Småföretagarnas Riksförbund

Småföretagarnas Riksförbund är en intresseorganisation som i dagsläget företräder cirka 30 000 småföretag inom olika branscher över hela landet. Organisationen har ett starkt näringspolitiskt program och erbjuder sina medlemmar flertalet förmåner särskilt anpassade för just småföretag.

Förbundets målsättning är att skapa ett tryggare och mer lönsamt företagsklimat för Sveriges mikroföretag – en förvånansvärt stor företagsgrupp som sysselsätter drygt 1,3 miljoner anställda.

Vanliga frågor om Småföretagarnas Riksförbund

Har Småföretagarnas Riksförbund någon a-kassa?
Ja, Småföretagarnas Riksförbund har ett nära samarbete med Småföretarnas a-kassa SMÅA. Det finns inget krav på att du måste vara med i SMÅA för att vara medlem i förbundet, men om du vill få tillgång till konkursskyddet i inkomstförsäkringen är det däremot SMÅA som gäller.
Har Småföretagarnas Riksförbund någon inkomstförsäkring?
Ja, Småföretagarna erbjuder en inkomstförsäkring, men det tillkommer en kostnad på från 275 kronor/månad beroende på hur hög lön du ska försäkra och i hur många dagar.
Vilken medlemsavgift har Småföretagarnas Riksförbund?
Medlemsavgiften består av en avdragsgill serviceavgift på 1 300 kronor + moms 325 kronor + medlemsavgift 100 kronor. Det landar på totalt 1 725 kronor/år.
Hur blir jag medlem i Småföretagarnas Riksförbund?
Du ansöker om medlemskap direkt på hemsidan. Där ser du också hur du går till väga i tre enkla steg.

Småföretagarnas Riksförbunds förmåner

När du och ditt företag blir medlem i Småföretagarnas Riksförbund får du en rad olika medlemsförmåner. Några exempel är juridisk rådgivning, medlemstidningen Bra Affärer fyra gånger om året, möjlighet att ansluta dig till ett unikt nätverk och tillgång till support både via chatt och telefon.

Du kan även få rabatt på många olika prylar och tjänster. Du kan till exempel få rabatter på bilar och drivmedel, samt tågresor och hotellvistelser.

Exempel på förmåner som ingår

 • Fyra nummer av Bra Affärer
 • Support via chatt och telefon
 • Juridisk rådgivning
 • Förmånliga företagslån via Krea

Exempel på rabatter som erbjuds

 • Fordon och drivmedel
 • Friskvård och hälsa
 • Hotellvistelser
 • Tågresor med SJ
 • Kontor och elektronik
 • Tidningar
Läs mer om Småföretagarnas Riksförbunds förmåner

Småföretagarnas Riksförbunds inkomstförsäkring

Tillsammans med ersättning från a-kassan ger Småföretagarnas Försäkrings Inkomstförsäkring en ersättning på upp till 80 procent av din lön. Grundskyddet har ett tak på 50 000 kronor/månad, men du har möjlighet att höja försäkringsbeloppet upp till 80 000 kronor/månad. Utbetalningstiden för inkomstförsäkringen ligger på 100 dagar, men du kan förlänga den till 200 dagar.

Tips! Anställda kan också teckna Småföretagarnas inkomstförsäkring.

Eftersom många företagare tar ut låg lön, eller ingen lön alls, när verksamheten går dåligt kanske de inte ens når upp till a-kassans inkomsttak. Därför har Småföretagarna lagt in ett konkursskydd på ett prisbasbelopp, så att du i alla fall kan få ut det om företaget skulle gå i konkurs.

Tänk på! Enligt informationen på Småföretagarnas Riksförbunds hemsida måste du betala en premie för inkomstförsäkringen. Exakt hur mycket beror på hur hög lön du vill försäkra och hur många dagar du vill ha ersättning.

För att kunna teckna Småföretagarnas inkomstförsäkring måste du vara medlem i en svensk a-kassa, och för att få tillgång till konkursskyddet är det Småföretagarnas a-kassa SMÅA som gäller.

Grundförsäkring

Max lön att försäkra:50 000 kr/mån
Max ersättningsperiod:100 dagar
Kvalificeringstid:12 månader

Med tilläggsförsäkring - lön

Max lön att försäkra:80 000 kr/mån
Kvalificeringstid:12 månader
Kostnad:275–642 kr/mån

Med tilläggsförsäkring - tid

Max ersättningsperiod:200 dagar
Kvalificeringstid:12 månader
Kostnad:371–903 kr/mån
Läs mer om Småföretagarnas Riksförbunds inkomstförsäkring

Räkna ut din ersättning vid arbetslöshet

kr/mån
kr/mån
Din ersättning
(före skatt)
kr/mån

Småföretagarnas Riksförbunds övriga försäkringar

Enligt informationen på Småföretagarnas hemsida ingår ett så kallat trygghetspaket i tre månader för dig som är ny medlem (Småföretagarna kallar det gruppmedlem kategori 1, vilket avser en fysisk person som är medlem i Småföretagarnas Riksförbund). Trygghetspaketet inkluderar sjuk- och olycksfallsförsäkring, livförsäkring och privatvårdsförsäkring.

Tänk på! Du kommer få möjlighet att tacka nej till att fortsätta med försäkringarna i trygghetspaketet inom en viss tid. Avböjer du inte inom den tiden kommer försäkringen fortsätta gälla och då måste du börja betala. Kolla med förbundet vad som gäller för dig för säkerhets skull.

Småföretagarna erbjuder även rabatterade priser och lägre premier på flera olika försäkringslösningar som är speciellt utformade för just mindre företag. 

Försäkringar som ingår

 • Sjuk- och olycksfallsförsäkring*
 • Livförsäkring*
 • Privatvårdsförsäkring*
*Ingår de tre första månaderna för nya medlemmar kategori 1

Försäkringar med rabatterat pris

 • Bilförsäkring (privat)
 • Boendeförsäkring
 • Motorförsäkring
 • Företagsförsäkring
 • Intäktsförsäkring
 • Cancervårdsförsäkring
Läs mer om Småföretagarnas Riksförbunds övriga försäkringar

Småföretagarnas Riksförbunds rådgivning

Småföretagarnas Riksförbund erbjuder kostnadsfri juridisk rådgivning tre tillfällen per år för dig som är medlem, via samarbetspartnern Nordbro AB. Behöver du till exempel hjälp med arbetsrättsliga frågor gällande en uppsägning eller skatterättsliga frågor ska du enligt informationen på hemsidan bara behöva lyfta luren och ringa deras jurister för snabb och tillförlitilg rådgivning.

Som medlem får du även tillgång till Småföretagarnas bloggserie ”Juristen har ordet”, och deras medlemstidning där du kan få juridiska tips.

På hemsidan hittar du Småföretagarnas Riksförbunds varningslista, där de varnar för företag som kan utsätta dig för bedrägerier.

Exempel på rådgivning som ingår

 • Juridisk rådgivning
 • Varningslistan
Läs mer om Småföretagarnas Riksförbunds rådgivning

Småföretagarnas Riksförbunds studenterbjudande

Småföretagarna skriver inget om något studentmedlemskap på hemsidan, och det är oklart om det över huvud taget går att gå med i förbundet som student. För säkerhets skull bör du därför kontakta supporten och höra vad som gäller.

Läs mer om Småföretagarnas Riksförbunds studenterbjudande

För mer information om Småföretagarnas Riksförbund