Medelålders kvinna sitter på sin arbetsplats och skriver på sin laptopCenterpartiets ungdomsförbunds video om Britt-Marie, 45 år, har fått kritik för att den saknar verklighetsuppfattning. Något som Cuf:s nyvalda ordförande, Réka Tolani, inte håller med om. Poängen med filmen är att äldre har kvar sitt arbete även om de kanske inte är de som är de mest kompetenta. Foto: Jack Frog/Shutterstock.com

Politik

Centerpartiets ungdomsförbund vill avskaffa lagen om anställningsskydd. Videon som publicerads under förra veckan har fått stor uppmärksamhet och kritiserats för att den saknar verklighetsuppfattning och att den är föraktfull, skriver SvD Näringsliv

Under förra veckan publicerade Centerpartiets ungdomsförbund, Cuf, en video med budskapet att avskaffa lagen om anställningsskydd, las. Videon har för kritik för de avslutande orden från Réka Tolani, Cuf:s nyvalda ordförande.

I slutet av videon säger Réka Tolani att lagen om anställningsskydd skyddar Britt-Marie, 45, som sitter kvar i fikarummet i stället för unga som är hårt arbetande. Något som väckt uppmärksamhet och kritiserats för att den saknar verklighetsuppfattning. 

Magstark och trubbigt formulerat

Britt-Marie Jobacker, 64 år, som arbetar som Centerpartiets förste vice ordförande i Skånes distriktstyrelse anser att filmen är lite väl matstark. Hon understryker att Cuf får driva vilka frågor de vill. Men budskapet är lite trubbigt formulerat. Britt-Marie anser att det inte spelar någon roll vad man heter eller vem man är man ska alltid göra rätt för sig. 

Britt-Marie håller inte med Cuf i frågan om las. Det måste finnas ett visst skydd för anställda och las bör finnas kvar.

Centerpartiet vill inte lägga ner las

Enligt Martin Ådahl, arbetsmarknadspolitisk talesperson, resonerar man på liknande sätt i Centerpartiet centralt. Centerpartiet vill inte lägga ner las, något de är tydliga med i sitt budskap. Däremot skulle de vilja reformera las. 

Saknar verklighetsförankring

Det är många politiker och opinionsbildare som har reagerat på klippet. Las är en viktig fråga för bland annat Vänsterpartiet. Enligt Vänsterpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson, Ali Esbati, lyser föraktet igenom och man saknar insikt i många arbetstagares situtation. Bilden överensstämmer inte med verkligheten, något som de flesta förstår.

Vill visa att äldre behåller arbetet trots att de inte är de mest kompetenta

Réka Tolani däremot tycker att man misstolkar videoklippet och tolkar det som att Cuf vill sparka folk hur som helst. Hon tycker det är tråkigt att folk finner filmen föraktfull och att den saknar verklighetsförankring. Réka Tolani själv tycker inte att den saknar verklighetsförankring. 

Britt-Marie är en fiktiv karraktär och är en symbol för en äldre kollega som fikar hela tiden i stället för att hjälpa sina kollegor med sin erfarenhet. Hon får behålla sitt arbete på grund av las även om hon inte är den som är mest kompetent.