Säljarnas

Säljarnas Riksförbund är ett fackförbund som är till för alla säljare, oavsett vilken titel du har eller vilken bransch du jobbar inom. De bildades 1884 och är därmed ett av de äldsta fack- och yrkesförbunden i Sverige. Säljarnas är specialister på säljares avtal och villkor och kan därför ge riktat stöd till dig som medlem.

Säljarnas mål är att medlemmarna ska ha en trygg tillvaro på arbetet, och även efter att de har gått i pension. En central del av det arbetet är säljaravtalet, Säljarnas egna kollektivavtal. De arbetar också för att medlemmarna ska kunna utveckla sin kompetens och knyta kontakter genom förbundets lokala avdelningar.

Vanliga frågor om Säljarnas

Vilken lön ska en säljare ha?
På Säljarnas hemsida finns lönestatistik för säljare med olika yrkestitlar och inriktning. Där kan du få en uppfattning om vilken lön en säljare ska kunna begära.
Ska jag gå med i Säljarnas a-kassa?
Som medlem i Säljarnas kan du välja att också gå med i Säljarnas a-kassa, som är fristående från fackförbundet och inte ingår i avgiften. Dock kan du även välja en annan a-kassa om du skulle vilja det.
Har Säljarnas en inkomstförsäkring?
Ja, Säljarnas har en inkomstförsäkring som ingår i ditt medlemskap. För att kunna få ersättning från den måste du dock också uppfylla villkoren för att få ersättning från a-kassan.
Ingår det några försäkringar hos Säljarnas?
Ja, som medlem i Säljarnas kan du teckna flera personförsäkringar till ett förmånligt pris. De första tre månaderna får du olycksfallsförsäkring, livförsäkring och sjukförsäkring utan kostnad.
Vilken medlemsavgift har Säljarnas?
Det kostar 349 att vara medlem i Säljarnas, oavsett vilken inkomst du har. Studenter och pensionärer betalar en lägre medlemsavgift.
Kan jag bli medlem i Säljarnas som student?
Ja, om du studerar försäljning eller marknadsföring kan du bli medlem i Säljarnas. Du får tillgång till samma medlemsförmåner till en lägre månadsavgift.

Säljarnas förmåner

Medlemmar i Säljarnas kan få rabatt på olika varor och tjänster via Söderberg & Partnes förmånsportal. Man kan till exempel ta del av erbjudanden för kläder, inredning, träning och resor.

Du kan även få rabatt på kurser och utbildningar hos IHM Business School.

Säljarnas erbjuder även en kostnadsfri modern hälsokontroll via LifeComp. Hos dem kan du göra en analys av din hälsa och få reda på vad du bör prioritera för att bli mer hälsosam och må bättre.

Exempel på rabatter som erbjuds

 • Reserabatter
 • Klädrabatter
 • Träningsrabatter
 • Utbildningsrabatter
Läs mer om Säljarnas förmåner

Säljarnas inkomstförsäkring

Säljarnas vill att medlemmarna ska kunna leva på sin inkomst, även om de skulle bli arbetslösa. Därför ingår en inkomstförsäkring i medlemskapet. Den kompletterar ersättningen från den a-kassa du är med i så att du kan få upp till 80 procent av din tidigare lön.

Du kan försäkra en inkomst på upp till 50 000 kronor i månaden, och får ersättning från inkomstförsäkringen i upp till 60 av a-kassans ersättningsdagar. Detta kan du dock utöka med tilläggsförsäkringar. Du kan höja inkomsttaket till högst 80 000 kronor med Tilläggsförsäkring Lön, och få ytterligare 60 ersättningsdagar med Tilläggsförsäkring Tid.

De första tre månaderna som medlem har du Tilläggsförsäkring Tid utan någon extra kostnad.

Grundförsäkring

Max lön att försäkra:50 000 kr/mån
Max ersättningsperiod:60 dagar
Kvalificeringstid:12 månader

Med tilläggsförsäkring - lön

Max lön att försäkra:80 000 kr/mån
Kvalificeringstid:12 månader
Kostnad:Individuellt

Med tilläggsförsäkring - tid

Max ersättningsperiod:120 dagar
Kvalificeringstid:12 månader
Kostnad:Individuellt
Läs mer om Säljarnas inkomstförsäkring

Räkna ut din ersättning vid arbetslöshet

kr/mån
kr/mån
Din ersättning
(före skatt)
kr/mån

Säljarnas övriga försäkringar

När du blir medlem hos Säljarnas får du tre försäkringar kostnadsfritt de tre första månaderna: olycksfallsförsäkring, livförsäkring och sjukförsäkring. Vill du behålla försäkringarna efter den perioden måste du betala en avgift för detta.

Förutom dessa försäkringar kan du som medlem teckna ytterligare personförsäkringar till rabatterat pris.

Det finns även en juristförsäkring från Help Försäkring som du kan teckna till en låg månadskostnad. Den ger dig tillgång till juridisk rådgivning inom privatjuridiska ärenden, utöver den arbetsrelaterade rådgivningen som fackförbundet erbjuder. Det finns ingen gräns för hur många gånger du kan använda försäkringen.

Försäkringar som ingår

 • Olycksfallsförsäkring*
 • Livförsäkring*
 • Sjukförsäkring*
Ingår de första tre månaderna

Försäkringar med rabatterat pris

 • Juristförsäkring
 • Vårdförsäkring
 • Sjuk- och olycksfallsförsäkring
 • Barn- och gravidförsäkring
 • Sjukkapitalförsäkring
 • Diagnosförsäkring
Läs mer om Säljarnas övriga försäkringar

Säljarnas rådgivning

Vill du ha hjälp med vardagliga frågor om ditt jobb och dina arbetsvillkor kan du ringa till Säljarnas juristjour. Där kan du också få hjälp att ordna korrekta avtal och hantera tvister med din arbetsgivare, från enkla ärenden till rättsfall i domstol.

Du kan även få karriärcoachning och intervjuträning via Säljarnas samarbete med Manpower Matchning. Alla medlemmar kan också boka en timmes gratis löne- och karriärcoachning med förbundets jurister.

På hemsidan finns massor av guider med tips och information om dina rättigheter i arbetslivet. Söker du jobb finns det en lista över lediga säljjobb över hela Sverige. Du kan också hitta lönestatistik för förbundets olika yrkesgrupper.

Exempel på rådgivning som ingår

 • Juridisk rådgivning
 • Rättshjälp
 • Karriärtjänster
 • Lönestatistik
Läs mer om Säljarnas rådgivning

Säljarnas studenterbjudande

Om du studerar försäljning eller marknadsföring och går med i Säljarnas betalar du en lägre medlemsavgift. Då ingår samma förmåner som för övriga medlemmar, förutom inkomstförsäkringen. Du kan bland annat delta i seminarier, använda rabatter och få konsultation i frågor om anställningsavtal och andra saker relaterade till ditt framtida yrkesliv.

Exempel på erbjudanden som ingår

 • Rabatterad medlemsavgift
 • Samma förmåner som ordinarie medlemmar
Läs mer om Säljarnas studenterbjudande

För mer information om Säljarnas