Vanliga frågor om Kommunal

Vad är medlemsavgiften för Kommunals a-kassa?
Avgiften för Kommunals a-kassa är i nuläget 120 kronor i månaden. Denna avgift ingår inte i fackavgiften om du inte också väljer att gå med i a-kassan.
Vilken lägsta lön ska jag ha som medlem i Kommunal?
Vilken lägsta lön du får ha styrs av kollektivavtalet. Med webbverktyget Kollkollen på Kommunals hemsida kan du se efter om din arbetsgivare har ett kollektivavtal med Kommunal.
Hur går jag med i Kommunals a-kassa?
Du kan bli medlem i Kommunals a-kassa genom att registrera dig på deras hemsida. Du kan även ringa dem om du vill få personlig hjälp. Tänk på att a-kassan och fackförbundet är två olika organisationer, så du är inte automatiskt medlem i a-kassan för att du är medlem i fackförbundet.
Har Kommunal en inkomstförsäkring?
Ja, Kommunal erbjuder en inkomstförsäkring via Folksam. Den ingår i medlemskapet, men för att få ersättning från försäkringen måste du ha varit medlem i 12 månader innan du blev arbetslös. Du måste också få ersättning från a-kassan för att kunna använda försäkringen.
Var hittar jag Kommunals kollektivavtal?
Kommunal säger själva att det är bäst att kontakta din sektion om du har frågor om din arbetsplats, eftersom det är de som har bäst koll på vad som gäller. Eftersom Kommunal har så många kollektivavtal kan de inte publicera alla på sin hemsida. Men du kan alltid logga in på Mina sidor och kolla om ditt kollektivavtal finns där.

Kommunals förmåner

Kommunal erbjuder rabatter och förmåner genom LO Mervärde. Varje månad uppdateras ditt medlemskap med nya erbjudanden. Det kan gälla allt ifrån resor och upplevelser till mobilabonnemang och hemlarm. Där ingår även medlemslån upp till 350 000 kronor hos valfri bank, med låneskydd utan extra kostnad

Dina rabatter laddas på medlemskortet som du får när du går med i Kommunal. Kommunalkortet är helt utan årsavgift och går att uppgradera till betalkortet Kommunalkortet Mastercard. Betalkortet medför en del tilläggsförsäkringar vid exempelvis resor och elektronikköp.

Varannan vecka får du även medlemstidningen Kommunalarbetaren. Du kan dessutom ansöka om ett stipendium för att finansiera en studieresa. Det kan till exempel handla om fackliga studier, studier inom den offentliga sektorn eller språkstudier.

Exempel på förmåner som ingår

 • Förmånliga medlemslån
 • Medlemstidning
 • Resestipendium

Exempel på rabatter som erbjuds

 • Träningsrabatter
 • Reserabatter
 • Upplevelserabatter
 • Butiksrabatter

Kommunals inkomstförsäkring

Kommunals inkomstförsäkring administreras av Folksam. Vid arbetslöshet kompletterar den a-kassan så att du kan få upp till 80 procent av din tidigare inkomst. Inkomstförsäkringen försäkrar en lön upp till 35 000 kronor i månaden och ger ersättning i som mest 100 dagar.

Du måste vara medlem i Kommunal i 12 månader utan avbrott för att kunna använda inkomstförsäkringen, och ha varit medlem i a-kassan lika länge. Det finns ingen tilläggsförsäkring att teckna för att förlänga ersättningsperioden eller höja taket.

Grundförsäkring

Max lön att försäkra:35 000 kr/mån
Max ersättningsperiod:100 dagar
Kostnad:125–618 kr/mån
Kvalificeringstid:12 månader

Räkna ut din ersättning vid arbetslöshet

kr/mån
kr/mån

Kommunals övriga försäkringar

I medlemsavgiften ingår ett försäkringspaket som innehåller både hemförsäkring och olika personförsäkringar. Eftersom du inte betalar någon extra avgift kan du spara flera tusen kronor på att ha försäkringarna via Kommunal.

