Vanliga frågor om SRAT

Har min arbetsplats kollektivavtal?
På SRAT:s hemsida hittar du vilka kollektivavtal som gäller för olika branschområden och arbetsgivare. Det kan också finnas kollektivavtal som SRAT har tecknat med just din specifika arbetsplats.
Vilka yrkesgrupper kan gå med i SRAT?
SRAT sträcker sig över hela arbetsmarknaden och organiserar därför många, vitt skilda yrken. Det finns exempelvis yrkesföreningar för särskilda statliga myndigheter, trafik- och järnvägsbranschen och hälsovetare. Gemensamt är akademisk utbildning inom kommunikation, förvaltning eller hälsa.
Kan egenföretagare gå med i SRAT?
Ja, egenföretagare inom de yrken som SRAT organiserar kan gå med i förbundet.
Har SRAT en inkomstförsäkring?
Ja, en inkomstförsäkring ingår i ditt medlemskap hos SRAT. Du måste vara medlem i Akademikernas a-kassa för att den ska gälla dig. Inkomstförsäkringen kompletterar a-kassans ersättning för löner upp till 100 000 kronor om du blir arbetslös. Den gäller i 150 ersättningsdagar, men både dagarna och inkomsttaket kan utökas med tilläggsförsäkringar.
Var hittar jag SRAT:s kollektivavtal?
SRAT:s kollektivavtal för olika avtalsområden finns listade på deras hemsida. Jobbar du i privat sektor gäller kollektivavtalet dig om din arbetsgivare är ansluten till den arbetsgivarorganisation som avtalet gäller.

SRATs förmåner

SRAT:s medlemmar har förmånliga bolåneerbjudanden hos Danske Bank och SEB. Du kan även teckna andra medlemslån via Danske Bank, SEB och Swedbank. Hos Danske Bank kan du också få personlig ekonomisk rådgivning, både som privatperson och som företagare.

Medlemmar får rabatt hos Elite Hotels, Best Western och Nordic Choice Hotels. Egenföretagare och chefer har också ett rabatterbjudande på böcker och ett års gratis tillgång till e-bokföringsprogram.

SRAT ger ut medlemstidningen Essens om aktuella frågor för förbundets medlemmar. Flera av yrkesföreningarna som ingår i SRAT ger även ut egna medlemstidningar, och för dig som är chef finns Chefstidningen. Du får också rabatt på tidningen PC för alla.

Du som är ledare får rabatt på olika ledarskapsutbildningar. SRAT anordnar också seminarier som du som medlem kan delta i. 

Exempel på förmåner som ingår

 • Förmånliga bolån och medlemslån
 • Seminarier
 • Medlemstidningar

Exempel på rabatter som erbjuds

 • Reserabatter
 • Utbildningsrabatter
 • Bok- och tidningsrabatter
Läs mer om SRATs förmåner

SRATs inkomstförsäkring

En inkomstförsäkring som kompletterar a-kassans ersättning ingår i ditt medlemskap i SRAT. Blir du arbetslös kan du få som högst 80 procent av din tidigare i lön, i upp till 150 dagar. Taket för vilken inkomst du kan få ersättning för är 100 000 kronor.

Det finns två tilläggsförsäkringar du kan teckna för att utöka inkomstförsäkringen. Tilläggsförsäkring tid ger ytterligare 180 ersättningsdagar utöver grundförsäkringens. Med Tilläggsförsäkring lön kan du höja inkomsttaket med upp till 60 000 kronor.

Du måste ha varit med i facket i minst 12 månader för att kunna använda inkomstförsäkringen.

Grundförsäkring

Max lön att försäkra:100 000 kr/mån
Max ersättningstid:150 dagar
Kvalificeringstid:12 månader

Med tilläggsförsäkring

Max lön att försäkra:160 000 kr/mån
Max ersättningsperiod:330 dagar
Kvalificeringstid:18 månader
Läs mer om SRATs inkomstförsäkring

Räkna ut din ersättning vid arbetslöshet

kr/mån
kr/mån
Din ersättning
(före skatt)
kr/mån

SRATs övriga försäkringar

Genom Folksam erbjuder SRAT många olika försäkringar till sina medlemmar. För yrkesverksamma och arbetssökande medlemmar ingår hälsoskydd med sjukförsäkring, som skyddar om du blir sjukskriven i mer än 14 dagar. Här ingår också kontakt med ett hälsoombud, som fungerar som stöd för dig under rehabiliteringen.

