Vanliga frågor om Säljarnas

Vilken lön ska en säljare ha?
På Säljarnas hemsida finns lönestatistik för säljare med olika yrkestitlar och inriktning. Där kan du få en uppfattning om vilken lön en säljare ska kunna begära.
Ska jag gå med i Säljarnas a-kassa?
Som medlem i Säljarnas kan du välja att också gå med i Säljarnas a-kassa, som är fristående från fackförbundet och inte ingår i avgiften. Dock kan du även välja en annan a-kassa om du skulle vilja det.
Har Säljarnas en inkomstförsäkring?
Ja, Säljarnas har en inkomstförsäkring som ingår i ditt medlemskap. För att kunna få ersättning från den måste du dock också uppfylla villkoren för att få ersättning från a-kassan.
Ingår det några försäkringar hos Säljarnas?
Förutom inkomstförsäkring verkar det inte finnas några mer försäkringar som ingår i medlemskapet. Däremot kan du teckna personförsäkringar via Bliwa till förmånligt pris.
Vilken medlemsavgift har Säljarnas?
Det kostar 299 att vara medlem i Säljarnas, oavsett vilken inkomst du har. Studenter betalar ingen avgift alls.
Kan jag bli medlem i Säljarnas som student?
Ja, om du studerar försäljning eller marknadsföring kan du bli medlem i Säljarnas. Du behöver inte heller betala någon medlemsavgift under tiden du studerar.

Säljarnas förmåner

Medlemmar i Säljarnas har rabatt på tre olika hotellkedjor, och på Hotel Eggers i Göteborg. Du får också 10 procent rabatt på hyrbilar hos Mabi, och rabatt på bilmärkena Hyundai och Peugeot. Dessutom kan du boka kryssningar med Tallink Silja till lägre pris, både för konferenser och för privata resor.

Säljarnas erbjuder även medlemmar rabatt på utbildningar hos Mercuri International, och en gratis onlinekurs hos Lion Academy. Du får även rabatt på tjänsten Squid Factor, där du kan göra begåvningstester inför att söka jobb, och gå webbkursen Nyckeln till lyckad försäljning.

Hos Nordea kan du teckna privatlån till förmånliga villkor via Säljarnas. Förbundet har också avtal med Mysafety som gör att du kan teckna id-bevakning till ett billigare pris. Företagare får under första medlemsåret olika banktjänster hos SEB utan någon extra kostnad.

Du kan även ansöka om ett certifikat för key account manager hos Säljarnas. Priset för certifikatet är något lägre för medlemmar än för dem som inte är med i förbundet. Medlemstidningen heter Sälj! och skickas hem till alla medlemmar i förbundet.

Exempel på förmåner som ingår

 • Förmånliga medlemslån
 • Medlemstidning

Exempel på rabatter som erbjuds

 • Hotellrabatter
 • Bilrabatter
 • Kryssningsrabatt
 • Utbildningsrabatter

Säljarnas inkomstförsäkring

Säljarnas vill att medlemmarna ska kunna leva på sin inkomst, även om de skulle bli arbetslösa. Därför ingår en inkomstförsäkring i medlemskapet. Den kompletterar ersättningen från den a-kassa du är med i så att du kan få upp till 80 procent av din tidigare lön.

Du kan försäkra en inkomst på upp till 50 000 kronor i månaden, och får ersättning från inkomstförsäkringen i upp till 60 av a-kassans ersättningsdagar. Detta kan du dock utöka med tilläggsförsäkringar. Du kan antingen höja inkomsttaket till högst 80 000 kronor med Tilläggsförsäkring Lön, eller få ytterligare 60 ersättningsdagar med Tilläggsförsäkring Tid.

De första tre månaderna som medlem har du Tilläggsförsäkring Tid utan någon extra kostnad.

Grundförsäkring

Max lön att försäkra:50 000 kr/mån
Max ersättningstid:60 dagar
Kostnad:299 kr/mån
Kvalificeringstid:12 månader

Med tilläggsförsäkring

Max lön att försäkra:80 000 kr/mån
Max ersättningsperiod:120 dagar
Kostnad:82–110 kr/mån
Kvalificeringstid:12 månader

Räkna ut din ersättning vid arbetslöshet

kr/mån
kr/mån
Din ersättning
(före skatt)
kr/mån

Säljarnas övriga försäkringar

I medlemskapet ingår en juristförsäkring från Help Försäkring. Den ger dig tillgång till juridisk rådgivning inom privatjuridiska ärenden, utöver den arbetsrelaterade rådgivningen som fackförbundet erbjuder. Det finns ingen gräns för hur många gånger du kan använda försäkringen, och den kostar ingenting extra för dig som är medlem.

Du kan teckna förmånliga personförsäkringar hos Bliwa via förbundet. De skyddar dig och din familj om någonting skulle hända dig eller familjemedlemmar som du har tecknat försäkringarna för.

Försäkringar som ingår

 • Juristförsäkring

Försäkringar med rabatterat pris

 • Livförsäkring
 • Olycksfallsförsäkring
 • Sjukförsäkring
 • Sjukkapital
 • Diagnosförsäkring
 • Sjuk- och olycksfallsförsäkring
 • Sjukvårdsförsäkring
 • Barnförsäkring

Säljarnas rådgivning

Vill du ha hjälp med vardagliga frågor om ditt jobb och dina arbetsvillkor kan du ringa till Säljarnas juristjour. Där kan du också få hjälp att ordna korrekta avtal och hantera tvister med din arbetsgivare, från enkla ärenden till rättsfall i domstol. Behöver du juridisk rådgivning i privatlivet kan du få det hos HELP Försäkring, vilket också ingår i medlemskapet.

Du har också tillgång till en säljcoach, som kan ge dig råd om hur du kan utvecklas i din kompetens som säljare. Alla medlemmar kan också boka en timmes gratis löne- och karriärcoachning, CV-granskning och en billig övningsintervju med samarbetspartnern Salesonly. 

På hemsidan finns en massa guider med tips och information om dina rättigheter i arbetslivet. Söker du jobb finns det en lista över lediga säljjobb över hela Sverige. Du kan också hitta lönestatistik för förbundets olika yrkesgrupper.

Exempel på rådgivning som ingår

 • Juridisk rådgivning
 • Rättshjälp
 • Säljcoachning
 • Karriärtjänster
 • Lönestatistik

Säljarnas studenterbjudande

Om du studerar försäljning eller marknadsföring och går med i Säljarnas behöver du inte betala någon medlemsavgift under hela studietiden. Då ingår samma förmåner som för övriga medlemmar. Du kan bland annat delta i seminarier, använda rabatter och få konsultation i frågor om anställningsavtal och andra saker relaterade till ditt framtida yrkesliv.

Exempel på erbjudanden som ingår

 • Gratis medlemskap
 • Samma förmåner som andra medlemmar

Kort om Säljarnas

Säljarnas Riksförbund är ett fackförbund som är till för alla säljare, oavsett vilken titel du har eller vilken bransch du jobbar inom. De bildades 1884 och är därmed ett av de äldsta fack- och yrkesförbunden i Sverige. Säljarnas är specialister på säljares avtal och villkor och kan därför ge riktat stöd till dig som medlem.

Säljarnas mål är att medlemmarna ska ha en trygg tillvaro på arbetet, och även efter att de har gått i pension. En central del av det arbetet är säljaravtalet, Säljarnas egna kollektivavtal. De arbetar också för att medlemmarna ska kunna utveckla sin kompetens och knyta kontakter genom förbundets lokala avdelningar.