Vanliga frågor om Sveriges Skolledare

Vad är Sveriges Skolledares etiska kod?
Sveriges Skolledare har en yrkesetisk kod, som fungerar som vägledning när medlemmarna behöver ta ställning i frågor som kan dyka upp i deras yrkesroll. Den säger bland annat att en skolledare ska respektera andra människor, ha elevernas bästa i fokus och arbeta för en god arbetsmiljö för andra på arbetsplatsen.
Vad ingår i Sveriges Skolledares gruppförsäkring?
En gruppförsäkring är en försäkring som ett fackförbund har förhandlat fram med försäkringsbolaget, och som alla medlemmar kan teckna. Hos Sveriges Skolledare kan du själv välja mellan en rad olika personförsäkringar som ingår i förbundets försäkringserbjudande. Du har även rabatt på hem-, villa- och fritidshusförsäkring.
Var hittar jag Sveriges Skolledares lönestatistik?
På Sveriges Skolledares hemsida kan du se en översikt över medellönen för skolledare i Sveriges kommuner. Därifrån kan du också logga in på Saco lönesök om du är medlem i förbundet. Där finns fördjupad lönestatistik för skolledare och även andra akademiska yrken.
Vilka medlemsförmåner har Sveriges Skolledare?
Sveriges Skolledare har en inkomstförsäkring som ger skydd för högre löner än a-kassan täcker, och en rad fackliga stöd för dig som är chef inom skolan. Du kan teckna förmånliga medlemslån och bolån med flera banker och få rabatt på hotellvistelser och kryssningar. Du kan också teckna försäkringar till extra bra pris.
Vilken avgift har Sveriges Skolledare?
Det kostar 40 kronor i månaden att vara medlem i Sveriges Skolledarförbund.

Sveriges Skolledares förmåner

Hos Danske Bank har du som medlem flera förmåner. Bland annat kan du teckna bolån med en av de lägsta räntorna på marknaden. Har du eget företag finns det ännu fler erbjudanden som du kan ta del av. Du kan även teckna andra typer av bolån hos SEB, samt andra lån med bra villkor hos Swedbank.

Som medlem i Sveriges Skolledare får du också många möjligheter att kompetensutveckla dig. Du får bland annat ett material som förbundet kallar ”En rektors första 100 dagar” som ska hjälpa dig att få de bästa förutsättningarna i ditt arbete. Varje år anordnar förbundet också flera utbildningar och evenemang. Dessutom får du rabatt på böcker från Lärarförlaget.

Via BenifyDeals kan du få rabatt på massor av produkter, resor och tjänster från flera varumärken. Du får även lägre pris på utvalda kryssningar och hotellkedjor i Sverige. Medlemmar i förbundet får även rabatt på Adlibris.

Exempel på förmåner som ingår

 • Förmånliga bolån och medlemslån
 • Medlemstidning
 • Utbildningar och evenemang

Exempel på rabatter som erbjuds

 • Resor och boende
 • Böcker
 • Prepperlåda
Läs mer om Sveriges Skolledares förmåner

Sveriges Skolledares inkomstförsäkring

I ditt medlemskap ingår en inkomstförsäkring, som ger dig en ersättning som är närmare din tidigare lön än vad bara a-kassan kan ge dig. Tjänar du upp till 100 000 kronor i månaden kan du som mest få 80 procent av den lönen i ersättning. Du kan få ersättning i högst 200 dagar.

Villkoret är att du måste ha varit medlem i  en a-kassa i minst 12 månader. Sveriges Skolledare rekommenderar Akademikernas a-kassa, men det är inte ett måste för att inkomstförsäkringen ska gälla.

