Tjänstetandläkarna

Tjänstetandläkarna samlar Sveriges anställda tandläkare. När du blir medlem i förbundet ansluts du automatiskt till Tandläkarförbundet och Saco. I medlemskapet ingår flertalet, förmåner, rabatter och en inkomstförsäkring via Folksam. Du har även möjlighet att teckna andra försäkringar till förmånliga priser.

Som medlem kan förbundet även ge dig råd och stöd i frågor som rör ditt arbetsliv.

Vanliga frågor om Tjänstetandläkarna

Hur mycket kostar det att vara medlem i Tjänstetandläkarna?
Som ordinarie medlem betalar du en grundavgift på 458 kronor plus en lokalavdelningsavgift. Din medlemsavgift kan därför variera med några kronor/månad beroende på vilken lokalavdelning du tillhör. Du kan läsa vilken avgift som gäller för dig på Tjänstetandläkarnas hemsida.
Vem kan gå med i Tjänstetandläkarna?
Du kan gå med i förbundet om är tandläkare med svensk tandläkarlegitimation, antingen om du är anställd eller söker anställning. Du kan vara anställd inom folktandvården, i privata tandvårdsföretag, vid statliga myndigheter eller inom läkemedelsindustrin.
Vilka försäkringar ingår i medlemskapet hos Tjänstetandläkarna?
Förutom en inkomstförsäkring får du som ny medlem även en livförsäkring, sjukförsäkring, olycksfallsförsäkring och diagnosförsäkring gratis de tre första månaderna.
Har Tjänstetandläkarna någon inkomstförsäkring?
Ja, Tjänstetandläkarna har en inkomstförsäkring som du ansluts till automatiskt. Det förutsätter dock att du även är medlem i Akademikernas a-kassa.
Vilken a-kassa ska jag som medlem i Tjänstetandläkarna gå med i?
Tjänstetandläkarna rekommenderar sina medlemmar att vara med Akademikernas a-kassa. Du måste vara med i Akademikernas a-kassa för att få ersättning från inkomstförsäkringen.

Tjänstetandläkarnas förmåner

När du blir medlem i Tjänstetandläkarna finns det många förmåner och rabatter att ta del av. Du kan bland annat få rabatt på vissa hotellkedjor. Dessutom finns det möjlighet att hyra någon av förbundets lägenheter i Sälen, Åre och på Gran Canaria.

Tandläkartidningen ingår i medlemskapet, och har du en chefsposition får du Chefstidningen helt kostnadsfritt.

En stor fördel är även att du har möjlighet att ta del av särskilda medlemslån och andra exklusiva förmåner hos flera av landets storbanker.

Exempel på förmåner som ingår

 • Medlemstidning
 • Förmånliga lån
 • Tillgång till fritidslägenheter

Exempel på rabatter som erbjuds

 • Hotellvistelser
Läs mer om Tjänstetandläkarnas förmåner

Tjänstetandläkarnas inkomstförsäkring

I ditt medlemskap hos Tjänstetandläkarna ingår en inkomstförsäkring hos Folksam som kompletterar ersättningen från a-kassan de första 120 dagarna om du skulle bli arbetslös. Inkomstförsäkringen kan ge dig upp till 80 procent av din a-kassegrundande lön upp till 80 000 kronor brutto.

För att du ska kunna få ersättning från Tjänstetandläkarnas inkomstförsäkring måste du vara med i Akademikernas a-kassa. Du ska även ha varit medlem i förbundet utan avbrott de senaste 12 månaderna innan du blev arbetslös, vara ofrivilligt arbetslös, ha förvärvsarbetat minst 12 månader under de senaste 18 månaderna före arbetslösheten och vara berättigad inkomstrelaterad ersätting från a-kassan.

Tilläggsförsäkring tid

Känner du att du vill utöka antalet ersättningsdagar kan du teckna en tilläggsförsäkring som lägger på ytterligare 180 dagar. Sammanlagt får du då alltså 300 ersättningsdagar. Du kan teckna tilläggsförsäkringen tid tills utgången av året du fyller 61 år, förutsatt att du är medlem i Tjänstetandläkarna och omfattas av inkomstförsäkringen och att du även är medlem i Akademikernas a-kassa.

