Journalistförbundet

4.3
 • Fackförbundet för anställda och frilansande journalister
 • 15 000 medlemmar i förbundet
 • Inkomstförsäkring på upp till 60 000 kronor
Vem kan bli medlem i Journalistförbundet?

Hos Journalistförbundet kan du bli medlem både som anställd journalist och frilansande journalist. Journaliststuderande och pensionerade journalister får också bli medlemmar, liksom andra medarbetare med redaktionella arbetsuppgifter i mediebranschen.

GÅ TILL Journalistförbundet

Journalistförbundet erbjuder många förmåner och rabatter till sina medlemmar. Det finns också verktyg, försäkringar och rådgivning speciellt för frilansare. En inkomstförsäkring ingår för de medlemmar som är med i en a-kassa, men då blir medlemsavgiften lite högre. De första tre månaderna ingår dessutom en tilläggsförsäkring och flera personförsäkringar.

Däremot erbjuder Journalistförbundet inte karriärtjänster, pensionsrådgivning eller juridiskt stöd vid sidan av det grundläggande fackliga stödet. Telefontiderna är också mycket begränsade. Dock finns en hel del matnyttig information på hemsidan där medlemmar kan få svar på många frågor.

Varför ska jag gå med i Journalistförbundet?

Arbetar du i mediebranschen har du mycket att hämta hos Journalistförbundet. Du får råd och stöd i ditt arbete som journalist och tillgång till en hel del förmåner, samtidigt som du bidrar till att förbättra förutsättningarna och kvaliteten inom journalistyrket.

Fördelar
 • Erbjuder många försäkringar
 • Många rabatter och förmåner
Nackdelar
 • Begränsad rådgivning
GÅ TILL Journalistförbundet

Medlemmar i Journalistförbundet kan teckna bolån och andra lån med extra förmånliga villkor. Erbjudandet gäller hos Danske Bank och SEB. Hos Nordea är det bara bolån som ingår i erbjudandet. Du får också 20 procent rabatt på årskort hos träningskedjan Actic.

Du kan boka rum på Elite Hotel eller Nordic Choice Hotels till ett lägre pris, eller semesterboende på Riva del Sole i Italien. Du får också rabatt på kryssningar med Viking Line, Tallink Silja och Birka Cruises. Just nu har alla TCO:s fackförbund också rabatt på resor med SJ.

Tips! Du som frilansar får flera användbara verktyg genom Journalistförbundet.

I medlemskapet ingår även tillgång till lokaler i Pressklubben och rabatt på mat och dryck där, samt medlemstidningen Journalisten. Förbundet utlyser också regelbundet stipendier för deltagande i olika kurser och ordnar egna kurstillfällen för frilansande medlemmar.

Du kan också få förbundets presskort, som visar att du är yrkesverksam journalist och lovar att följa de etiska reglerna för branschen. Är du frilansare får du tillgång till verktygen Arvodesguiden och Frilanskatalogen.

Många av förbundets medlemmar har också möjlighet att ställa sig i PP Pensions bostadskö. Du kan göra det om du har tjänstepension och eget sparande hos PP Pension.

Exempel på förmåner som ingår
 • Förmånliga bolån och medlemslån
 • Pressklubbens lokaler
 • Kurser och studiestipendier
 • Presskort
 • Medlemstidning
Exempel på rabatter som erbjuds
 • Träningsrabatt
 • Reserabatter
Läs mer om förmånerna

Om du är medlem i en a-kassa ansluts du till en inkomstförsäkring när du går med i Journalistförbundet. Då höjs också din medlemsavgift med 15–65 kronor, beroende på din inkomst.

Inkomstförsäkringen försäkrar löner på högst 60 000 kronor. Tjänar du så mycket kan du få upp till 80 procent av lönen i ersättning när du är arbetslös. Du kan få ersättningen i 100 dagar.

När du är ny i förbundet ingår en tilläggsförsäkring från Bliwa utan kostnad de första tre månaderna. Tillägget utökar ersättningsperioden med ytterligare 120 dagar. Därefter kan du välja att behålla den för en extra kostnad varje månad.

Grundförsäkring
Max lön att försäkra Max ersättningsperiod Kostnad
60 000 kr/mån Max lön att försäkra 100 dagar Max ersättningsperiod Ingår Kostnad
Med tilläggsförsäkring
Max lön att försäkra Max ersättningsperiod Extra kostnad
60 000 kr/mån Max lön att försäkra 200 dagar Max ersättningsperiod 65 kr/mån Extrakostnad

Utöver inkomstförsäkringen ingår en olycksfallsförsäkring i ditt medlemskap. De första tre månaderna får du också tre andra personförsäkringar utan någon extra kostnad. Vill du behålla försäkringarna efter det får du medlemsrabatt på priset.

