Fackförbund

Novak Djokovic har länge varit en av världens bästa tennisspelare. Han riktar nu kritik mot arrangörerna av flera stora tävlingar. Anledningen uppges vara att för liten del av omsättningen delas ut i prispengar. Till följd av detta har stjärnan i dagarna uppmanat flera tenniskollegor att starta ett fackförbund för tennisproffs.

Anser att för mycket pengar går till arrangörerna

Serben tävlade nyligen i Australien Open som är en av tennisens Grand Slam. Även Wimbledon, US Open och Franska Öppna hör dit. Dessa fyra tävlingar arrangeras av respektive land och det är dit han riktar sin kritik.

Enligt Djokovic går endast sju procent av omsättningen till spelarna medan resten hamnar i fickorna hos arrangörerna, det meddelar australiensiska ABC.

Djokovic vill höja prispengarna genom att starta fackförbund

I många sporter såsom fotboll, basket och baseball finns det i dag fackförbund. Nu vill Novak Djokovic se något liknande inom tennisen. På ett spelarmöte i Melbourne ska han bland annat ha uppmuntrat spelare till att bilda ett fackförbund. Förhoppningen är att kunna driva in mer pengar från Grand Slam-turneringarna. Det ska handla om en fördubbling av prispengarna över en femårsperiod. I årets upplaga av Australien Open uppgår prispengarna till 55 miljoner dollar.

– Jag blev informerad om det här mötet, men jag har vetat om det långt tidigare. Det är är något jag och Novak pratar mycket om. Arrangörerna säger att de höjer prispengarna hela tiden. Det gör de. Men samtidigt tjänar de mycket mer nu än för fem år sedan. Det tycker jag är lite av ett problem, säger Novak Djokovic serbiske landsman och kompis, Victor Troicki till australiensiska ABC.

Samtidigt råder det delade meningar även bland spelarna. Australien Open-vinnaren för andra året i rad och tennisens allra största stjärna, Roger Federer, säger att bra spelare tjänar tillräckligt.

Övriga tävlingar på den stora tennisscenen arrangeras av spelarorganisationen ATP, där Djokovic är ordförande. Där uppges det inte finnas samma problem.