chef läser igenom ett brevArbetsmiljöverket uppmanar arbetsgivare att vara uppmärksamma på brev som anges komma från myndigheten

Arbetsrätt

Ett antal inspektionsbrev som påstår sig komma från Arbetsmiljöverket har skickats ut till arbetsgivare. Nu varnar myndigheten för detta och tipsar om hur man kan känna igen deras egna brev. Vad bedrägeriet ska syfta till är i dagsläget oklart, skriver Arbetet.

Arbetsmiljöverket går ut med en varning för falska brev om inspektioner. Breven har skickats ut till minst två arbetsgivare och har Arbetsmiljöverkets logga på sig.

Ärendet är polisanmält, och Arbetsmiljöverket uppmanar arbetsgivare att kontakta myndigheten om de har fått några brev som verkar misstänkta.

Syftet med det falska brevet är oklart

En av arbetsgivarna som fick brevet blev misstänksam när brevskrivaren ville boka en inspektion, trots att det företaget redan hade ett planerat besök från Arbetsmiljöverket.

Det är i nuläget oklart vad upphovsmannen bakom brevet egentligen vill med bluffen, eller om det rör sig om några bedrägerier eller trakasserier riktade mot de specifika arbetsgivarna.

– Vi har ingen aning om vad de har för uppsåt, men det är grymt irriterande för oss att någon använder vårt namn, säger Arne Alfredsson, säkerhetschef på Arbetsmiljöverket.

Felaktigheter i brevet avslöjar bluffen

Det finns flera missar som avslöjar breven. Till exempel har breven rubriken ”inspektionsmeddelande”, vilket Arbetsmiljöverket inte använder i de här sammanhangen. Ett äkta brev skulle i stället använda ordet föranmälan. Dessutom är det undertecknat med Arbetsmiljöverket i Hudiksvall, där myndigheten inte har något kontor. 

Trots felaktigheter är utformningen i övrigt ganska övertygande. Därmed står det klart att brevskrivaren har utgått ifrån något av myndighetens egna brev när de har gjort utformningen.

Arbetsmiljöverket uppger alltid inspektörer och kontaktuppgifter

Därför kan det vara svårt att veta om brevet kommer från Arbetsmiljöverket eller inte. Men enligt Arne Alfredsson informerar myndigheten alltid om vilka som ska utföra inspektionen när de föranmäler sina besök.

Dessutom skickar de med telefonuppgifter, som mottagaren gärna får kontakta för att kontrollera att det verkligen är Arbetsmiljöverkets legitimerade inspektörer som finns med i brevet.