Journalistförbundet

Journalistförbundet grundades år 1901 och har över 17 000 medlemmar som alla arbetar som journalister. Det spelar ingen roll om du är frilansare, chef, vikarie eller bara bemanningsanställd, alla omfattas av medlemskapet. Viktiga frågor som drivs är yttrandefriheten, upphovsrätten och mångfalden i medierna. 

Nya medlemmar får ett startpaket innehållandes tre kostnadsfria försäkringar i tre månader: liv-, sjuk- och diagnosförsäkring. Efter detta har du möjlighet att teckna fler försäkringar med förmånliga priser. En inkomstförsäkring med mycket bra villkor ingår alltid i medlemskapet. Bland förmånerna ser vi rabatterade lån och resor och kostnadsfri tillgång till lokal för inbokade intervjuer.

Överlag är detta ett bra fackförbund som tyvärr inte erbjuder sina medlemmar diverse karriärtjänster eller pensionsrådgivning, däremot en gedigen hemsida med mycket matnyttig information. Får du ej svar på dina frågor på Journalistförbundets omfattande hemsida kan du vända sig till förhandlingsjouren med sådant som rör löner, kollektivavtal, lagar med mera. Support tillhandahålls genom telefon, e-post, frågeformulär, Facebook och Twitter.

Kort info om Journalistförbundet

Medlemsavgift

60-355 kr/mån

Inkomstförsäkring

Ingår

Medlemmar

17000 st

Centralorganisation

TCO

Förmåner
Inkomstförsäkring
Försäkringar
Rådgivning
Kundtjänst

Totalbetyg

4.0 av 5
4.5/5

Journalistförbundet erbjuder många förmåner, varav flera gäller för alla fackförbund som är medlem i ett TCO-förbund. Dels kan du teckna rabatterade låneavtal hos Nordea, SEB och Swedbank. Hos Nordea kan du till exempel teckna bolåneavtal med en ränterabatt på 0,3 procentenheter. Via en överenskommelse med Bixia kan du också få förmånliga priser på flera olika typer av avtal.

Som medlem har du också möjlighet att hyra ett semesterboende till rabatterat pris på den italienska västkusten. Semesteranläggningen heter Riva del Sole och ligger ungefär 18 mil från Rom. På Pressklubben får du 20 % rabatt på mat och dryck mot uppvisande av ditt presskort. Du får också tillgång till en lokal att boka för intervjuer.

Förmåner som ingår i Journalistförbundets medlemsskap

 • Bolån
 • Medlemslån
 • Medlemsrabatter
 • Medlemstidning
3.0/5

Tanken med Journalistförbundets inkomstförsäkring är möjligheten att försörja sig själv även vid arbetslöshet. Genom ett medlemskap hos Journalistförbundet ingår en basförsäkring som täcker inkomster upp till 60 000 kronor i som mest 100 dagar. För de som tjänar över 25 025 kronor per månad är premien 50 kronor per månad. Du kan även dra nytta av en frivillig tilläggsförsäkring, denna förlänger inkomstförsäkringens ersättningsperiod med som mest 120 dagar. Inkomsten från försäkringen är inte skattepliktig. Premien och den eventuella tilläggsförsäkringen är inte avdragsgill.

För att kunna ta del av basförsäkringen behöver du vara en enkelorganiserad medlem i fackförbundet samt medlem i Journalisternas a-kassa eller godkänd och registrerad för a-kassa av IAF. Du ska ha varit medlem i Journalistförbundet och a-kassan i en sammanhängande period på minst 12 månader innan arbetslösheten.

Grundförsäkring

Max lön att försäkra Max ersättningsperiod
60 000 kr/mån Max lön att försäkra 100 dagar Max ersättningsperiod

Med tilläggsförsäkring

Max lön att försäkra Max ersättningsperiod Extrakostnad
60 000 kr/mån Max lön att försäkra 200 dagar Max ersättningsperiod 65 kr/mån Extrakostnad
Läs mer om inkomstförsäkringen
4.5/5

Som medlem hos Journalistförbundet finns massvis med försäkringsavtal du kan teckna som skyddar dig. Man har nyligen bytt försäkringsgivare från If till Bliwa, vilket förändrat några avtal. Till exempel har erbjudandena för diagnosförsäkring och barnförsäkring förändrats något. I övrigt finns avtal som innefattar olycksfallsförsäkring, livförsäkring, sjukförsäkring och pensionsförsäkring. Du kan också teckna branschspecifika försäkringar som bland annat täcker kamera och tjänsteresor.

