Kyrkans akademikerförbund

Kyrkans Akademikerförbund är det enda fackförbundet som riktar sig särskilt till anställda inom Svenska kyrkan. Det finns även krav på en akademisk utbildning för att kunna gå med. Förbundet arbetar för att minska arbetsbelastningen för Svenska kyrkans anställda, och för att större satsningar ska göras på kompetensutveckling, löner och personalvård.

Förbundet har funnits sedan år 1903, men då hette det Allmänna Svenska Prästföreningen. Under sjuttiotalet började förbundet organisera fler yrken än bara präster, och det nuvarande namnet antogs 1998.

Vanliga frågor om Kyrkans akademikerförbund

Vilken a-kassa tillhör Kyrkans Akademikerförbund?
Kyrkans Akademikerförbund tillhör Akademikernas a-kassa. Du blir dock inte automatiskt medlem i a-kassan när du går med i förbundet, utan behöver göra en separat ansökan och betala medlemsavgiften även till a-kassan.
Vem kan gå med i Kyrkans Akademikerförbund?
Kyrkans Akademikerförbund riktar sig till dig som är akademiker och yrkesverksam i Svenska kyrkan.
Vad kostar det att vara medlem i Kyrkans Akademikerförbund?
Det beror på vilken lön du har och din arbetssituation. Förbundet har extra låga priser för pensionärer, och för heltidsstudenter på högskola eller universitet är det helt gratis att vara medlem.
Ingår det försäkringar hos Kyrkans Akademikerförbund?
Ja, de har både en inkomstförsäkring och förmånliga medlemsförsäkringar. Medlemsförsäkringarna är gratis de första sex månaderna. Är du medlem i förbundet kan du också teckna försäkringar för maka, make eller sambo.
Kan jag bli medlem i Kyrkans Akademikerförbund som student?
Ja, du kan bli medlem om du studerar på heltid på högskola och universitet och planerar att söka jobb inom Svenska kyrkan. Medlemskapet är dessutom gratis för studenter.

Kyrkans akademikerförbunds förmåner

Medlemmar i Kyrkans Akademikerförbund kan ta del av förbundets avtal med Danske Bank och SEB för bolån. Du får nämligen extra förmånliga villkor och rabatter när du som medlem tecknar bolån hos dem. Dessutom kan du teckna privatlån med bra ränta hos SEB och Swedbank.

Tidigare fick man som medlem den fysiska medlemstidningen Kyrkfack. Den har dock ersatts med ett digitalt nyhetsbrev i stället.

Förutom medlemslånen och det digitala nyhetsbrevet informerar inte KyrkA om några övriga rabatter och förmåner.

Exempel på förmåner som ingår

  • Förmånliga bolån och medlemslån
  • Digitalt nyhetsbrev
Läs mer om Kyrkans akademikerförbunds förmåner

Kyrkans akademikerförbunds inkomstförsäkring

En inkomstförsäkring ingår i din medlemsavgift. Om du tjänar mer än 33 000 kronor i månaden har du nytta av en inkomstförsäkring om du blir arbetslös, eftersom a-kassan inte kan ge dig mesta möjliga ersättning.

Med inkomstförsäkringen kan du få upp till 80 procent av din tidigare lön, i som längst 160 arbetslösa dagar. Det finns ingen övre gräns för inkomstförsäkringen, vilket innebär att den gäller oavsett vad du tjänar i månaden.

Tyvärr har Kyrkans Akademikerförbund ingen tilläggsförsäkring som går att teckna för att försäkringen ska gälla under en längre period.

Grundförsäkring

Max lön att försäkra:Ingen gräns
Max ersättningsperiod:160 dagar
Kvalificeringstid:12 månader
Läs mer om Kyrkans akademikerförbunds inkomstförsäkring

Räkna ut din ersättning vid arbetslöshet

kr/mån
kr/mån
Din ersättning
(före skatt)
kr/mån

Kyrkans akademikerförbunds övriga försäkringar

Som medlem i Kyrkans akademikerförbund kan du teckna några olika personförsäkringar till förmånligt pris. Som ny medlem får du en liv- och olycksfallsförsäkring gratis de tre första månaderna.

Det finns också möjlighet att teckna en hemförsäkring via KyrkA.

Försäkringar som ingår

  • Liv- och olycksfallsförsäkring*
*Ingår de tre första månaderna

Försäkringar med rabatterat pris

  • Livförsäkring
  • Sjukförsäkring
  • Sjukvårdsförsäkring
  • Barnförsäkring
  • Engångsbelopp vid långvarig sjukdom
  • Hemförsäkring
Läs mer om Kyrkans akademikerförbunds övriga försäkringar

Kyrkans akademikerförbunds rådgivning

Kyrkans Akademikerförbund erbjuder dig personlig rådgivning i frågor som rör din anställning, dina rättigheter och din arbetsmiljö. Du kan antingen få råd om ditt nuvarande jobb eller inför att du ska söka eller påbörja ett nytt jobb. Arbetar du som chef eller arbetsledare kan du få hjälp och stöd från förbundets chefsrådgivning.

Dyker det upp problem på arbetsplatsen kan du också få hjälp av fackförbundet. De bevakar bland annat att kollektivavtalet följs och erbjuder rättshjälp i domstol om det skulle behövas.

Tips! Med Saco lönesök kan du själv kolla upp lönestatistiken för din yrkesgrupp. Fackförbundet kan i sin tur hjälpa dig att tolka statistiken och hjälpa dig att förhandla utifrån den.

Förbundet kan även ge dig stöd när du ska förhandla om din lön. De har nämligen koll på vilken lönenivå som gäller i det stift där du arbetar, och de kan också hjälpa dig med själva förhandlingen om du vill det. Som medlem har du även tillgång till lönestatistik via tjänsten Saco lönesök.

Du som närmar dig pensionsåldern eller redan är pensionärsmedlem kan få rådgivning hos förbundets äldreombudsman. Där kan du ställa frågor om hur anställningsavtalet ska tillämpas efter att du har uppnått pensionsålder och få tips om vad du ska tänka på innan du går i pension.

Exempel på rådgivning som ingår

  • Personlig rådgivning
  • Chefsrådgivning
  • Rättshjälp
  • Lönestatistik
  • Pensionärsrådgivning
Läs mer om Kyrkans akademikerförbunds rådgivning

Kyrkans akademikerförbunds studenterbjudande

Om du studerar heltid på högskola eller universitet för att börja arbeta inom Svenska kyrkan kan du bli studerandemedlem i Kyrkans Akademikerförbund. Om du inte jobbar samtidigt är medlemskapet helt gratis.

Utöver detta har du även samma förmåner som de yrkesarbetande medlemmarna i förbundet.

Exempel på erbjudanden som ingår

  • Gratis medlemskap
  • Samma förmåner som yrkesarbetande medlemmar
Läs mer om Kyrkans akademikerförbunds studenterbjudande

För mer information om Kyrkans akademikerförbund