Vanliga frågor om Sveriges Ingenjörer

Vilken är ingångslönen för civilingenjörer?
Rekommenderad ingångslön för civilingenjörer hittar du som medlem på Sveriges ingenjörers hemsida.
Kan jag teckna bolån via Sveriges ingenjörer?
Ja, som medlem i Sveriges ingenjörer kan du teckna förmånliga bolån hos SEB och Danske Bank.
Har Sveriges ingenjörer en inkomstförsäkring?
Ja, Sveriges ingenjörer ger dig som medlem en inkomstförsäkring. Om du tjänar upp till 100 000 kronor i månaden kan du få den ersättning som a-kassan inte täcker i 150 dagars arbetslöshet.
Finns det lönestatistik hos Sveriges ingenjörer?
Ja, medlemmar i Sveriges ingenjörer har tillgång till Saco Lönesök, där du kan se aktuell lönestatistik för ditt yrke.
Vilken avgift har Sveriges ingenjörer?
Sveriges ingenjörer har månadsavgiften 90–340 kronor.

Sveriges Ingenjörers förmåner

Sveriges ingenjörer håller kurser och seminarier inom såväl fackliga ämnen som innovation och ledarskap. Du får också rabatt på kompetensutvecklande ledarskapskurser hos STF. Som medlem får du även tillgång till förbundets ingenjörsnätverk, där du kan skapa kontakter genom nätverksträffar och mentorprogram.

Medlemmar får en gratis prenumeration på tidningen Ny Teknik. Du får också upp till 40 procent billigare pris på tidningarna Affärsvärlden, Arbetarskydd, Teknikhistoria och Lag & Avtal.

Förbundet samarbetar med flera banker, vilket gör att du kan teckna bolån och medlemslån med förmånliga räntor. Bolån erbjuds hos SEB och Danske Bank, där räntan redan är färdigförhandlad. Hos SEB, Swedbank och Nordea kan du teckna privatlån på upp till 350 000 kronor utan uppläggningsavgift.

Exempel på förmåner som ingår

 • Förmånliga bolån och medlemslån
 • Ingenjörsnätverk
 • Medlemstidning
 • Kurser och seminarier

Exempel på rabatter som erbjuds

 • Ledarskapsutbildningar
 • Tidningsrabatter

Sveriges Ingenjörers inkomstförsäkring

Eftersom bara a-kassa sällan räcker till 80 procent av en ingenjörslön är inkomstförsäkringen en viktig del av fackmedlemskapet. Sveriges ingenjörers inkomstförsäkring försäkrar löner upp till 100 000 kronor i månaden i 150 dagar.

Grundförsäkringen kan sedan kompletteras med två olika tilläggsförsäkringar. Den ena höjer ersättningstaket med upp till 60 000 kronor i månaden. Den andra ger dig 180 extra ersättningsdagar, men med ett minskat ersättningstak på 80 000 kronor i månaden.

Du ska ha varit medlem i förbundet i minst 12 månader för att använda försäkringen, alternativt ha haft en annan facklig inkomstförsäkring i direkt anslutning till medlemskapet i Sveriges ingenjörer. Du måste också vara med i Akademikernas a-kassa.

Chefer, egenföretagare och studenter har också rätt till inkomstförsäkringen, och även utlandsmedlemmar kan få rätt till ersättning.

Grundförsäkring

Max lön att försäkra:100 000 kr/mån
Max ersättningsperiod:150 dagar
Kostnad:90–340 kr/mån
Kvalificeringstid:12 månader

Med tilläggsförsäkring

Max lön att försäkra:160 000 kr/mån
Max ersättningsperiod:330 dagar
Kostnad:35–218 kr/mån
Kvalificeringstid:12 månader

Räkna ut din ersättning vid arbetslöshet

kr/mån
kr/mån

Sveriges Ingenjörers övriga försäkringar

När du går med i Sveriges ingenjörer som yrkesverksam medlem får du fyra försäkringar gratis de tre första månaderna. Du kan välja att teckna fler försäkringar under tiden från Akademikerförsäkrings breda utbud, för både dig och din familj.

Även via If skadeförsäkring finns en hel del hem- och sakförsäkringar som du får mellan 5 och 15 procents rabatt på via Sveriges ingenjörer. Är du egenföretagare kan du också teckna en företagsförsäkring efter dina behov.

Däremot är det bara inkomstförsäkringen som ingår i medlemsavgiften på längre sikt, om du inte är studentmedlem.