För frilansande journalister finns en särskild försäkring som ska kompensera för det bristande anställningsskyddet. För nya medlemmar finns ett erbjudande där du kan få tre försäkringar premiefritt under tre månader. Det rör sig om livförsäkring, sjukförsäkring och diagnosförsäkring.

Försäkringar som ingår i Journalistförbundets medlemsskap

 • Barnförsäkring
 • Bilförsäkring
 • Diagnosförsäkring
 • Gravidförsäkring
 • Hemförsäkring
 • Sjukförsäkring

Försäkringar med rabatterat pris

-
3.0/5

På Journalistförbundets hemsida hittar du matnyttig information som rör olika yrkesfrågor. Där får du svar på dina funderingar som kan röra arbetet som journalist. Du kan vidare kontakta förhandlingsjouren om frågor kring lagar, kollektivavtal, lön och mycket annat. Jouren har telefontid tisdag-fredag 10:00-12:00, det går även utmärkt att maila. Det finns dessutom en särskild e-postadress för dina försäkringsfrågor. Journalistförbundet har även flera lokala klubbavdelningar. Dessa kan du kontakta med frågor som rör ditt närområde.

Rådgivning som ingår i Journalistförbundets medlemsskap

 • Juridiskt stöd
 • Karriärstjänster
 • Pensionsrådgivning
 • Personlig rådgivning
5.0/5

Du kan kontakta Journalistförbundets supportavdelning på flera sätt. Det finns en telefonväxel som har lite olika öppettider under veckan, men generellt kan du nå personalen där på vanliga kontorstider. Observera något tidigare stängningstid under sommaren. Du kan även kontakta fackförbundet via ett frågeformulär där du först fyller i vad ditt ärende gäller. Det går även utmärkt att skicka mail med dina frågor, eller helt enkelt komma och besöka förbundet. Det finns även ett antal särskilda nummer du kan ringa för specifika ärenden.

Hos Journalistförbundet kan du bli medlem som både anställd journalist och frilansande journalist. Blivande journalister och pensionerade journalister får också bli medlemmar.

Om Journalistförbundet

Journalistförbundet är fackförbundet för dig som arbetar som reporter, skribent, redaktionschef eller något annat inom journalistik. Journalistförbundet grundades redan år 1901 under namnet Svenska Journalistföreningen men ändrade till sitt nuvarande namn 1950. Fackförbundet har över 17 000 medlemmar som alla arbetar som journalister. Att vara medlem i fackförbundet innebär trygghet, gemenskap och strävan mot en bättre arbetsplats.

Journalistförbundet organiserar alla inom yrkesområdet oavsett anställningsform. Medlemskapet gäller alltså för såväl anställda som frilansare, chefer, vikarier och bemanningsanställda. En av journalistförbundets huvudfrågor är att bevaka att de 13 journalistiska yrkesreglerna efterlevs och följs. De arbetar även mycket med att värna om yttrandefriheten, upphovsrätten och mångfalden i medierna.

Varför ska jag bli medlem i Journalistförbundet?

Tillsammans är medlemmarna i Journalistförbundet starka och har möjlighet att påverka, förbättra och förändra sina arbetsutsikter. Trygghet är viktigt för att du ska kunna trivas på arbetsplatsen och kunna prestera fullt ut. Att ta steget själv och förhandla med arbetsgivare kan vara både svårt och skrämmande. Med stöd i ryggen och hjälp från ditt fackförbund kan du förbättra dina arbetsvillkor på ett tryggt sätt. Som medlem i Journalistförbundet får du bra hjälp vid exempelvis förhandlingar om dina arbetsvillkor, som lönen.

Gå till Journalistförbundet

Evelina Grenehed

Skribent

evelina.grenehed@fackforbund.com
Skriv ett omdöme

Omdömen om Journalistförbundet

Journalistförbundet har inga omdömen ännu