Vanliga frågor om Sveriges Psykologförbund

Vilken avgift har Sveriges Psykologförbund?
Sveriges Psykologförbund har avgiften 180–360 kronor i månaden.
Har Sveriges Psykologförbund en inkomstförsäkring?
Ja, i medlemskapet ingår en inkomstförsäkring som kompletterar skyddet från a-kassan. Inkomstförsäkringen täcker upp till 80 000 kronor i månadslön och ger ersättning i upp till 120 dagar om du blir arbetslös.
Ingår några försäkringar hos Sveriges Psykologförbund?
Ja, de första tre månaderna ingår fyra personförsäkringar i medlemskapet: olycksfallsförsäkring, livförsäkring, sjukförsäkring och trygghetsförsäkring. Efter de tre månaderna väljer du om du vill behålla dem eller inte. För dig som blir medlem under första studieåret ingår en studentsjukförsäkring i avgiften.
Vad är Sveriges Psykologförbunds yrkesetiska principer?
Sveriges Psykologförbund följer yrkesetiska principer som psykologer i Norden har formulerat tillsammans. Principerna ger vägledning och stöd i etiska frågor som kan dyka upp i arbetet som psykolog.
Har fackförbundet någon a-kassa?
Ja, som medlem i Sveriges Psykologförbund hänvisas du till Akademikernas a-kassa. Det medlemskapet ingår inte hos Sveriges Psykologförbund, utan du måste ansöka dit och betala en separat medlemsavgift för att även bli medlem i a-kassan.

Sveriges Psykologförbunds förmåner

Sveriges Psykologförbunds medlemmar kan teckna förmånliga bolån hos Danske Bank och SEB. Dessa banker erbjuder även andra medlemslån, liksom Nordea och Swedbank. Hos Danske Bank kan du dessutom få personlig rådgivning och andra banktjänster, utan någon extra kostnad det första året.

Förbundet ordnar seminarier, kurser och andra aktiviteter där du kan utveckla din kompetens och knyta kontakter med andra psykologer. Det finns även flera föreningar och nätverk som är anslutna till förbundet. Sveriges Psykologförbund sköter också specialistutbildningen för legitimerade psykologer.

Om du är egenföretagare kan du gå med i förbundets servicebolag Psykologföretagarna, där du kan få stöd och rådgivning samt en företagsförsäkring som innefattar både patient- och ansvarsförsäkring.

Exempel på förmåner som ingår

 • Förmånliga bolån och medlemslån
 • Kompetensutveckling och nätverk
 • Medlemstidning
 • Tillgång till Scandinavian Journal of Psychology

Exempel på rabatter som erbjuds

 • Resor och boende
 • Böcker
 • Prepperlåda
Läs mer om Sveriges Psykologförbunds förmåner

Sveriges Psykologförbunds inkomstförsäkring

I medlemskapet ingår en inkomstförsäkring som kan ge dig upp till 80 procent av lönen om du blir arbetslös. Med Sveriges Psykologförbunds inkomstförsäkring kan du försäkra inkomster på upp till 80 000 kronor i månaden och få ersättning i högst 120 dagar.

För att få ersättning krävs dock att du också är medlem i Akademikernas a-kassa och har varit det i minst 12 månader.

Du kan försäkra en högre lön genom att teckna en tilläggsförsäkring, som kan täcka upp till 140 000 kronor i månaden. Det finns också en tilläggsförsäkring som kan ge dig ersättning i hela 300 dagar, det vill säga hela a-kassans ersättningsperiod.

Grundförsäkring

Max lön att försäkra:80 000 kr/mån
Max ersättningstid:120 dagar
Kvalificeringstid:12 månader

Med tilläggsförsäkring

Max lön att försäkra:140 000 kr/mån
Max ersättningsperiod:300 dagar
Kvalificeringstid:18 månader
Läs mer om Sveriges Psykologförbunds inkomstförsäkring

Räkna ut din ersättning vid arbetslöshet

kr/mån
kr/mån
Din ersättning
(före skatt)
kr/mån

Sveriges Psykologförbunds övriga försäkringar

De första tre månaderna som du är medlem i förbundet får du fyra personförsäkringar hos Skandia utan någon extra kostnad. Därefter kan du välja att behålla försäkringarna för en låg månadskostnad för att fortsätta vara försäkrad. 

Det finns också två ytterligare försäkringar som du kan utöka skyddet med. Det är en vårdförsäkring och en barnförsäkring.

Har du någon personförsäkring via förbundet har du även tillgång till samtalsstödet Tusen frågor – ett nummer. Där kan du få hjälp i såväl juridiska som ekonomiska frågor som rör din vardag.

Försäkringar som ingår

 • Olycksfallsförsäkring*
 • Livförsäkring*
 • Trygghetskapitalförsäkring*
 • Sjukförsäkring*
*Ingår de första tre månaderna.

Försäkringar med rabatterat pris

 • Vårdförsäkring
 • Barnförsäkring
Läs mer om Sveriges Psykologförbunds övriga försäkringar

Sveriges Psykologförbunds rådgivning

Sveriges Psykologförbund erbjuder rådgivning och förhandlingshjälp till sina medlemmar. Det gäller frågor om arbetsvillkor, rättigheter kopplade till din anställning och sådant som rör din yrkesroll som psykolog. Är du chef kan du också få rådgivning från förbundet. Om du är egenföretagare och har gått med i Psykologföretagarna kan du även få råd om din specifika arbetssituation.

Du kan också få vägledning genom karriären, oavsett var du befinner dig just nu. Du kan till exempel få stöd när du ska söka jobb och gå på intervju samt när du ska lämna löneanspråk och förhandla om din lön. Genom Saco lönesök kan du hitta färsk lönestatistik för psykologer och andra akademiska yrken.

Hos rådgivaren Söderberg & Partners har du tillgång till gratis pensionsrådgivning via förbundet. 

Exempel på rådgivning som ingår

 • Medlemsrådgivning
 • Lönestatistik
 • Pensionsrådgivning
 • Chefsrådgivning
Läs mer om Sveriges Psykologförbunds rådgivning

Sveriges Psykologförbunds studenterbjudande

Studentmedlemmar i Sveriges Psykologförbund betalar bara 30 kronor i månaden under tiden som de studerar. De flesta av förbundets förmåner ingår då i medlemskapet.

En studentsjukförsäkring ingår i medlemskapet utan extra kostnad, om du blir medlem under ditt första studieår. För studentmedlemmar under 40 år ingår en olycksfallsförsäkring i tre månader, som du sedan kan välja att behålla.

Exempel på erbjudanden som ingår

 • Billigare medlemskap
 • Studentsjukförsäkring ingår
 • Olycksfallsförsäkring ingår i tre månader
Läs mer om Sveriges Psykologförbunds studenterbjudande

Kort om Sveriges Psykologförbund

Sveriges Psykologförbund bildades 1955 och tillhör centralorganisationen Saco. Förbundet organiserar i dag 80 procent av psykologerna i Sverige. Det innefattar bland annat PTP-psykologer, det vill säga praktiskt tjänstgörande psykologer som nyss har tagit examen, och utlandsutbildade psykologer. 

Förutom att ge råd och verktyg i arbetslivet till medlemmar driver förbundet utvecklingsfrågor inom psykologiområdet. En viktig fråga är att psykologisk behandling ska vara lika tillgänglig för alla, och att det behövs fler psykologer inom skolan, på vårdcentraler och inom landsting och regioner.