Ersättningen betalas ut efter de första 120 ersättningsdagarna i den gemensamma inkomstförsäkringen och som längst i 180 ersättningsdagar.

Tilläggsförsäkring tid har ett tak på 80 000 kronor

Tilläggsförsäkring tid har ett tak som ligger på 80 000 kronor, vilket innebär att du tillsammans med a-kassan som mest kan få 80 procent av 80 000 kronor brutto dag 121 till 200. Från och med dag 201 kan du som mest få ut 70 procent av 80 000 kronor.

Tilläggsförsäkring lön

Om du har en månadslön på över 80 000 kronor kan du teckna en tilläggsförsäkring som höjer inkomstförsäkringens tak med upp till 60 000 kronor. Det innebär att du tillsammans med ersättningen från a-kassan som mest kan få ut 80 procent av 140 000 kronor (brutto).

Tänk på! Ersättning från Tilläggsförsäkring lön betalas ut samtidigt som den gemensamma inkomstförsäkringen och i 120 dagar som längst.

Du kan teckna Tilläggsförsäkring lön tills utgången av året du fyller 61 år. Även i detta fall måste du vara medlem i Tjänstetandläkarna och i Akademikernas a-kassa.

Grundförsäkring

Max lön att försäkra:80 000 kr/mån
Max ersättningsperiod:120 dagar
Kvalificeringstid:12 månader

Med tilläggsförsäkring - lön

Max lön att försäkra:140 000 kr/mån
Kvalificeringstid:18 månader
Kostnad:Individuellt
Läs mer om Tjänstetandläkarnas inkomstförsäkring

Räkna ut din ersättning vid arbetslöshet

kr/mån
kr/mån
Din ersättning
(före skatt)
kr/mån

Tjänstetandläkarnas övriga försäkringar

Hos Tjänstetandläkarna får du som ny medlem flera försäkringar utan kostnad de tre första månaderna. Efter tre månader är det upp till dig att välja om du vill fortsätta med dem och i så fall vilka. Som medlem har du även möjlighet att utöka ditt skydd och teckna fler försäkringar till ett förmånligt pris. 

Försäkringar som ingår

 • Livförsäkring*
 • Sjukförsäkring*
 • Olycksfallsförsäkring*
 • Diagnosförsäkring*
*Ingår de första tre månaderna

Försäkringar med rabatterat pris

 • Hemförsäkring
 • Villaförsäkring
 • Bostadsrättsförsäkring
 • Ägarlägenhetsförsäkring
 • Sjukkapitalförsäkring
 • Sjukvårdsförsäkring
 • Barnförsäkring
 • Juristförsäkring
 • Studentförsäkringar
 • Seniorförsäkringar
Läs mer om Tjänstetandläkarnas övriga försäkringar

Tjänstetandläkarnas rådgivning

Som medlem i Tjänstetandläkarna kan du få råd och stöd i frågor som rör arbetslivet. Förbundet kan till exempel hjälpa dig med frågor rörande lön, anställningsvillkor, arbetstid, semester, pension, arbetsmiljö och sjukskrivning.

Exempel på rådgivning som ingår

 • Juridisk rådgivning i avtalsfrågor
 • Rättsskydd i arbetstvister
 • Stöd vid arbetsskador och sjukskrivning
 • Lönerådgivning
Läs mer om Tjänstetandläkarnas rådgivning

Tjänstetandläkarnas studenterbjudande

För dig som studerar till tandläkare finns en studentförening som drivs av studenter, men medlemskapet i Studerandeföreningen verkar gå via Tandläkarförbundet. Du kan läsa mer medlemskapet på Tandläkarförbundets sida för studenter, och där hittar du även en inträdesansökan.

Som studerandemedlem överförs du automatiskt till Tjänstetandläkarna och behåller därigenom anslutningen till Tandläkarförbundet vid legitimeringen. De första sex månaderna efter legitimeringen får du rabatt på medlemsavgiften hos Tjänstetandläkarna.

Exempel på erbjudanden som ingår

 • Billigare medlemskap
Läs mer om Tjänstetandläkarnas studenterbjudande

För mer information om Tjänstetandläkarna