Vanliga frågor om Forena

Vilken a-kassa ska jag gå med i?
Medlemmar i Forena kan även gå med i Finans- och försäkringsbranschens a-kassa. Det är en fristående a-kassa men riktar sig till samma yrkesgrupper som Forena gör. Du kan även välja att gå med i någon annan a-kassa; din inkomstförsäkring gäller oavsett vilken a-kassa du är med i.
Vilka arbetsgivare har kollektivavtal?
De flesta stora arbetsgivare inom försäkringsbranschen har kollektivavtal med Forena. Vilka dessa är listar förbundet på sin hemsida.
Var hittar jag lönestatistik för försäkringsbranschen?
Du hittar lönestatistik för försäkringsbranschen genom att logga in med bank-id på Forenas hemsida.
Vilken avgift har Forena?
Forenas ordinarie medlemsavgift ligger på 60–280 kronor per månad.
Erbjuder Forena någon inkomstförsäkring?
Ja, om du även går med i a-kassan ingår Forenas inkomstförsäkring i ditt medlemskap från start.

Forenas förmåner

Medlemmar i Forena får flera rabatter hos träningskedjan Actic: dels 20 procent på årskortet, dels 50 procent på medlemsavgiften. Du kan även boka boende på en semesteranläggning i Italien, Riva del Sole Resort & Spa, eller utvalda hotellkedjor i Norden till ett lägre pris. Dessutom erbjuder Forena just nu rabatt på resor med SJ till sina medlemmar.

Forena samarbetar också med Danske Bank och SEB. Som medlem kan du teckna bolån eller andra medlemslån hos de bankerna, till lägre ränta och förmånliga villkor.

Exempel på förmåner som ingår

 • Förmånliga bolån och medlemslån

Exempel på rabatter som erbjuds

 • Träningsrabatter
 • Rabatter på semesterboende
 • SJ-rabatt

Forenas inkomstförsäkring

Du som är yrkesverksam medlem får Forenas inkomstförsäkring, som försäkrar upp till 60 000 kronor i månaden i 120 dagar. Om du blir arbetslös innebär det att du kan få som högst 80 procent av din tidigare lön i ersättning, om inte a-kassan når upp till detta.

Vill du försäkra en högre inkomst eller att inkomstförsäkringen ska ge ersättning under hela a-kasseperioden kan du teckna någon av tilläggsförsäkringarna Inkomst och Tid. Tilläggsförsäkringarna tecknar du hos Bliwa.

För att kunna få ersättning måste du både vara med i Forena och i en a-kassa, och ha varit det sedan 12 månader tillbaka. Du kan även tillgodoräkna medlemstid från ett tidigare fackförbund om du hade en inkomstförsäkring där.

Grundförsäkring

Max lön att försäkra:60 000 kr/mån
Max ersättningstid:120 dagar
Kostnad:60–280 kr/mån
Kvalificeringstid:12 månader

Med tilläggsförsäkring

Max lön att försäkra:100 000 kr/mån
Max ersättningsperiod:300 dagar
Kostnad:78–82 kr/mån
Kvalificeringstid:12 månader

Räkna ut din ersättning vid arbetslöshet

kr/mån
kr/mån
Din ersättning
(före skatt)
kr/mån

Forenas övriga försäkringar

Du ansluts automatiskt till fyra personförsäkringar hos Folksam när du går med i förbundet, som ger dig ett grundläggande skydd. Du betalar medlemspris för försäkringarna, men de ingår inte i din medlemsavgift. Om du inte vill ha försäkringarna behöver du aktivt tacka nej.

Du kan också teckna fler försäkringar till ett förmånligt pris, däribland ett antal andra personförsäkringar, en barnförsäkring och en hemförsäking. Är du över 60 år finns särskilda försäkringsalternativ för seniorer som du också får till lägre pris.

Försäkringar med rabatterat pris

 • Livförsäkring*
 • Sjukförsäkring*
 • Olycksfallsförsäkring*
 • Diagnosförsäkring*
 • Sjukkapitalförsäkring
 • Sjukvårdsförsäkring
 • Barnförsäkring
 • Hemförsäkring
 • Seniorförsäkringar

Forenas rådgivning

I förbundet arbetar kunniga specialister på försäkringsbranschen som kan ge dig råd och stöd i olika situationer på jobbet. Har du frågor om lön, arbetsmiljö eller anställningsvillkor kan du ställa dem till rådgivarna, eller få juridisk hjälp i konflikter med din arbetsgivare. 

Forena erbjuder flera olika karriärtjänster till dig som medlem. Du kan boka en granskning av ditt CV eller din Linkedin-profil av professionella granskare. Granskningen kostar en avgift, men priset är nedsatt för medlemmar. Du kan också få billigare intervjuträning, där du blir intervjuad och sedan får feedback på hur det gick och vad du kan utveckla vidare.

Medlemmar kan även delta i ett jobbsökarprogram där du övar på att skriva ansökningar, skaffar kontakter och skapar en projektplan. Även detta kostar en billigare avgift för Forenas medlemmar. När du har blivit medlem kan du även se lönestatistik för försäkringsbranschen genom att logga in på Forenas hemsida.

Det finns även en hel del information att läsa om fackliga frågor på hemsidan.

Exempel på rådgivning som ingår

 • Lönestatistik
 • Juridisk hjälp
 • Rabatt på karriärtjänster

Forenas studenterbjudande

Du kan gå med i Forena om du studerar på heltid, antingen på yrkeshögskola eller någon annan utbildning som riktar sig mot försäkringsbranschen. Medlemskapet är då gratis och du får tillgång till mycket av det som andra medlemmar får. Däremot ingår inte juridisk rådgivning eller förhandlingsstöd om du jobbar extra vid sidan av studierna.

Skriver du en uppsats som berör försäkringsbranschen kan du söka Forenas uppsatsstipendium. Stipendiet består av 25 000 kronor och delas ut en gång per år.

Exempel på erbjudanden som ingår

 • Gratis medlemskap
 • Uppsatsstipendium

Kort om Forena

Forena är det största fackförbundet i försäkringsbranschen och tar emot medlemmar oavsett yrke, utbildning eller befattning. Förbundet hette tidigare Försäkringstjänstemannaförbundet (FTF) men bytte namn 2018.

Forena arbetar nära medlemmarnas arbetsplatser genom sina lokala föreningar, och tecknar kollektivavtal med arbetsgivare i branschen. Förbundet tillhör centralorganisationen TCO.