När du blir ny medlem ansluts du automatiskt till en sjuk- och efterlevnadsförsäkring för dig och din registrerade partner, om du inte väljer att tacka nej till den. Detsamma gäller en utökad olycksfallsförsäkring som också gäller en registrerad partner.

Du kan sedan köpa tilläggsförsäkringar för att försäkra dina familjemedlemmar och skräddarsy ditt försäkringsskydd till ett förmånligt pris.

Försäkringar som ingår

 • Hemförsäkring
 • Olycksfallsförsäkring
 • Kompletterande livförsäkring
 • Barngruppförsäkring

Försäkringar med rabatterat pris

 • Olycksfallsförsäkring för sambo
 • Sjuk- och efterlevnadsförsäkring för sambo
 • Barnförsäkring

Kommunals rådgivning

Kommunal erbjuder olika verktyg och stöd för din yrkesutveckling. Bland annat har de jobbsökarverktyget Trampolin som skapar ett automatiskt CV och lägger ut det på jobbsökarsajter. Det finns också mycket information att hämta på hemsidan om jobbsökande, tips inför intervjun och vilken lön du kan begära.

Har du frågor om arbetsrätt kan du vända dig till supportavdelningen Kommunal Direkt. Rådgivarna på Kommunal Direkt kan svara på frågor om anställningsvillkor, försäkringar eller arbetsplatsregler. Du kan även låta rådgivarna granska ditt anställningsavtal.

Gäller ditt ärende en konflikt på arbetsplatsen är det bäst att kontakta ditt lokalkontor. Som medlem har du och dina familjemedlemmar möjlighet att få kostnadsfria stödsamtal med psykolog om du skulle ha blivit utsatt för våld.

Exempel på rådgivning som ingår

 • Karriärtjänster
 • Juridiskt stöd
 • Personlig rådgivning
 • Stödsamtal

Kommunals studenterbjudande

Kommunal har inget särskilt medlemskap för studerande. Studerande på gymnasiet och på andra nivåer kan gå med på samma villkor som andra medlemmar.

Kort om Kommunal

Kommunal är fackförbundet med fokus på välfärden och ett av Sveriges största fackförbund. Förbundet grundades 1910 och har i dag medlemmar från tolv olika branscher, med majoriteten inom vårdsektorn.

Lönen är den viktigaste frågan som fackförbundet driver enligt Kommunal. Förbundet hjälper sina medlemmar att utvecklas i sitt yrke, och också att utveckla själva jobbet. Bland annat driver Kommunal frågan om rättvisa löner och rätten till heltidstjänst.

