Fackförbund

En ny studie från Riksdagens utredningstjänst ger glädjebesked: 80 % av arbetare med facklig anslutning har rätt till högre ersättning än den som a-kassan garanterar vid arbetslöshet. Det ger en trygghet på arbetsmarknaden som på både kort och lång sikt och gynnar såväl arbetsgivare som arbetstagare. Det ger också en ny syn på debatten om arbetslöshetsersättning som länge dominerats av rösterna som påstår att många svenskar är underförsäkrade. Siffrorna skiljer sig dock mellan olika fackförbund där TCO dominerar: hela 97 % har en inkomstförsäkring (!). Sämre är det hos LO där motsvarande siffra är 68 %.

Inkomstförsäkring kan ingå i medlemskap i fackförbund

Inkomstförsäkring erbjuds av många fackförbund och innebär att ditt skydd vid arbetslöshet utökas. A-kassa skyddar enbart inkomster på upp till 25 025 kr/mån. Tjänar du mer än så kan du behöva en inkomstförsäkring för att kunna få full ersättning vid eventuell arbetslöshet. Den maximala ersättning du kan få är upp till 80 % av din tidigare lön. Det innebär att a-kassan maximalt betalar ut upp till 20 000 kr/mån i ersättning.

Tips! Tjänar du mer än 25 025 kr/mån behöver du en inkomstförsäkring för att få full ersättning. Vad många inte vet är att en inkomstförsäkring ofta ingår i medlemskap i ett fackförbund.

Vissa hävdar att en inkomstförsäkring är en dyr och onödig försäkring, vilket inte är sant. En inkomstförsäkring ingår ofta i medlemskap i fackförbund vilket gör att den inte kostar något extra. Dessutom är en bra inkomstförsäkring en av de viktigaste försäkringar du kan ha.

Få rätt stöd genom att välja rätt fackförbund

Är inkomstförsäkring nödvändigt för dig kan det vara en bra idé att gå med i ett fackförbund som erbjuder inkomstförsäkring. Börja med att hitta rätt fackförbund för dig och därefter kan du jämföra vilket fackförbund som har en inkomstförsäkring som passar dig. De inkomstförsäkringar som fackförbunden erbjuder har ofta något slags tak för vilken inkomst du maximalt kan försäkra. Tjänar du mer än vad fackförbundet angett som max lön att försäkra kan du välja ett fackförbund som även erbjuder en tilläggsförsäkring. På så sätt kan du utöka skyddet direkt genom ditt fackförbund. Tänk på att du oftast måste varit medlem i fackförbundet i minst 12 månader innan du har rätt till ersättning vid arbetslöshet. Har du funderat på att gå med i ett fackförbund kan det därför vara en bra idé att göra det så fort som möjligt.