trött medarbetare med högar av papper på skrivbordetArbetsmiljöproblemen hos Mynak är bland annat för hög arbetsbelastning och krav på snabba leveranser. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson har pratat med Mynaks generaldirektör och ser allvarligt på situationen. Foto: Stokkete/Shutterstock.com och Kristian Pohl/Regeringskansliet

Arbetsrätt

Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak, kritiseras för allvarliga brister i arbetsmiljön. Generaldirektören träffade förra veckan både facket och arbetsmarknadsministern för att diskutera situationen och vilka åtgärder som behövs för att rätta till problemen, skriver Arbetet.

Mynak är en nystartad myndighet för arbetsmiljökunskap som infördes förra sommaren. Myndighetens uppdrag är att arbeta för goda förutsättningar för ett hållbart och friskt arbetsliv. Men i sommar har myndigheten själva kritiserats för bristande arbetsmiljö.

Facket har i en 6:6a-anmälan lyft problem som hög arbetsbelastning, tillgänglighet på obekväm arbetstid och snabba leveranskrav. Dessutom menar facket att myndigheten helt saknar det systematiska arbetsmiljöarbete som lagen kräver. Problemen har lett till att ett antal medarbetare har sagt upp sig från myndigheten.

Generaldirektören kallades till möte med arbetsmarknadsministern

Generaldirektören för Mynak, Nader Ahmadi, har också fått personlig kritik. Bland annat ska han ha gett olämpliga kommentarer om sina medarbetare och brustit i sitt ledarskap.

I torsdags blev Nader Ahmadi kallad till ett möte på regeringskansliet med arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Detta efter att Sveriges Företagshälsor påpekat sitt bristande förtroende för generaldirektören till regeringen.

Ylva Johansson har kommenterat till Dagens Nyheter att hon ser allvarligt på situationen och att även generaldirektören inser allvaret i frågan.

Åtgärder ska göras efter möte med Akademikerförbundet

I fredags träffade Nader Ahmadi Akademikerförbundet SSR:s ombudsman Christer Gustafsson för att diskutera Mynaks fackliga struktur. Fackombudet beskriver mötet som konstruktivt.

– Jag sa vi att vi ska göra ett förslag hur vi vill att det ska se ut, och det tycker jag mottogs på ett bra sätt, säger Christer Gustafsson till Arbetet.

Planen är nu att det lokala fackombudet ska delta i att göra en handlingsplan för Mynaks arbetsmiljöarbete. Myndigheten kommer också att ses över av Previa, ett företag för företagshälsovård, som ska föreslå åtgärder för verksamheten.

Generaldirektören vill rätta till misstagen som gjorts

Christer Gustafsson påpekar att fackets fokus ligger på att lagar och avtal ska följas, eftersom myndighetens arbete är viktigt för fackförbunden och deras medlemmar. Förtroendefrågan ligger framför allt på arbetsmarknadsministerns bord.

I en intervju med Dagens Nyheter säger Nader Ahmadi att Mynak tar situationen på allvar och att han kommer att ta sitt ansvar.

– Man kan ha begått misstag, men det är viktigt att rätta till dem och se till att det finns strukturer så att de inte upprepas i framtiden.