Sveriges Arkitekter

4.3
 • Största förbundet för arkitekter med 13 000 medlemmar
 • Erbjuder inkomstförsäkring på upp till 160 000 kronor
 • Få karriär- och lönestöd som arkitekt
Vem kan bli medlem i Sveriges Arkitekter?

Här har du fackförbundet för dig som jobbar som någon form av arkitekt och har en godkänd arkitektutbildning. Du som studerar för att jobba som arkitekt i framtiden får också bli medlem hos Sveriges arkitekter.

GÅ TILL Sveriges Arkitekter

Sveriges Arkitekter arbetar på flera sätt för att stödja sina medlemmar i sin yrkesroll och karriär. En unik förmån för medlemmar i förbundet är möjligheten att ansöka om yrkestitlar för arkitekter.

En generös inkomstförsäkring ingår i medlemskapet, liksom möjligheten att teckna bolån, medlemslån och gruppförsäkringar. Förutom dessa ekonomiska förmåner finns dock inte särskilt många rabatter att ta del av.

Varför ska jag gå med i Sveriges Arkitekter?

Jobbar du som arkitekt eller studerar inom detta är Sveriges Arkitekter fackförbundet för dig. Du får värdefull kunskap och stöd för den arbetssituation som råder i branschen.

Fördelar
 • Högt tak för inkomstförsäkring
 • Erbjuder bolån
Nackdelar
 • Få rabatter
GÅ TILL Sveriges Arkitekter

Sveriges Arkitekter kan erbjuda bolån med bra ränta via sina samarbetspartner Danske Bank och SEB. Du får också rabatt på medlemslån hos SEB och Swedbank, samt på elavtal hos Mälarenergi.

Som medlem kan du ansöka om särskilda yrkes- och medlemstitlar, som bara medlemmar i förbundet har rätt till. Du får också ta del av den rapport som Sveriges Arkitekter ger ut varje år och som analyserar läget i arkitektbranschen. Resultaten i rapporten går inte att få tag i någon annanstans. Förbundet annonserar också om tävlingar som annordnas för arkitekter.

När du går med i förbundet ansluts du till en lokalförening. Genom den kan du delta i aktiviteter och nätverka med kollegor och medlemmar i förbundet. Du kan gå kompetensutvecklande kurser via förbundet och får bransch- och medlemstidningen Arkitekten.

Exempel på förmåner som ingår
 • Förmånligt bolån
 • Möjlighet att söka yrkes- och medlemstitel
 • Medlemstidning och branschrapporter
 • Kurser och aktiviteter
Exempel på rabatter som erbjuds
 • Rabatt på elavtal
Läs mer om förmånerna

Är du med i Akademikernas a-kassa kan du ta del av Sveriges Arkitekters inkomstförsäkring. Den försäkrar löner upp till 100 000 kronor och kan ge dig 80 procent av lönen vid arbetslöshet. Dock gäller försäkringen som längst 120 ersättningsdagar.

Det finns två tilläggsförsäkringar att teckna till inkomstförsäkringen. Tilläggsförsäkring Lön kan försäkra 60 000 kronor mer i inkomst än med grundförsäkringen. Tilläggsförsäkring Tid förlänger antalet ersättningsdagar till 300 dagar, det vill säga a-kassans maximala ersättningstid.

Grundförsäkring
Max lön att försäkra Max ersättningsperiod Kostnad
100 000 kr/mån Max lön att försäkra 120 dagar Max ersättningsperiod Ingår Kostnad
Med tilläggsförsäkring
Max lön att försäkra Max ersättningsperiod Extra kostnad
160 000 kr/mån Max lön att försäkra 300 dagar Max ersättningsperiod 35-218 Extrakostnad
Läs mer om inkomstförsäkringen

Du ansluts till fyra personförsäkringar hos Skandia när du går med i Sveriges Arkitekter. Dessa försäkringar är gratis de första tre månaderna och kan därefter kompletteras med utökat skydd. Du kan när som helst välja att tacka nej till försäkringarna om du inte vill ha dem.

Samma villkor gäller för familjemedlemmar som du vill teckna försäkringarna för. Dessutom kan du teckna en hemförsäkring hos Folksam till rabatterat pris.

Driver du ett företag som är anslutet till Företagarservice kan du också teckna en arkitektförsäkring hos Länsförsäkringar. Det är en slags företagsförsäkring specifikt anpassad för arkitektbolag.

Försäkringar som ingår
 • Livförsäkring*
 • Sjukförsäkring*
 • Olycksfallsförsäkring*
 • Trygghetskapital*
Försäkringar med rabatterat pris
 • Barnförsäkring
 • Privatvårdsförsäkring
 • Hemförsäkring
* Ingår de första tre månaderna

Sveriges Arkitekter erbjuder juridiskt stöd i frågor om din anställning och hjälp i förhandlingar om löner och villkor. Hamnar ett arbetsrättsligt ärende i domstol kan en jurist vara ombud för dig i rätten.

Du kan använda förbundets lönestatistik och Saco lönesök för att få en bild över löneläget inför att förhandla din lön. För dig som driver ett företag finns även rådgivning att få inom affärsjuridik och andra frågor kopplade till ditt företag.

Du kan även diskutera din karriär eller ditt jobbsökande med en karriärrådgivare. Du har också tillgång till granskning av ditt CV och din Linkedin-profil via tjänsten Go Mondays. Sveriges Arkitekter erbjuder också ett program för dig som vill utvecklas i din yrkesroll.

Exempel på rådgivning som ingår
 • Juridiskt stöd
 • Förhandlingsstöd
 • Kompetensutveckling
 • Karriärtjänster
 • Personlig rådgivning
 • Företagsrådgivning

Arkitektstudenter betalar 25 kronor i månaden för sitt medlemskap. När du har tagit examen betalar du den lägre månadsavgiften det första året, det vill säga 165 kronor.

Studentmedlemmar kan ta del av en massa information om arkitektyrket och arbetssökande via Sveriges Arkitekters hemsida. Det finns också två resestipendium som du kan söka som studentmedlem.

Exempel på erbjudanden som ingår
 • Billigare medlemskap
 • Resestipendium

Sveriges Arkitekter svarar på frågor via mejl och telefon på vardagar under kontorstid. Svar på många vanliga frågor om medlemskapet, arbetsvillkor och lön går att hitta på förbundets hemsida. Där hittar du även direkta kontaktuppgifter till experter inom olika områden.

Du kan även vända dig till den lokala förening som har ansvar för ditt område. Du kan också följa och kontakta Sveriges Arkitekter på sociala medier.

Kontaktvägar
Chat
E-post
Facebook
Telefon

Om Sveriges Arkitekter

Sveriges Arkitekter är ett fackförbund och en branschorgansiation för arkitekter inom någon av följande fyra yrken: byggnad, inredning, landskap och planering. Förbundet är en del av Saco och organiserar hela 90 procent av arkitekterna i Sverige.

Förbundet har bland annat som mål att visa på vilken betydelse som arkitekturens förutsättningar har för samhället, samt att arkitekters löner ska vara rättvisa och baserade på komptetens, arbetsuppgifter och prestation.

Mer information

Evelina Grenehed

Skribent

Skriv ett omdöme

Omdömen om Sveriges Arkitekter

Det man får för pengen är inte mycket att skryta med. De är sena att svara på frågor till sina jurister och de svarman får är luddiga och näst intill omöjliga att använda. Om det fanns ett alternativ till att få sin titel SAR/MSA någon annan stans så skulle jag byta direkt.
av P. Svensson