatt på studentlitteratur
 • Sjukkapitalförsäkring ingår
 • Billigare hemförsäkring och andra studentförsäkringar
Läs mer om Sveriges Läkarförbunds studenterbjudande

Kort om Sveriges Läkarförbund

Sveriges Läkarförbund bildades år 1903 och är en del av Saco. I dag är cirka 80 procent av Sveriges läkare med i Sveriges Läkarförbund. Verksamheten är uppdelad i en mängd mindre lokalföreningar, yrkesföreningar, specialitetsföreningar och intresseföreningar.

Förbundet erbjuder sina medlemmar anpassade förmåner och stöd för att du som läkare ska kunna påverka ditt arbetsliv. De arbetar för att förbättra hälso- och sjukvårdsbranschens villkor och förutsättningar. De ger också individuell rådgivning och trygghet i arbetsrättsfrågor.