Försäkringar som ingår

 • Fyra valfria försäkringar*

Försäkringar med rabatterat pris

 • Hemförsäkring
 • Villaförsäkring
 • Fritidshusförsäkring
 • Bilförsäkring
 • Båtförsäkring
 • Lätt lastbilsförsäkring
 • Livförsäkring
 • Olycksfallsförsäkring
 • Sjukförsäkring
 • Barnförsäkring
 • Diagnosförsäkring
 • Sjukvårdsförsäkring
 • Djurförsäkring
 • Företagsförsäkring
*Ingår de tre första månaderna som yrkesverksam medlem

Sveriges Ingenjörers rådgivning

Som medlem i Sveriges ingenjörer får du god hjälp när det kommer till löneförhandlingar. Du kan hitta färsk lönestatistik på förbundets hemsida, få tips inför lönesamtal och fördjupa dig i villkor och löneutveckling. Sveriges ingenjörer kan även hjälpa dig om det skulle uppstå problem på arbetsplatsen, från förhandling med arbetsgivaren och ända upp till rätten.

Vill du utvecklas i din karriär kan du ta hjälp av Sveriges ingenjörers karriärcoachning och hemsidan Ingenjörskarriär.se. De kan även granska ditt cv, din Linkedin-profil och ditt anställningsavtal för att öka dina chanser och förbättra dina villkor.

Förbundet erbjuder också patentrådgivning för dig som har en idé och vill ha hjälp att skydda och utveckla den. Vill du starta eget kan Sveriges ingenjörer ge dig råd och möjligheter till kompetensutveckling.

Exempel på rådgivning som ingår

 • Karriärtjänster
 • Juridiskt stöd
 • Rättshjälp
 • Patentrådgivning
 • Förhandlingshjälp
 • Avtalsgranskning

Sveriges Ingenjörers studenterbjudande

Studentmedlemmar i Sveriges ingenjörer betalar bara 15 kronor i månaden för sitt medlemskap, alternativt 180 kronor per år. För detta får du hjälp både under utbildningen och inför yrkeslivet. Du kan till exempel få jobbcoachning, träning inför intervjuer och hjälp i frågor kopplade till exjobbet.

I medlemsavgiften ingår en olycksfallsförsäkring som kan ge dig ersättning i olika situationer. Du kan också teckna en hemförsäkring som är extra förmånlig för studenter. Det finns även stipendier att söka hos förbundet inför exjobbet eller studier utomlands.

Förutom detta får du förstås ta del av övriga förmåner och rådgivning hos fackförbundet. Bland annat får du tillgång till ingenjörsnätverket där du kan knyta kontakter med yrkesverksamma ingenjörer.

Exempel på erbjudanden som ingår

 • Billigare medlemskap
 • Studentolycksfallsförsäkring
 • Möjlighet att teckna studenthemförsäkring
 • Studiestipender
 • Karriärstöd

Kort om Sveriges Ingenjörer

År 2007 slogs Civilingenjörsförbundet ihop med Ingenjörsförbundet och skapade då Sveriges Ingenjörer. I dag har förbundet över 153 000 medlemmar, vilket gör dem till ett av Sveriges största förbund. Tillsammans har förbundet nu över 150 års erfarenhet av fackliga frågor som rör branschen, frågor om teknik och hur tekniken påverkar samhället.

Förbundets tre huvuduppgifter är att stödja och stärka ingenjörerna i arbetslivet, hävda ingenjörernas betydelse för samhällets välstånd och utveckling samt arbeta för kvalitativa högskoleutbildningar inom ingenjörsyrkena.

Omdömen om Sveriges Ingenjörers fackförbund

Skriv omdöme
9 januari, 2021
"Lägg dina pengar på ett annat fack!"
Fick ingen konkret hjälp av Sveriges Ingenjörer när jag blev varslad och uppsagd på felaktiga grunder år 2020. Dessutom drog de ut på mitt ärende så länge att vi överskred fyramånaders-gränsen jag hade för att klaga på uppsägningen.. Så då kunde jag inte driva ärendet själv heller! Maken till uddlöst fack får man leta efter. Lägg dina pengar på ett annat fack!
Hanna H
27 november, 2020
"Bryr sig in om medlemmar"
Ett förbund som inte bryr sig om oss med låg lön. Fackavgiften är höjd för att sponsra de som tjänar mest. Uselt.
Ruben
17 juni, 2020
"För mycket spamm på mail"
Gick med i några månader, mest för att stötta - men stod inte ut med spammet. Fick både reklam hem via brevlådan men också via mail. Hörde av mig och personen jag fick prata med var inte särskilt trevlig utan hänvisade till att det fanns en länk i varje mail man kunde klicka på för att avbryta utskicken. Detta gjorde jag men efter ett dussin mail gav jag upp och sa upp eländet istället.
Stefan
17 juli, 2019
"Var försiktiga innan ni väljer fackförbund!"
Sveriges ingenjörer är hopplös när det gäller inkomstförsäkring vid egen uppsägning! De betalar INGENTING! Medan Unionen gör det och de har samma karenstider som a-kassa. Sveriges ingenjörer är inte heller värdefulla när det gäller lönestatistik eller när man behöver råd inför lönesamtal. Jag fick aldrig någon avgörande hjälp från dem när jag skulle förbereda mig inför lönesamtal!! Var försiktiga innan ni väljer fackförbund!
Niyoosha
Evelina Grenehed
Evelina Grenehed Skribent