Vilken a-kassa tillhör Kyrkans Akademikerförbund?
Vem kan gå med i Kyrkans Akademikerförbund?
Vad kostar det att vara medlem i Kyrkans Akademikerförbund?
Ingår det försäkringar hos Kyrkans Akademikerförbund?
Kan jag bli medlem i Kyrkans Akademikerförbund som student?

Kyrkans akademikerförbunds förmåner

Medlemmar i Kyrkans Akademikerförbund kan ta del av förbundets avtal med Danske Bank och SEB för bolån. Du får nämligen extra förmånliga villkor och rabatter när du som medlem tecknar bolån hos dem. Dessutom kan du teckna privatlån med bra ränta hos SEB, Nordea och Swedbank.

De flesta av förbundets regioner ger sina medlemmar rabatt på kurser och utbildningar hos Sensus studieförbund. Beroende på region ligger rabatten mellan 10 och 25 procent. Du får också förbundets medlemstidning som heter Kyrkfack.

Exempel på förmåner som ingår

 • Förmånliga bolån och medlemslån
 • Medlemstidning

Exempel på rabatter som erbjuds

 • Utbildningsrabatt

Kyrkans akademikerförbunds inkomstförsäkring

En inkomstförsäkring ingår i din medlemsavgift. Om du tjänar mer än 25 025 kronor i månaden har du nytta av en inkomstförsäkring om du blir arbetslös, eftersom a-kassan inte kan ge dig mesta möjliga ersättning.

Med inkomstförsäkringen kan du få upp till 80 procent av din tidigare lön, i som längst 200 arbetslösa dagar. Det finns ingen övre gräns för inkomstförsäkringen, vilket innebär att den gäller oavsett vad du tjänar i månaden.

Grundförsäkring

Max lön att försäkra:Inget tak
Max ersättningsperiod:200 dagar
Kostnad:126–387 kr/mån
Kvalificeringstid:12 månader

Räkna ut din ersättning vid arbetslöshet

kr/mån
kr/mån

Kyrkans akademikerförbunds övriga försäkringar

Hos Söderberg & Partners kan du teckna en frivillig gruppförsäkring. Det är en samling personförsäkringar som skyddar dig om du blir sjuk, drabbas av en olycka eller blir arbetslös. Du kan välja vilka av de olika delförsäkringarna som du vill teckna.

När du tecknar gruppförsäkringen som ny medlem är den gratis det första halvåret. Därefter betalar du det pris som gäller för medlemmar i Kyrkans Akademikerförbund.

Du har även ett förmånligt erbjudande på hemförsäkring hos Folksam, som är särskilt framförhandlad med Kyrkans Akademikerförbund.

Försäkringar med rabatterat pris

 • Livförsäkring*
 • Barn- och olycksfallsförsäkring*
 • Sjuk- och olycksfallsförsäkring*
 • Engångsbelopp vid långvarig sjukdom*
 • Sjukvårdsförsäkring*
 • Inkomstförsäkring vid sjukskrivning och arbetslöshet*
 • Hemförsäkring
*När du går med är försäkringen gratis de första sex månaderna.

Kyrkans akademikerförbunds rådgivning

Kyrkans Akademikerförbund erbjuder dig personlig rådgivning i frågor som rör din anställning, dina rättigheter och din arbetsmiljö. Du kan antingen få råd om ditt nuvarande jobb eller inför att du ska söka eller påbörja ett nytt jobb. Arbetar du som chef eller arbetsledare kan du få hjälp och stöd från förbundets chefsrådgivning.

Dyker det upp problem på arbetsplatsen kan du också få hjälp av fackförbundet. De bevakar bland annat att kollektivavtalet följs och erbjuder rättshjälp i domstol om det skulle behövas.

Tips! Med Saco lönesök kan du själv kolla upp lönestatistiken för din yrkesgrupp. Fackförbundet kan i sin tur hjälpa dig att tolka statistiken och hjälpa dig att förhandla utifrån den.

Förbundet kan även ge dig stöd när du ska förhandla om din lön. De har nämligen koll på vilken lönenivå som gäller i det stift där du arbetar, och de kan också hjälpa dig med själva förhandlingen om du vill det. Som medlem har du även tillgång till lönestatistik via tjänsten Saco lönesök.

Du som närmar dig pensionsåldern eller redan är pensionärsmedlem kan få rådgivning hos förbundets äldreombudsman. Där kan du ställa frågor om hur anställningsavtalet ska tillämpas efter att du har uppnått pensionsålder och få tips om vad du ska tänka på innan du går i pension.

Exempel på rådgivning som ingår

 • Personlig rådgivning
 • Chefsrådgivning
 • Rättshjälp
 • Lönestatistik
 • Pensionärsrådgivning

Kyrkans akademikerförbunds studenterbjudande

Studerar du för att börja arbeta inom Svenska kyrkan kan du bli studerandemedlem i Kyrkans Akademikerförbund. Då betalar du bara 10 kronor i månaden under hela din studietid. Det blir alltså 120 kronor per år i medlemsavgift.

När du går med som student får du en extra förmån, nämligen ett presentkort på 200 kronor, som gäller i ett stort antal varuhus och butikskedjor. Även den som har rekryterat dig till förbundet får ett sådant presentkort.

Utöver detta har du förstås också samma förmåner som de övriga medlemmarna i förbundet.

Exempel på erbjudanden som ingår

 • Billigare medlemskap
 • Presentkort

Kort om Kyrkans akademikerförbund

Kyrkans Akademikerförbund är det enda fackförbundet som riktar sig särskilt till anställda inom Svenska kyrkan. Det finns även krav på en akademisk utbildning för att kunna gå med. Förbundet arbetar för att minska arbetsbelastningen för Svenska kyrkans anställda, och för att större satsningar ska göras på kompetensutveckling, löner och personalvård.

Förbundet har funnits sedan år 1903, men då hette det Allmänna Svenska Prästföreningen. Under sjuttiotalet började förbundet organisera fler yrken än bara präster, och det nuvarande namnet antogs 1998.

Omdömen om Kyrkans akademikerförbunds fackförbund

Skriv omdöme
16 oktober, 2020
"Sämsta organisationen"
Sämsta organisation jag varit medlem i. Ställer sig direkt på arbetsgivarens sida. Ovillig till att ta kontakt. Tar hänsyn till härkomst. Fakturerar långt efter man gått ur och utan berättigande. Ledamöter är mest inom borgerliga partier. Vanliga medlemmar ska vara kassakor och förbundet utlåtar sig bara om chefer.
Günther Watz
Evelina Grenehed
Evelina Grenehed Skribent