LIVS

3.0
 • 31 000 medlemmar i livsmedelsbranchen
 • Inkomstförsäkring ingår i avgiften
 • Hemförsäkring ingår utan extra kostnad
Vem kan bli medlem i LIVS?

Du kan gå med i Livs om du jobbar inom livsmedelsindustrin. Du kan till exempel jobba som bagare, slaktare, maskinskötare eller tillverkare av något livsmedel. Livs organiserar också yrken som chaufför, städare och paketerare inom livsmedelsbranschen.

 

Studerar du inom livsmedelsområdet kan du bli medlem gratis, och pensionärer får vara medlemmar för en billigare avgift.

 

GÅ TILL LIVS

Livs erbjuder sina medlemmar en stor mängd rabatter genom sitt medlemskort. Ett generöst antal försäkringar ingår också i medlemskapet utan någon extra kostnad, däribland en hemförsäkring.

Det finns inget tillägg att teckna till inkomstförsäkringen, men den har å andra sidan inte heller något inkomsttak och räcker i så mycket som 200 dagar. När det kommer till rådgivning kan medlemmar höra av sig med frågor och problem på arbetsplatsen, men utöver detta finns ingen information om någon rådgivning.

Varför ska jag gå med i Livs?

Förbundets storlek är dess styrka. Som medlem är du en del av en större grupp människor som tillsammans kan göra era röster hörda i arbetslivet, och du kan själv påverka din arbetssituation med facket i ryggen.

Fördelar
 • Många rabatter
 • Inget tak för inkomstförsäkringen
 • Hemförsäkring ingår
Nackdelar
 • Begränsad rådgivning
GÅ TILL LIVS

Livs förmåner och rabatter är laddade på deras medlemskort, som är kopplat till LO Mervärde. Kortet ger dig erbjudanden på sådant som resor, träning, upplevelser och hemelektronik, både hos lokala och nationella aktörer. Om du vill kan du uppdatera Livs medlemskort till ett Mastercard med betalfunktion.

Några exempel på förmåner är extra bra villkor på medlemslån hos olika banker, billigare resor med SJ och mängder av reseerbjudanden som uppdateras regelbundet. Böcker, mobilabonnemang och glasögon är andra saker som du får rabatt på med medlemskortet.

Livs erbjuder också medlemmar att gå fackliga utbildningar. Förbundet har även en egen tidning, Mål & Medel.

Exempel på förmåner som ingår
 • Förmånliga medlemslån
Exempel på rabatter som erbjuds
 • Träningsrabatter
 • Reserabatter
 • Upplevelserabatter
 • Butiksrabatter
Läs mer om förmånerna

I din medlemsavgift ingår en inkomstförsäkring som kompletterar a-kassans ersättning om du blir arbetslös. Med inkomstförsäkringen kan du få upp till 80 procent av din tidigare lön i ersättning i högst 200 dagar.

Någon tilläggsförsäkring finns inte att teckna för Livs inkomstförsäkring. Men det finns inte heller något inkomsttak för grundförsäkringen, vilket innebär att du kan försäkra din lön oavsett hur mycket du tjänar.

Kravet för att kunna få ersättning från inkomstförsäkringen är att du har varit medlem i Livs och a-kassan i minst 12 månader, och att du inte har varit arbetslös under den tiden.

Grundförsäkring
Max lön att försäkra Max ersättningsperiod Kostnad
Inget tak Max lön att försäkra 200 dagar Max ersättningsperiod Ingår Kostnad
Med tilläggsförsäkring
Max lön att försäkra Max ersättningsperiod Extra kostnad
- Max lön att försäkra - Max ersättningsperiod - Extrakostnad
Läs mer om inkomstförsäkringen

I medlemskapet ingår en hemförsäkring och ett antal personförsäkringar hos Folksam, som kompletterar det skydd du har genom kollektivavtalet. Enligt Livs tjänar du in mellan 100 och 200 kronor i månaden på dessa försäkringar.

När du går med i Livs omfattas du också av en sjuk- och efterlevnadsförsäkring, som däremot inte ingår i avgiften. Vill du inte ha den försäkringen måste du tacka nej. Du kan också teckna försäkringar för din partner eller dina barn till rabatterat pris genom ditt medlemskap.

Försäkringar som ingår
 • Hemförsäkring
 • Olycksfallsförsäkring
 • Barngrupplivförsäkring
 • Kompletterande livförsäkring
Försäkringar med rabatterat pris
 • Sjuk- och efterlevandeförsäkring*
 • Olycksfallsförsäkring för partner
 • Sjuk- och efterlevandeförsäkring för partner
 • Barnförsäkring
*Du omfattas automatiskt om du inte tackar nej

På Livs hemsida finns en del svar på vanliga frågor om arbetsrätt, lön och kollektivavtal. Behöver du hjälp på arbetsplatsen garanterar Livs dig svar inom 24 timmar när du mejlar till dem på en vardag.

En stor del av det fackliga arbetet sköts av Livs arbetsplatsklubbar och verksamhetsregioner. Får att få råd och förhandlingshjälp knutna till din anställning är det därför till dessa lokala ombud som du i första hand ska vända dig.

Däremot erbjuder Livs ingen annan typ rådgivning än just detta fackliga stöd.

Exempel på rådgivning som ingår
 • Fackligt stöd

Du kan gå med i förbundet om du studerar en utbildning inom livsmedelsindustrin, till exempel Restaurang- och livsmedelsprogrammet. Elevmedlemskapet är gratis och ger dig tillgång till kostnadsfri rådgivning om avtal, löner och villkor inför arbetslivet. 

Elevmedlemmar har samma rätt att påverka och lämna förslag till förbundet som ordinarie medlemmar. Du får också Livs medlemskort med alla rabatter och erbjudanden som det innebär, och samma möjlighet till fackliga utbildningar och information från intranätet.

Elevmedlemmar får dessutom gratis prenumeration på tidningen Mål & Medel.

Exempel på erbjudanden som ingår
 • Gratis medlemskap
 • Gratis tidningsprenumeration
 • Gratis rådgivning

Du kan ringa till Livs under kontorstid på vardagar, eller mejla din fråga. Använder du kontaktformuläret på hemsidan garanterar Livs att de kontaktar dig inom ett dygn.

Vill du komma i kontakt med någon särskild enhet eller region finns alla kontaktuppgifter samlade på hemsidan. Livs finns även på flera sociala medier.

Kontaktvägar
Chat
E-post
Facebook
Telefon

Om LIVS

Livs, eller Livsmedelsarbetareförbundet, startades 1896 i form av Sveriges bageriarbetare och bytte sedan till det nuvarande namnet 1922. Fler och fler yrkesorganisationer har senare anslutit sig till förbundet, som är ett av LO:s fackförbund.

Livs är indelade i fem regioner och cirka 200 arbetsplatsklubbar. På dessa nivåer arbetar Livs för livsmedelsanställdas rättigheter och för att löner och villkor ska regleras av kollektivavtal.

Mer information

Evelina Grenehed

Skribent

Skriv ett omdöme

Omdömen om LIVS

Bättre att bara vara med i a-kassan. Blor billigare
av Sudden