Kommunal

Kommunal är fackförbundet med fokus på välfärden och ett av Sveriges största fackförbund. Förbundet grundades 1910 och har i dag medlemmar från tolv olika branscher, med majoriteten inom vårdsektorn.

Några av de viktigaste frågorna för Kommunal är trygga anställningar, god arbetsmiljö och rätt lön. Förbundet hjälper sina medlemmar att utvecklas i sitt yrke, och också att utveckla själva jobbet. Bland annat driver Kommunal frågan om rättvisa löner och rätten till heltidstjänst.

Vanliga frågor om Kommunal

Vad är medlemsavgiften för Kommunals a-kassa?
Avgiften för Kommunals a-kassa är i nuläget 138–495 kronor i månaden. Denna avgift ingår inte i fackavgiften om du inte också väljer att gå med i a-kassan.
Vilken lägsta lön ska jag ha som medlem i Kommunal?
Vilken lägsta lön du får ha styrs av kollektivavtalet. Med webbverktyget Lönekollen på Kommunals hemsida kan du se efter om din arbetsgivare har ett kollektivavtal med Kommunal.
Hur går jag med i Kommunals a-kassa?
Du kan bli medlem i Kommunals a-kassa genom att registrera dig på deras hemsida. Du kan även ringa dem om du vill få personlig hjälp. Tänk på att a-kassan och fackförbundet är två olika organisationer, så du är inte automatiskt medlem i a-kassan för att du är medlem i fackförbundet.
Har Kommunal en inkomstförsäkring?
Ja, Kommunal erbjuder en inkomstförsäkring via Folksam. Den ingår i medlemskapet, men för att få ersättning från försäkringen måste du ha varit medlem i 12 månader innan du blev arbetslös. Du måste också få ersättning från a-kassan för att kunna använda försäkringen.
Var hittar jag Kommunals kollektivavtal?
Kommunal säger själva att det är bäst att kontakta din sektion om du har frågor om din arbetsplats, eftersom det är de som har bäst koll på vad som gäller. Eftersom Kommunal har så många kollektivavtal kan de inte publicera alla på sin hemsida. Men du kan alltid logga in på Mina sidor och kolla om ditt kollektivavtal finns där.

Kommunals förmåner

Kommunal erbjuder rabatter och förmåner genom LO Mervärde. Varje månad uppdateras ditt medlemskap med nya erbjudanden. Det kan gälla allt ifrån resor och upplevelser till mobilabonnemang och hemlarm. Där ingår även medlemslån upp till 350 000 kronor hos valfri bank, med låneskydd utan extra kostnad

Dina rabatter laddas på medlemskortet som du får när du går med i Kommunal. Kommunalkortet är helt utan årsavgift och går att uppgradera till betalkortet Kommunalkortet Mastercard. Betalkortet medför en del tilläggsförsäkringar vid exempelvis resor och elektronikköp.

Varannan vecka får du även medlemstidningen Kommunalarbetaren. Du kan dessutom ansöka om ett stipendium för att finansiera en studieresa. Det kan till exempel handla om fackliga studier, studier inom den offentliga sektorn eller språkstudier.

Exempel på förmåner som ingår

 • Förmånliga medlemslån
 • Medlemstidning
 • Resestipendium

Exempel på rabatter som erbjuds

 • Träningsrabatter
 • Reserabatter
 • Upplevelserabatter
 • Butiksrabatter
Läs mer om Kommunals förmåner

Kommunals inkomstförsäkring

Kommunals inkomstförsäkring administreras av Folksam. Vid arbetslöshet kompletterar den a-kassan så att du kan få upp till 80 procent av din tidigare inkomst. Inkomstförsäkringen försäkrar en lön upp till 45 000 kronor i månaden och ger ersättning i som mest 100 dagar.

Du måste vara medlem i Kommunal i 12 månader utan avbrott för att kunna använda inkomstförsäkringen, och ha varit medlem i a-kassan lika länge.

Det finns en tilläggsförsäkring du kan teckna för att förlänga försäkringen så att du kan få ersättning i totalt 300 dagar.

Grundförsäkring

Max lön att försäkra:45 000 kr/mån
Max ersättningsperiod:100 dagar
Kvalificeringstid:12 månader

Med tilläggsförsäkring - tid

Max ersättningsperiod:300 dagar
Kvalificeringstid:12 månader
Kostnad:Individuellt
Läs mer om Kommunals inkomstförsäkring

Räkna ut din ersättning vid arbetslöshet

kr/mån
kr/mån
Din ersättning
(före skatt)
kr/mån

Kommunals övriga försäkringar

I medlemsavgiften ingår ett försäkringspaket som innehåller både hemförsäkring och olika personförsäkringar. Eftersom du inte betalar någon extra avgift kan du spara flera tusen kronor på att ha försäkringarna via Kommunal.

När du blir ny medlem ansluts du automatiskt till en sjuk- och efterlevnadsförsäkring för dig och din registrerade partner, om du inte väljer att tacka nej till den. Detsamma gäller en utökad olycksfallsförsäkring som också gäller en registrerad partner.

Du kan sedan köpa tilläggsförsäkringar för att försäkra dina familjemedlemmar och skräddarsy ditt försäkringsskydd till ett förmånligt pris.

Försäkringar som ingår

 • Hemförsäkring
 • Olycksfallsförsäkring
 • Kompletterande livförsäkring
 • Barngrupplivförsäkring

Försäkringar med rabatterat pris

 • Olycksfallsförsäkring för sambo
 • Sjuk- och efterlevnadsförsäkring för sambo
 • Barnförsäkring
 • Juristförsäkring
Läs mer om Kommunals övriga försäkringar

Kommunals rådgivning

Kommunal erbjuder olika verktyg och stöd för din yrkesutveckling. På hemsidan finns det mycket information att hämta om jobbsökande, tips inför intervjun och vilken lön du kan begära.

Har du frågor om arbetsrätt kan du vända dig till supportavdelningen Kommunal Direkt. Rådgivarna på Kommunal Direkt kan svara på frågor om anställningsvillkor, försäkringar eller arbetsplatsregler. Du kan även låta rådgivarna granska ditt anställningsavtal.

Gäller ditt ärende en konflikt på arbetsplatsen är det bäst att kontakta ditt lokalkontor. Som medlem har du och dina familjemedlemmar möjlighet att få kostnadsfria stödsamtal med psykolog om du skulle ha blivit utsatt för våld.

Exempel på rådgivning som ingår

 • Tips och råd om din karriär
 • Juridiskt stöd
 • Personlig rådgivning
 • Stödsamtal
Läs mer om Kommunals rådgivning

Kommunals studenterbjudande

Du som studerar på barn- och fritids-, vård- och omsorgs-, eller naturbruksprogrammet i gymnasiet eller vuxenskola inom Kommunals verksamhetsområden kan bli medlem. Kommunal har dock inget särskilt medlemskap för studerande. Studerande på gymnasiet och på andra nivåer kan gå med på samma villkor som andra medlemmar. Läs mer om vad det innebär att gå med i Kommunal som student.

Läs mer om Kommunals studenterbjudande

För mer information om Kommunal