Äldre arbetslösa har fått allt svagare konkurrensförmåga på arbetsmarknaden, enligt Arbetsförmedlingen. Foto: fizkes/Shutterstock.com
ArbetsmarknadEnligt en granskning från Arbetsvärlden utgör äldre en allt större del av det totala antalet arbetslösa i Sverige, och man ser att ökningen tog fart på riktigt efter pandemin. Arbetsförmedlingen menar att äldre arbetslösa har ett svårare läge på arbetsmarknaden överlag, oavsett det ekonomiska läget.
Idag finns drygt åtta av tio 55–64-åringar i arbetskraften, vilket kan jämföras med cirka sju av tio för femton år sedan. Men enligt Arbetsvärlden så började även arbetslösheten i åldersgruppen 60+ att öka när arbetslösheten steg överlag till följd av pandemins utbrott 2020.
Tidigare utgjorde åldersgruppen 60–64 år 7 procent av de inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, men efter pandemin landade siffran på cirka 9 procent och där verkar den ha stannat.
Det ljusa läget post pandemi gynnade inte äldre
Arbetsvärlden menar att ökningen inte heller ser ut att bara vara en demografisk effekt av en äldre befolkning eller av att äldre jobbar i allt större utsträckning, utan tvärtom så verkar trenden att fler äldre tar sig in på arbetsmarknaden ha mattats av efter pandemin.
Enligt Marcus Löwing, analytiker på Arbetsförmedlingen, har de sett att det ljusare läget på arbetsmarknaden precis efter pandemin inte var lika gynnsamt för äldre arbetslösa som för de yngre. Och nu under rådande lågkonjunktur ser de att arbetslösheten ökar relativt mycket just för den gruppen.
Tuffare konkurrens på arbetsmarknaden för åldersgruppen 55+
Arbetsförmedlingens bedömning är att åldersgruppen 55+ har en svagare konkurrensförmåga på arbetsmarknaden. Marcus Löwing berättar att den åldersgruppen utgör en allt större andel av det totala antalet inskrivna så väl som av antalet långtidsarbetslösa.
– Äldre arbetslösa har ett tuffare läge på arbetsmarknaden oavsett konjunkturläge. De har en mer utmanande situation, säger han till Arbetsvärlden.
Finns risk att fler äldre fastnar i långtidsarbetslöshet
Enligt Marcus Löwing kan det handla om att kompetensen hos äldre inte riktigt matchar det som arbetsgivare efterfrågar, men han tillägger att diskriminering också kan vara en del av problemet.
Och prognoserna för äldres situation på arbetsmarknaden ser inte heller så ljusa ut. Arbetsförmedlingen räknar förvisso med en successiv återhämtning under 2025, men när det gäller långtidsarbetslösheten är framtidsutsikterna sämre. Och här är äldre som sagt en av de grupper som har sämre konkurrensförmåga. Marcus Löwing menar att det på sikt finns risk för att allt fler äldre kommer att fastna i långtidsarbetslöshet.