 

Grundförsäkring

Max lön att försäkra:100 000 kr/mån
Max ersättningstid:200 dagar
Kvalificeringstid:12 månader
Läs mer om Sveriges Skolledares inkomstförsäkring

Räkna ut din ersättning vid arbetslöshet

kr/mån
kr/mån
Din ersättning
(före skatt)
kr/mån

Sveriges Skolledares övriga försäkringar

Utöver inkomstförsäkringen ansluts du till fyra försäkringar när du går med i förbundet: livförsäkring, sjukförsäkring, olycksfallsförsäkring och hemförsäkring. De tre första månaderna betalar du ingenting för dessa. Sedan får du välja om du betalar för att fortsätta ha försäkringarna eller inte.

Dessa försäkringar är så kallade gruppförsäkringar, det vill säga en samling försäkringar som du får till billigare pris genom ditt fackförbund. Det finns fler personförsäkringar som du kan köpa till för att utöka skyddet för dig, och även för din partner och dina barn.

Försäkringar som ingår

 • Olycksfallsförsäkring*
 • Livförsäkring*
 • Sjukförsäkring*
 • Hemförsäkring*
*Ingår de första tre månaderna.

Försäkringar med rabatterat pris

 • Trygghetskapital
 • Gravidförsäkring
 • Barnförsäkring
 • Sjukvårdsförsäkring
 • Hemförsäkring
 • Villaförsäkring
 • Fritidshusförsäkring
 • Seniorförsäkringar
 • Studentförsäkringar
Läs mer om Sveriges Skolledares övriga försäkringar

Sveriges Skolledares rådgivning

Ombudsmännen hos Sveriges Skolledare kan svara på frågor om dina anställningsvillkor, din lön och andra saker som har med arbetslivet att göra. Du kan vända dig hit för personlig rådgivning, eller för att få hjälp i förhandlingar med din arbetsgivare. Det finns också många tips om exempelvis lön och karriär att läsa på förbundets hemsida.

Gällande arbetsmiljö finns lokala företrädare och skyddsombud på många arbetsplatser som du kan vända dig till. Du kan dock alltid kontakta kansliet för råd om du inte skulle få den hjälp du behöver lokalt.

Tips! Sveriges Skolledare kan både hjälpa dig i fackliga ärenden och ge stöd när du söker ett nytt jobb.

Utöver lönerådgivning får du också tillgång till lönestatistik för just skolledare som yrkesgrupp, genom Saco lönesök. På så sätt kan du komma med väl underbyggda argument inför löneförhandlingen. Specifik lönerådgivning kan du boka på förbundets hemsida.

Innan du skriver på ett anställningsavtal kan du även boka en granskning av avtalet, eller om du redan har skrivit på ett avtal som du vill att förbundet ska titta närmare på.

Exempel på rådgivning som ingår

 • Personlig rådgivning
 • Lönestatistik
 • Avtalsgranskning
Läs mer om Sveriges Skolledares rådgivning

Sveriges Skolledares studenterbjudande

Sveriges Skolledare har inga studenterbjudanden, eftersom de riktar sig till dig som redan arbetar som ledare inom skolan.

Läs mer om Sveriges Skolledares studenterbjudande

Kort om Sveriges Skolledare

Sveriges Skolledare är yrkes- och fackförbundet för alla chefer och ledare inom utbildningsområdet. Medlemmarna är exempelvis rektorer, biträdande rektorer, skolchefer eller utvecklingsledare. Sveriges Skolledare organiserar cirka 17 000 medlemmar från förskola till högskola och är Sacos största chefsförbund.

Förbundet arbetar för att medlemmarna ska ha en hälsofrämjande arbetsmiljö, och att deras löner och anställningsvillkor ska motsvara det ansvar som ledarrollen innebär. Sveriges Skolledare delas in i elva distrikt tillika valkretsar. Valkretsarnas uppgift är att utse kongressombud och en valberedning i valkretsen, medan distrikten är tänkta att utgöra en arena för erfarenhetsutbyte och samarbete i att exempelvis genomföra fackliga utbildningar. Utöver det har förbundet lokala styrelser i kommunerna och hos de fristående huvudmännen som hjälper medlemmarna på deras arbetsplatser,