Sveriges Arkitekter

Sveriges Arkitekter erbjuder en rad olika förmåner gentemot medlemmar. Bland annat får du som medlem ta del av en inkomstförsäkring som garanterar en inkomst om du blir ofrivilligt arbetslös. Ersättningen utgörs av en viss summa under en viss tidsperiod. Du får även andra förmåner i form av erbjudanden och rabatterade priser.

Som medlem i Sveriges Arkitekter har du tillgång till professionell branschsupport om du har funderingar kring din arbetssituation. Du får möjlighet till att delta i diverse kurser för att utöka din kunskap inom arbetsrelaterade områden och du kan dessutom ansöka om bolån via Danske Bank samt utnyttja andra förmåner hos SEB och Swedbank.

Fackförbundet erbjuder dig juridisk hjälp med frågor som rör din anställning, däremot saknas karriärstöd samt råd gällande pension.

Kort info om Sveriges Arkitekter

Medlemsavgift

145-290 kr/mån

Inkomstförsäkring

Ingår

Medlemmar

12000 st

Centralorganisation

SACO

Förmåner
Inkomstförsäkring
Försäkringar
Rådgivning
Kundtjänst

Totalbetyg

4.3 av 5
5.0/5

Medlemmar i Sveriges Arkitekter kan utnyttja en rad olika förmåner. Dels kan du ta del av årlig branschrapport där branschens läge och position sammanfattas. Du kan även delta i kurser som stärker din kompetens inom yrket. Genom Danske Bank kan du ansöka om bolån med konkurrenskraftiga villkor, samt en rad andra tjänster. Medlemslån finns även att utnyttja via Swedbank och SEB. Hos Mälarenergi kan du teckna förmånliga elavtal.

Du får även en årsprenumeration på facktidskriften Tidningen Arkitekten. Den dimper ner i din brevlåda 11 gånger per år. En annan viktig medlemsförmån är att det enbart är förbundsmedlemmar som får rätten att inneha diverse viktiga branschtitlar. 

Förmåner som ingår i Sveriges Arkitekters medlemsskap

  • Bolån
  • Medlemslån
  • Medlemsrabatter
  • Medlemstidning
4.0/5

Som medlem i Sveriges Arkitekter kan du utnyttja en inkomstförsäkring om du skulle bli ofrivilligt arbetslös. Ersättningen täcker upp till 80 % av din tidigare lön i 120 dagar. Detta är ett förmånligt komplement till det bidrag du får från a-kassan. För att täckas av försäkringen ska du ha varit aktiv medlem i förbundet i åtminstone 12 månader innan arbetslösheteten. Har du varit medlem i ett annat förbund innan kan den tiden räknas in i kvalificeringsperioden.

Det är förutsatt att det är i omedelbar anslutning till inträdet i Sveriges arkitekter. Du ska också ha arbetat minst 12 av de 18 senaste månaderna, och även påbörja ny period med ersättning hos AEA. Vill du förlänga din försäkring med 180 dagar, kan du teckna en så kallad tilläggsförsäkring. 

Grundförsäkring

Max lön att försäkra Max ersättningsperiod
60 000 kr/mån Max lön att försäkra 120 dagar Max ersättningsperiod

Med tilläggsförsäkring

Max lön att försäkra Max ersättningsperiod Extrakostnad
80 000 kr/mån Max lön att försäkra 300 dagar Max ersättningsperiod 35-218 kr/mån Extrakostnad
Läs mer om inkomstförsäkringen
4.5/5

Förutom inkomstförsäkringen finns en rad andra försäkringsavtal du kan tillgodogöra dig via Sveriges Arkitekter. Hos Folksam kan du teckna flera förmånliga försäkringar. Med hemförsäkring hos Folksam får du skydd för dina saker, bortaskydd, skydd för id-stöld, reseskydd, flyttskydd, m.m. Du kan skräddarsy ditt hemförsäkringspaket och välja mellan hem, mellan och stor. För dig som bor i villa finns speciellt anpassade avtal. Du får även 10 % rabatt på flera av de tilläggsförsäkringar du kan teckna hos Folksam.

