Vanliga frågor om SYMF

Vilken avgift har Symf?
Symf har månadsavgiften 162–340 kronor.
Har Symf någon a-kassa?
Symf hänvisar sina medlemmar till Unionens a-kassa. Den har en kultursektion som förbundet menar har koll på musikers och artisters förutsättningar i arbetet.
Vem kan bli medlem i Symf?
Symf är fackförbundet för dig som är yrkesmusiker, oavsett om du har en fast anställning eller är frilansmusiker. Även studenter, gymnasieelever och folkhögskoleelever inom musik får bli medlemmar.
Ingår det försäkringar hos Symf?
Nej, inga försäkringar ingår i Symfs medlemsavgift. Däremot kan du teckna olika försäkringar till medlemspris via Symfs samarbeten med försäkringsbolag. Det finns en gruppförsäkring där en rad olika personförsäkringar ingår, och en instrumentförsäkring.
Var hittar jag Symfs kollektivavtal?
Symfs avtal inom olika områden hittar du på deras hemsida. De har rikstäckande kollektivavtal och regleringar i olika frågor som kan dyka upp i ditt arbete som yrkesmusiker.

SYMFs förmåner

Som medlem i Symf kan du bland annat få bra ränta på bolån. Fyra gånger per år får du som är medlem tidskriften Symfoni hem i brevlådan.

Som frilansande musiker kan du stå med i förbundets frilanskatalog. Där listas yrkesmusiker som är öppna för uppdrag på olika håll i landet. Dessutom finns en facebookgrupp för förbundets sektion för frilansare, där du kan diskutera frågor med andra frilansande medlemmar.

Exempel på förmåner som ingår

  • Förmånliga bolån
  • Frilanskatalogen
  • Facebookgrupp för frilansare
  • Medlemstidning
Läs mer om SYMFs förmåner

SYMFs inkomstförsäkring

Det ingår ingen inkomstförsäkring i Symfs medlemskap. När det gäller arbetslöshetsersättning rekommenderar Symf sina medlemmar att ansluta sig till kultursektionen hos Unionens a-kassa. Där har de bra kunskap om musikers förutsättningar på arbetsmarknaden.

SYMFs övriga försäkringar

Via Symf kan du teckna en gruppförsäkring för dig och din familj till ett förmånligt medlemspris. I den ingår livförsäkring, olycksfallsförsäkring, sjukförsäkring och en barnförsäkring. Du kan själv välja vilka av dessa skydd som du vill teckna.

Du kan också teckna en instrumentförsäkring, som gäller till exempel om instrumentet går sönder eller blir skadat. Även där får du rabatt på försäkringspremien.

Försäkringar med rabatterat pris

  • Livförsäkring
  • Sjukförsäkring
  • Olycksfallsförsäkring
  • Barnförsäkring
  • Instrumentförsäkring
Läs mer om SYMFs övriga försäkringar

SYMFs rådgivning

Symf kan svara på frågor om allt möjligt som rör yrkesmusikers arbetsmarknad, arbetsmiljö, löner och kollektivavtal. De erbjuder även juridisk rådgivning vid behov, vilket kan bli aktuellt om du till exempel skulle hamna i konflikt med en arbetsgivare. Förbundet har också ett avtal som stöttar dig som vill byta karriär, där det ingår rådgivning och ekonomiskt stöd vid omställningen.

Det finns också information på hemsidan om hur man kan hantera olika arbetsmiljöproblem och vad som gäller för pension. Du kan även läsa mer om att frilansa som musiker, bland annat om hur lönen ska beräknas och vilken ersättning du ska ha om en spelning blir inställd. Letar du efter en anställning finns det platsannonser på Symfs hemsida.

Exempel på rådgivning som ingår

  • Juridisk rådgivning
  • Karriärväxlingsavtal
Läs mer om SYMFs rådgivning

SYMFs studenterbjudande

Det finns två olika studentmedlemskap hos Symf. Studerar du på musikhögskola betalar du 340 kronor per år för ditt medlemskap. Om du går på musikgymnasium, eller en förberedande musikutbildning på en folkhögskola, betalar du ingenting alls för att vara medlem.

Båda dessa medlemsgrupper har tillgång till de flesta förmåner som andra medlemmar har. Du som arbetar vid sidan av studierna kan också ta hjälp av Symfs rådgivning.

Exempel på erbjudanden som ingår

  • Gratis medlemskap för gymnasieelever
  • Billigare medlemskap för studenter
Läs mer om SYMFs studenterbjudande

Kort om SYMF

Symf är en förkortning för Sveriges Yrkesmusikerförbund. De är ett TCO-förbund som förhandlar fram kollektivavtal för yrkesmusiker i hela landet. Bland annat tar de upp betald övningstid och lönetillägg för musikinstrument. Symf har även en rad olika arbetsmiljöavtal med verksamheter inom musikbranschen.

Alla som sitter i förbundsstyrelsen jobbar professionellt med körer, orkestrar och andra områden inom musik. Det gör att förbundet har stor kunskap om fackliga frågor i just den branschen.