Omdömen om Kommunals fackförbund

Skriv omdöme
17 maj, 2021
"Kämpar hårt för medlemmar"
Bli medlem om du har möjlighet för Kommunal kämpar verkligen hårt för att få bättre löner och arbetsvillkor. Om arbetsgivarna enbart skulle bestämma hur skulle det bli då? Inte höjda löner i alla fall. Jag har själv fått ett skadestånd från arbetsgivaren tack vare Kommunal. När det kommer till Folksam så har försäkringarna kommit till för att man sett att medlemmar varit utan hemförsäkringar och blivit extremt drabbade vid exempelvis brand. Folksam ägs dessutom av de fackliga organisationerna och har ingen agenda med att skriva falska fakturor. Ring gärna Folksam om det blir problem. Vi kan se hur historian såg ut innan det fanns fackförbund - hur vill vi att framtiden ska se ut?
Pia
5 maj, 2021
"Lokalkontoren mutade av företagen"
Otroligt dålig fackförbund. Inte någon som helst nytta att vara medlem - för de lokalkontoren är mutade av företagen. Gratis första månad men sedan följer 3 månaders uppsägningstid som du måste betala oavsett. Mafia metoder helt enkelt.
PK
28 april, 2021
"Ett skämt på väntetid för ersättning"
Kommunal är den sämsta jävla skiten jag varit med om, så jävla otydliga och väntetiden för att få ersättning är ett skämt. Ska bli skönt att byta yrke och få en annan akassa, sug röv jävla pantade kommunalkassan.
Tony
26 april, 2021
"Dem tar företagens sida"
Helt usla och manipulerande gentemot arbetarna men i slut ändan tar de företagens sida. Tack gud att det bara blev några månader hos er och hoppas ingen annan lägger ner energi och pengar på att bli förminskad när man kan få det gratis
-
19 mars, 2021
"Feta falska fakturor"
Akta er för Kommunal- de är i samarbete med Folksam som utfärdar feta falska fakturor för olika tilläggsförsäkringar som medlemmar har aldrig signerat, utanför Medlemsavgifter! Nyligen har fått från Folksam fakturan på 8000 kronor för ”medförsäkrade” som jag känner inte till och andra tilläggsförsäkringar! Kommunal har signerat komplementära tillgägsförsäkringar bakom ryggen på medlemmar. Båda två stora organisationer vill inte säga upp de försäkringarna sen utan tvingar medlemmar betala EXTRA tusentals kronor utanför ordinare Medmemsavgifter. Kommunanställda jobbar inte för vanliga arbetarens skull utan för att lura ”medlemmar på pengar med deras korrupta kompisar på Folksam. Lita inte på att Folksam eller Kommunal ska ge någon kompensation för något som medlemmar \"har rätt till\" på PAPPER bara.
Ajna
19 januari, 2021
"Respektlös attityd mot medlemmar"
De har inte hjälpt med något utan bara skickar räkningar varje månad till studerande utan arbete. Jag har ansökt om utträdesblankett skickat till min folkbokföringsadress 5 gånger men har aldrig fått någon blankett. Kommunal kundtjönst och kansliet skriver likartad epost om att \"ring oss, vis vill får förklara om olika saker, vi vill vara säker på att du förstår vad utträde från facket innebär och sen kan vi skicka en blankett om utträde\". Respektlös attityd mot medlemmar och är inte intresserade för att förbättra det för medlemmar, för rättvisa.
Al
10 februari, 2020
"Slöseri av pengar och tid"
slöseri av pengar och tid och hälsa. De svarar aldrig, är aldrig på plats, jobbet iaf de tiderna de ska vara tillgengliga. De jobbar för chefer mm men inte för arbetarna. jag har tydligt ärende där en apa ser att jag blev lurad och utnyttjad av min chef men de gjorde inget. nu är det dags att gå ut i medier. vad tar ni lönen för undrar jag?
belma
11 oktober, 2019
"Borde aldrig ha blivit medlem"
Det enda de är duktiga på är att ta pengar av medlemmarna. Jag har inget gott att säga om detta fackförbund. När jag behövde hjälp fick jag nobben. Jag borde aldrig ha blivit medlem. Äntligen är man fri från detta.
Dejan
12 september, 2019
"Fel summor dras"
Tyvärr har kommunal strulat massor gällande avgiften. Det har vart missar Internt när jag ringde in och meddelade höjd lön, vilket inneburit att jag inte betalat rätt avgift och därav behövt betala mer för att komma ikapp. Jag begärde sist autogiro men de drar fortfarande fel summa och jag måste åter igen betala in resten manuellt.
Elin
13 juli, 2019
"Rättegånskostnader"
Fick besök av IF-metall fack förra året. Han sa att jag måste skriva kollektivavtal vilket jag vägrade. Turena har varirt fram och tillbaka ett bra tag. De stämde oss på arbetsdomstolen. Första gånen på arbetsdomstolen kom de ingetvart ( vann inte ). De hittade plötsligt på att när de kallde på möte då hade jag en anställd som var med facket ( nu handlade inte om kollektivavtal utan om mötet ) och stämde oss på 50000kr. Nn har de begärt skadeståndet och rättegångskostnmad på69000 kr samt ränta på 8%.
Mahmod Younesi, Akalla Garaget AB
Evelina Grenehed
Evelina Grenehed Skribent