Den andra kategorin med försäkringar är företagsförsäkringar. Där ingår bland annat kontorsförsäkring, konsultansvarsförsäkring, tjänstereseförsäkringar och rättskydd. Även här kan du skräddarsy ditt försäkringspaket utifrån dina specifika behov. Utöver grundutbudet finns även flera tilläggsförsäkringar du kan teckna. 

Försäkringar som ingår i Sveriges Arkitekters medlemsskap

-

Försäkringar med rabatterat pris

  • Grupplivförsäkring
3.0/5

Hos Sveriges Arkitekter kan du få hjälp och rådgivning i flera viktiga frågor. Du kan exempelvis få juridisk hjälp med frågor som rör din anställning. De kan även ge dig förhandlingstips och företräda dig om en tvist uppstått i ditt arbete. Du kan dessutom få företagsrådgivning och därmed professionell hjälp med olika delar av ditt företag. Via det tidigare nämnda samarbetet med Danske Bank kan du även få en personlig rådgivare som kan hjälpa dig med ekonomiska beslut. I det erbjudandet ingår också kostnadsfria vardagstjänster.

Rådgivning som ingår i Sveriges Arkitekters medlemsskap

  • Juridiskt stöd
  • Karriärstjänster
  • Pensionsrådgivning
  • Personlig rådgivning
5.0/5

För att komma i kontakt med kundtjänsten på Sveriges Arkitekter kan du kontakta dem via telefon, mail och post. Du kan även ta direkt kontakt med de anställda som arbetar på huvudkontoret. Deras kontaktuppgifter hittar du via hemsidan. Där finns även uppgifter till de lokala avdelningarna inom förbundet.

Här har du fackförbundet för dig som jobbar som någon form av arkitekt. Du som studerar för att jobba som arkitekt i framtiden får också vara medlem hos Sveriges arkitekter. 

Om Sveriges Arkitekter

Sveriges Arkitekter är fackförbundet för dig som arbetar som arkitekt av något slag. Fackförbundet grundades 2002 i samband med att flera liknande organisationer för arkitekter upplöstes. Idag har Sveriges Arkitekter fler än 12 000 medlemmar varav de flesta arbetar som inredningsarkitekter, landskapsarkitekter, planeringsarkitekter och arkitekter. Sveriges Arkitekter är uppdelat i olika lokalföreningar som främjar fackförbundets syften. Genom lokalföreningarna har fackförbundet nära till sina medlemmar och du får större chans att göra din röst hörd.

En av Sveriges Arkitekters viktigaste frågor är löner. För att du ska få en rättvis och rätt lön ska den baseras på din kompetens, ditt ansvar, dina arbetsuppgifter och din prestation. En annan viktig fråga är att arkitekter ska få större inflytande och mer ansvar över plan-, bygg- och förvaltningsprocessen.

Varför ska jag gå med i Sveriges Arkitekter?

Den stora fördelen med att vara medlem hos Sveriges Arkitekter är tryggheten du får. Som medlem får du alltid stöd och hjälp när du behöver det och dessutom många andra förmåner. Under en arbetskarriär kan det dyka upp oväntade och problematiska situationer som kan vara besvärliga att hantera ensam. Ditt medlemskap bidrar inte bara till att göra yrket bättre för dig utan även för alla andra verksamma arkitekter i Sverige.

Gå till Sveriges Arkitekter

Evelina Grenehed

Skribent

evelina.grenehed@fackforbund.com
Skriv ett omdöme

Omdömen om Sveriges Arkitekter

Det man får för pengen är inte mycket att skryta med. De är sena att svara på frågor till sina jurister och de svarman får är luddiga och näst intill omöjliga att använda. Om det fanns ett alternativ till att få sin titel SAR/MSA någon annan stans så skulle jag byta direkt.
av P. Svensson