LIVS

LIVS grundades år 1922 och riktar sig med dess 34 000 medlemmar till alla anställda inom livsmedelsbranschen, såsom bageri, slakt, konditori och charkuteri. Förbundet vill se till att villkor på arbetsplatsen efterföljs och att rättvisa löner, jämlikhet och lika värde är en självklarhet i alla avseenden.

Medlemsförsäkringar ingår kostnadsfritt i medlemskapet och utöver detta finns det avtalsförsäkringar, tilläggsförsäkringar samt inkomstförsäkring som går att teckna. Som medlem i LIVS får du ett särskilt medlemskort som ger rabatter på resor, friskvård, upplevelser med mera. Du får även förmånliga räntor på olika lån.

Dock lämnar förbundet övrigt att önska i form av karriärs- och pensionsrådgivning samt en personlig rådgivning. Du kan däremot kontakta din lokala ombudsman via telefon eller e-post för rådgivning och stöd avseende exempelvis tvist på arbetsplatsen. Support nås via telefonväxeln som är öppen alla vardagar eller via e-post. LIVS finns också på både Facebook och Twitter.

Kort info om LIVS

Medlemsavgift

150-642 kr/mån

Inkomstförsäkring

Ingår

Medlemmar

34000 st

Centralorganisation

LO

Förmåner
Inkomstförsäkring
Försäkringar
Rådgivning
Kundtjänst

Totalbetyg

3.4 av 5
4.0/5

LIVS har genom olika avtal utarbetat flera förmåner som kan hjälpa medlemmarna i olika avseenden. Med medlemskapet får du ett medlemskort hos LIVS som du kan använda för att utnyttja diverse rabatter. Här får du förmånliga priser på upplevelser, resor, saker inom motion, nöje och hemmet. Varje månad tar LIVS fram ett extra förmånligt erbjudande. Via Skellefteå Kraft kan du teckna ett elavtal till rabatterat pris. Du kan spara upp till 790 kronor genom detta samarbete. Avtal går att teckna både för bostad och fritidshus, och du kan välja både fast och rörligt pris.

Du kan som medlem även ta fördelaktiga medlemslån via både Swedbank och Nordea. LIVS hjälper dig nämligen att få förmånliga räntor på lån av olika slag. I medlemskapet ingår även en årsprenumeration på facktidningen Mål och Medel, som utkommer 12 gånger per år. 

Förmåner som ingår i LIVSs medlemsskap

 • Bolån
 • Medlemslån
 • Medlemsrabatter
 • Medlemstidning
3.0/5

LIVS har en inkomstförsäkring via Folksam som de erbjuder alla sina medlemmar. Inkomstförsäkringen ger ett skydd på 80 % av din tidigare inkomst, med en inkomst på minst 25 025 kronor. Detta gäller för de första 200 dagarna efter att du har blivit ofrivilligt arbetslös. Inkomstförsäkringen kan betraktas som ett komplement till a-kassan. För att ha rätt till ersättningen ska du ha varit oavbruten medlem i fackförbundet i minst 12 månader innan arbetslösheten påbörjas. 

Grundförsäkring

Max lön att försäkra Max ersättningsperiod
35 000 kr/mån Max lön att försäkra 100 dagar Max ersättningsperiod

Med tilläggsförsäkring

Max lön att försäkra Max ersättningsperiod Extrakostnad
- Max lön att försäkra - Max ersättningsperiod - Extrakostnad
Läs mer om inkomstförsäkringen
3.0/5

Utöver inkomstförsäkringar kan du räkna med flera andra försäkringar genom kollektivavtalet som LIVS förhandlat fram. Det finns tre olika kategorier med försäkringar hos LIVS, dels avtalsförsäkringar som gäller på företag som innefattas av kollektivavtalen. Sedan har du medlemsförsäkringarna, som alltid ingår i ditt medlemskap. En tredje kategori är de så kallade tillvalsförsäkringar, dessa kan du med ett förmånligt pris teckna via Folksam. I kategorin avtalsförsäkringar hittar du fem olika försäkringar inom kollektivavtalet. Dessa är

 • TFA, trygghetsförsäkring vid arbetsskada
 • AGS, avtalsgruppsjukförsäkring
 • TGL, tjänstegrupplivförsäkring
 • AGB, avgångsbidragsförsäkring
 • Avtalspension.