Det finns ett antal andra försäkringar som du också kan teckna till lägre pris. Förutom ytterligare personförsäkringar finns även en förmånlig hemförsäkring. En särskild seniorförsäkring finns för dig som har uppnått den ålder när liv- och olycksfallsförsäkringen slutar gälla.

Även för frilansare finns det försäkringserbjudanden som du kan teckna via förbundet.

Försäkringar som ingår
 • Olycksfallsförsäkring
 • Livförsäkring*
 • Sjukförsäkring*
 • Diagnosförsäkring*
Försäkringar med rabatterat pris
 • Tillägg till olycksfallsförsäkring
 • Sjuk- och olycksfallsförsäkring
 • Sjukkapital
 • Hemförsäkring
 • Barnförsäkring
 • Seniorförsäkring
 • Företagsförsäkringar
*Ingår de första tre månaderna
Läs mer om övriga försäkringar

På Journalistförbundets hemsida finns mycket användbar information om olika yrkesfrågor du kan ha som journalist. Bland annat kan du läsa om kollektivavtal och frilansavtal, löner och arvoden samt vad du kan göra om du blir arbetslös. Är det något du inte hittar svar på där kan du ringa Journalistförbundets förhandlingsjour, som svarar på fackliga frågor.

Du kan också vända dig till Journalistförbundet med frågor om försäkringarna som du har tecknat via förbundet. Som medlem får du även tillgång till Journalistförbundets lönestatistik. Är du frilansare finns det en särskild frilansjour där du kan få rådgivning om till exempel avtal, arvoden och moms.

Dock erbjuder Journalistförbundet ingen rådgivning på andra områden än dessa.

Exempel på rådgivning som ingår
 • Facklig rådgivning
 • Lönestatistik
 • Frilansjour

Studerandemedlemmar i förbundet betalar 250 kronor i årsavgift för sitt medlemskap. Förutom rådgivningen och förmånerna som ingår får studerandemedlemmar också ett presskort. Det fungerar som en yrkeslegitimation för journaliststudenter och visar att du följer förbundets etiska regler för journalister.

Om du gör praktik på ett företag som har kollektivavtal med Journalistförbundet har du rätt att få praktiklön. Du blir också inbjuden till evenemang och föreläsningar för journalister som hålls i ditt område.

Via Folksam kan du teckna en särskild studenthemförsäkring till extra lågt pris. De tre första månaderna betalar du ingenting för hemförsäkringen. Du får också gratis tillgång till frilansverktygen Arvodesguiden och Frilanskatalogen, och kan knyta kontakter via Journalistförbundets olika frilansnätverk.

Exempel på erbjudanden som ingår
 • Billigare medlemskap
 • Erbjudande på studenthemförsäkring
 • Presskort för studenter
 • Kollektivavtalad praktiklön
 • Frilansverktyg

Du kan kontakta Journalistförbundet antingen via telefon eller e-post. När du vill gå med i förbundet är det medlemsservice som du ska kontakta. Behöver du förhandlingshjälp kontaktar du i stället förhandlings- eller frilansjouren.

Tiderna då förbundet tar emot telefonsamtal är dock mycket begränsade, bara ett par timmar på förmiddagar några dagar i veckan. I vissa frågor kan du behöva verifiera dig med bank-id och svara på kontrollfrågor för att förbundet ska försäkra att de lämnar ut uppgifter till rätt person.

Journalistförbundet finns även på de flesta sociala medier.

Kontaktvägar
Chat
E-post
Facebook
Telefon

Om Journalistförbundet

Svenska Journalistförbundet är till för dig som arbetar i mediebranschen, som journalist eller med andra arbetsuppgifter på en redaktion. Det spelar ingen roll om du är frilansare, chef, vikarie eller bemanningsanställd. Förbundet bildades 1901 under namnet Svenska Journalistföreningen och är en del av TCO.

Förbundet arbetar med frågan om den otrygghet som kan finnas i mediebranschen och hur den kan minska. De ställer krav på att medlemmar ska följa de etiska reglerna för journalister. De driver också viktiga frågor som yttrandefrihet, individuell upphovsrätt och stärkt arbetsrätt för journalister. 

Mer information

Evelina Grenehed

Skribent

Skriv ett omdöme

Omdömen om Journalistförbundet

Journalistförbundet har inga omdömen ännu