Fackförbund

Snökaos är något som vi i Sverige får uppleva några gånger per år. Det gör ofta att många inte kan ta sig till jobbet på grund av trafikkaos, inställda bussar och försenade tåg. Vad många inte vet är att du inte har rätt till lön om du inte kan ta dig till jobbet. Det är dock inte särskilt troligt att du skulle bli av med jobbet på grund av att du inte lyckats ta dig till jobbet vi snökaos, i sådana fall bör du alltid vända dig till dig fackförbund eftersom att det kan vara så att du blivit uppsagd på fel grunder. 

Många fackförbund ger rådgivning i alla frågor, även gällande snökaos

En av de viktigaste arbetsuppgifter som fackförbund sysslar med är att erbjuda sina medlemmar rådgivning. För dig som medlem är det en viktig tillgång som fler bör utnyttja. Det finns nämligen oerhört många situationer i arbetslivet då det är svårt för en anställd att veta vad som faktiskt gäller. Ett sådant exempel är när snökaos bryter ut och det är i princip omöjligt att ta sig till jobbet. För några år sedan inträffade en storm i Skåne vilket gjorde att många kontaktade sitt fackförbund för att fråga hur de skulle gå tillväga. Svaret på den frågan är att man alltid ska ringa sin arbetsgivare och meddela att man blir sen. Kan man komma till jobbet har man dock normalt sätt inte rätt till lön för den tiden. Dock om man har oreglerad arbetstid görs oftast inget löneavdrag. 

Ett fackförbund ger självklart rådgivning vid svårare situationer med. Du kan kontakta ditt fackförbund om du blir utsatt för mobbning på din arbetsplats eller om du har en fråga om något din arbetsgivare gjort. Fackförbunden arbetar även mycket med att arbetsmiljön ska vara säker för de anställda. Upplever du att din arbetsmiljö inte är det kan du alltid kontakta ditt fackförbund för att få hjälp med hur du ska gå tillväga. De flesta fackförbund erbjuder rådgivning på telefon, andra via mail och på Facebook. Är rådgivning viktigt för dig när du ska gå med i ett fackförbund, alternativt om du anser att ditt fackförbund inte har tillräckligt bra rådgivning, bör du ha det i åtanke när du väljer fackförbund. Genom att jämföra fackförbund kan du hitta det alternativ som erbjuder dig bäst rådgivning. 

Blir du orättvist behandlad kan ditt fackförbund hjälpa dig

Ett medlemskap i ett fackförbund innebär betydligt fler förmåner än enbart rådgivning. Skulle du exempelvis bli uppsagd på fel grunder, så som att du inte lyckats komma till jobbet vid snökaos, kan ditt fackförbund hjälpa dig. Fackförbund verkar för de anställdas bästa och därför hjälper de även till vid bland annat löneförhandling och med kollektivavtal. Det ingår även flertal förmåner så som:

  1. Vägledning genom din karriär
  2. Inkomstförsäkring
  3. Pensionsrådgivning
  4. Försäkringar med förmånliga villkor 
  5. Juridisk hjälp vid tvist med arbetsgivare

Vissa förmåner har du enbart rätt att ta del av när du varit medlem i minst 12 månader. Har du tänkt på att gå med i ett fackförbund kan det därför vara en bra idé att göra det så fort som möjligt.