När du går med i förbundet får du fyra personförsäkringar gratis i tre månader. Sedan kan du välja om du vill betala för att fortsätta ha försäkringarna, annars avslutas de automatiskt.

Det finns också ett stort utbud av fler försäkringar du kan teckna via SRAT. Personförsäkringar och hemförsäkring finns för alla medlemmar, och för egenföretagare finns en företagsförsäkring.

Tips! Tillhör du en yrkesförening inom SRAT kan det finnas särskilda försäkringar som är kopplade till ditt yrke.

Utöver dessa finns det ytterligare försäkringar som är specifika för de olika yrkesgrupperna inom SRAT. Till exempel finns en patientförsäkring för yrkesgrupper inom vården och särskilda försäkringserbjudanden för kiropraktorer. 

Arbetar du som flygtekniker och förlorar din behörighet kan du få ersättning från en fond som föreningen Flygteknikerna har. Denna försäkring ingår i ditt medlemskap.

Försäkringar som ingår

 • Hälsoskydd med sjukförsäkring
 • Loss of license för flygtekniker
 • Livförsäkring*
 • Sjukkapitalförsäkring*
 • Olycksfallsförsäkring*
 • Diagnosförsäkring*
*Ingår de första tre månaderna

Försäkringar med rabatterat pris

 • Sjukförsäkring
 • Sjukvårdsförsäkring
 • Försäkring för utlandsstationerade
 • Hemförsäkring
 • Barnförsäkring
 • Företagsförsäkring
 • Patientförsäkring
 • Seniorförsäkring
Läs mer om SRATs övriga försäkringar

SRATs rådgivning

SRAT kan hjälpa dig i olika situationer när du hamnar i konflikt med din arbetsgivare, både genom rådgivning och förhandlingshjälp. Du kan också få karriärrådgivning av förbundet, i form av intervjucoachning, CV-granskning eller hjälp att utforma din Linkedin-profil. Det gäller både för anställda, egenföretagare och chefer.

Du kan också få juridiskt stöd i privatlivet. Medlemmar i SRAT har gratis tillgång till behovsanalys, rådgivning och avtalsverktyg hos Lexly. Vissa övriga tjänster har du också rabatt på som medlem. Du kan också få gratis pensionsrådgivning hos SRAT:s olika samarbetspartners.

Som medlem har du även tillgång till Saco Lönesök, där du hittar lönestatistik för alla Sacos branscher. Det är användbart när du ska förhandla din lön och vill veta hur löneläget ligger inom ditt yrke.

Exempel på rådgivning som ingår

 • Karriärtjänster
 • Juridisk rådgivning
 • Pensionsrådgivning
 • Lönestatistik
Läs mer om SRATs rådgivning

SRATs studenterbjudande

Studenter inom SRAT:s yrkesområden kan bli medlemmar gratis i förbundet. I medlemskapet ingår då en sjukkapitalförsäkring under hela din studietid. När du tar examen och börjar arbeta får du många gånger betala en lägre avgift, men vilken som gäller beror på vilken yrkesförening du tillhör.

Du som är student får i stort sett samma medlemsförmåner som andra medlemmar. Du kan till exempel få ditt CV granskat genom förbundet, få råd om lön och anställningsavtal och ta del av de olika rabatter som ingår. Du får också chansen att knyta kontakter med yrkesverksamma inom det du utbildar dig till.

Du får dessutom räkna studietiden som kvalifikationstid till inkomstförsäkringen och hälsoskyddet, även om du inte kan använda försäkringarna förrän du blir yrkesverksam medlem.

Exempel på erbjudanden som ingår

 • Gratis medlemskap
 • Sjukkapitalförsäkring ingår
 • Kvalifikationstid för försäkringar
Läs mer om SRATs studenterbjudande

Kort om SRAT

SRAT är ett fackförbund för akademiskt utbildade i samhällsbärande professioner. Förbundet består av flera olika yrkesföreningar inom olika branscher och samhällssektorer. Förbundets fokus ligger bland annat på att utveckla yrkesgruppernas status och att medlemmarna själva ska kunna skaffa sig nya kompetenser och påverka sin lön och arbetssituation.

Förbundet grundades 1968 som ett samarbete mellan föreningar som ingick i Statstjänstemännens Riksförbund (SR). Namnet blev då SR:s Allmänna Tjänstemannaförbund, men i dag är namnet förkortat till helt enkelt SRAT. Förbundet är en del av centralorganisationen Saco.