Vilken lön ska jag ha enligt kollektivavtalet?
Ingår det försäkringar hos Vårdförbundet?
Har Vårdförbundet någon a-kassa?
Kan jag gå med i Vårdförbundet som student?
Kan jag bli medlem i Vårdförbundet som undersköterska?

Vårdförbundets förmåner

Medlemmar i Vårdförbundet kan få extra bra räntor på medlemslån hos SEB samt bolån hos Danske Bank och SEB, med färdigförhandlat låneskydd. Du kan även teckna förmånliga privatlån, billån och båtlån hos Danske Bank. 

Som medlem kan du bo på anläggningen Riva del Sole i Italien och boka kryssningar eller rum på utvalda hotellkedjor till rabatterat pris. Du får också rabatt på tågresor med SJ, träningsrabatt på Actic och årsbonus på Alewalds sport- och friluftsartiklar. Vårdförbundet har även 30 procent rabatt på porslin och glas från många olika tillverkare.

Hos Bokus får du medlemsrabatt på hela deras boksortiment. Du får också rabatt på utvalda titlar hos Liber och Studentlitteratur samt tidningarna Modern Psykologi och Forskning och framsteg. Vårdförbundets egen antologi Genusyrsel och Normuppror kan du som medlem beställa eller skriva ut gratis. Medlemstidningen heter Vårdfokus.

Vårdförbundet delar också ut ett antal stipendier och priser som går att söka och nominera till.

Exempel på förmåner som ingår

 • Förmånliga bolån och medlemslån
 • Medlemstidning
 • Stipendier och priser

Exempel på rabatter som erbjuds

 • Reserabatter
 • Träningsrabatter
 • Bok- och tidningsrabatter
 • Rabatt på porslin och glas

Vårdförbundets inkomstförsäkring

Medlemmar i Vårdförbundet omfattas automatiskt av en inkomstförsäkring hos Folksam. Den ger dig upp till 80 procent av din tidigare lön om du blir arbetslös och a-kassan inte räcker till.

Inkomstförsäkringen gäller max 80 procent av 60 000 kronor och ger ersättning i högst 200 dagar. Utöver kraven för a-kassa måste du ha varit medlem i förbundet i minst 12 månader för att använda försäkringen.

Vårdförbundet erbjuder ingen tilläggsförsäkring. Det går alltså inte att försäkra en högre lön än taket eller öka antalet ersättningsdagar.

Grundförsäkring

Max lön att försäkra:60 000 kr/mån
Max ersättningsperiod:200 dagar
Kostnad:295 kr/mån
Kvalificeringstid:12 månader

Räkna ut din ersättning vid arbetslöshet

kr/mån
kr/mån

Vårdförbundets övriga försäkringar

I medlemsavgiften ingår en försäkring för stick- och skärskador. Det är för att vårdpersonal löper en risk att smittas av olika sjukdomar genom sådana skador i sitt arbete. Diagnoserna som ingår i försäkringen är HIV/AIDS, MRSA och Hepatit C.

Vårdförbundet erbjuder en lång rad andra försäkringar till förmånligt medlemspris. Några av dem ansluts du till direkt när du går med i förbundet. Det gäller sjuk-, olycksfall- och livförsäkringen, yrkesförsäkringen och diagnosförsäkringen. Om du inte vill ha de försäkringarna måste du tacka nej.

För studenter ingår även en sjukkapitalförsäkring i avgiften.

Försäkringar som ingår

 • Stick- och skärskadeförsäkring

Försäkringar med rabatterat pris

 • Sjukförsäkring*
 • Olycksfallsförsäkring*
 • Livförsäkring*
 • Yrkesförsäkring*
 • Diagnosförsäkring*
 • Yrkesförsäkring för företagare
 • Sjukkapitalförsäkring
 • Barnförsäkring
 • Hemförsäkring
*Du ansluts direkt om du inte tackar nej.

Vårdförbundets rådgivning

På vårdförbundets hemsida finns en hel del att läsa om olika frågor kopplade till arbetsmiljö, lön och arbetstid. Du kan se lönestatistik för ditt yrke och läsa om olika karriärvägar inom vårdbranschen eller vad kollektivavtalet säger om olika villkor och ersättningar.

Du kan också få personlig karriärcoachning från Vårdförbundets rådgivare. De kan också hjälpa dig att granska ditt CV och personliga brev med fokus på var i din karriär du befinner dig. Vårdförbundet erbjuder också juridisk rådgivning när du behöver det.

Även du som är egenföretagare eller arbetar som chef kan få personlig rådgivning och stöd i ditt arbete.

Exempel på rådgivning som ingår

 • Karriärtjänster
 • Karriärtjänster Juridiskt stöd
 • Personlig rådgivning

Vårdförbundets studenterbjudande

Studenter som läser till något av Vårdförbundets yrken kan bli medlemmar för bara 150 kronor för hela studietiden. Efter examen betalar du bara 100 kronor för det första halvåret som ordinarie medlem. Är du redan medlem i ett annat fackförbund är det möjligt att vara ansluten till båda förbunden medan du studerar.

Vårdförbundets avdelningar anordnar ibland karriärkvällar och andra aktiviteter för sina studentmedlemmar. I avgiften ingår Sjukförsäkring Student, som ger en engångsersättning om du skulle bli sjukskriven en längre period under utbildningen. 

Som student kan du söka resebidrag om du ska skriva uppsats eller göra praktik utomlands. Har du idéer som kan utveckla äldrevården kan du söka stipendiet Queen Silvia Nursing Award. Hos många lokala avdelningar delar förbundet också ut stipendium för bästa kandidatuppsats.

Exempel på erbjudanden som ingår

 • Billigare medlemskap
 • Sjukförsäkring för studenter
 • Resebidrag och stipendier
 • Aktiviteter för studentmedlemmar

Kort om Vårdförbundet

Vårdförbundets rötter sträcker sig tillbaka till 1886 då Svenska Barnmorskeförbundet bildades. I dag består fackförbundet av över hundra tusen barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor.  Vårdförbundet vill förbättra arbetsvillkoren och löneutvecklingen inom vården, både hos individen och på specifika arbetsplatser, men också inom hälso- och sjukvårdsbranschen samt på samhällsnivå.

Omdömen om Vårdförbundets fackförbund

Skriv omdöme
22 mars, 2020
"Uruselt avtal"
Efter ett sådant uruselt avtal 2019 förvånas man med att ordförande inte byts ut, som ytterst ansvarig för det sämsta avtalet historiskt . Arbetsgivaren hoppar jämfota av glädje - ett avtal so gör att ni får som ni vill (SY) blir belönade, men det är av er andras pott som pengarna tas. Tjänade mer på att lämna förbundet än jag fick i skattat lönepåslag ????
Stefan
5 januari, 2020
"Jag vill avsluta mitt medlemskap"
Lönepåslaget år 2019 var en usel och katastrof för oss medlemmar. Jag vill avsluta mitt medlemskap.
Leila Enayati
Evelina Grenehed
Evelina Grenehed Skribent