De försäkringar som ingår i ditt medlemskap är Fackets hemförsäkring, Medlemsolycksfall – Fritid, Barngrupplivförsäkring, Kompletterings-TGL - kompletterande tjänstegrupplivförsäkring, samt Inkomstförsäkring - vid arbetslöshet. Några exempel på ytterligare försäkringar du kan teckna via Folksam är barnförsäkring, sjuk- och efterlevandeförsäkring, samt medlemsolycksfall - fritid för medförsäkrad.

Försäkringar som ingår i LIVSs medlemsskap

 • Barnförsäkring
 • Diagnosförsäkring
 • Grupplivförsäkring
 • Hemförsäkring

Försäkringar med rabatterat pris

-
2.0/5

Som medlem hos LIVS kan du få rättshjälp om det uppstått någon typ av tvist på din arbetsplats. Du ansöker smidigt om detta via din förbundsregion. Du kan även ta kontakt med de ombudsmän, både lokala och på riksplan, som behandlar olika ärenden som du kan tänkas behöva få hjälp med. Dessa kan du kontakta via både telefon och e-post.

Rådgivning som ingår i LIVSs medlemsskap

 • Juridiskt stöd
 • Karriärstjänster
 • Pensionsrådgivning
 • Personlig rådgivning
5.0/5

Du kan kontakta LIVS supportavdelning via telefonväxeln som är öppen under vanliga kontorstider. Observera att de har lunchstängt en timme under högsommaren. Det finns även en 24 timmarsservice du kan ta kontakt med för frågor som gäller din anställning. Du fyller i ett formulär med ditt ärende, sedan väljer du om du själv vill bli kontaktad via telefon eller e-post. På hemsidan hittar du dessutom kontaktuppgifter till all de olika avdelningar som finns inom förbundet.

Ett medlemskap hos LIVS är till för dig som jobbar inom livsmedelsbranschen. Då jobbar du som bland annat som bagare, slaktare, chokladarbetare, fiskrökare och såskokare. 

Om LIVS

LIVS, Livsmedelsarbetareförbundet är fackförbundet som värnar om arbetare inom bageri-, slakt-, konditori- och charkuteriområdena. LIVS värnar sina medlemmar och medlemmarnas intressen på arbetsplatsen och på arbetsmarknaden i stort. Fackförbundet grundades 1922 och har idag cirka 34 000 medlemmar som alla arbetar inom yrkesområdet. LIVS arbetar för att medlemmarnas sociala situation i samhället ska präglas av jämlikhet, rättvisa och lika värde i alla avseenden.

Att ensam förhandla och ta itu med tvister med sin arbetsgivare kan vara svårt. Med facket i ryggen blir du försäkrad om lika villkor och en rättvis lön. LIVS arbetar för att medlemmarna på olika sätt ska ta aktiv del i samhällets beslutsprocess och vill bevara fackföreningen som den gemensamma basen för arbetarnas kamp för rättigheter.

Varför ska jag gå med i LIVS?

LIVS fackförbund arbetar hårt för att du och alla andra medlemmar ska få så bra kollektivavtal som möjligt. Genom ett bra kollektivavtal behöver du aldrig riskera att jobba för en lägre lön än vad som är överenskommet i kollektivavtalet. Att gå med i fackförbundet LIVS ger dig en stor trygghet på arbetsplatsen. Det är svårt att förutsäga oväntade situationer i arbetslivet och att ta itu med problem själv kan bli svårt. Genom att vara medlem i förbundet kan du vara säker på att du får den hjälp du behöver för att få rättvisa arbetsvillkor.

Gå till LIVS

Evelina Grenehed

Skribent

evelina.grenehed@fackforbund.com
Skriv ett omdöme

Omdömen om LIVS

LIVS har inga omdömen ännu