Fackförbund

Att jobba deltid kan kännas som en självklarhet under vissa levnadsförhållanden. Framför allt är det populärt under åren då småbarn finns i hemmet. Vänd dig istället till ditt fackförbund för att söka hjälp vid denna situation. Det finns nämligen risker med deltidsarbetet. Ju mindre du arbetar, desto lägre blir din pension. Din framtid påverkas av valen kring arbete du tar under tidigare år. Håll därför koll på vad du kan göra för att inte drabbas av denna deltidsfälla. 

Fackförbund kan hjälpa till med pensionsfrågor

Fackförbund kan ofta hjälpa dig med många frågor gällande arbetslivet. Fackförbund kan bland annat hjälpa till med att förhandla en bra lön till dig, ge juridisk hjälp och rådgivning genom karriären. I detta fall kan deras hjälp kring pensionsfrågor vara relevant. Vad som erbjuds kan vara rådgivning gällande pensionen. På så sätt skulle du kunna lägga upp en plan för hur du vill att din pension ska se ut. Detta är en av alla anledningar till att gå med i ett fackförbund

Tips! Använd ditt fackförbund för att få rådgivning och hjälp vid frågor du själv inte har svar på. 

Rådgivning kan underlätta i osäkra situationer, då fackförbund kan ge tydlighet i många fall. Om du inte vet vilket fackförbund du ska välja kan du jämföra olika för att se vilka förmåner de ger. Det finns även en lista med generella förmåner som brukar ingå i medlemskap. Du kanske behöver extra mycket hjälp kring pensionsfrågor. Välj då det fackförbund som kan erbjuda dig mest hjälp kring detta. 

Deltidsarbete och lägre pension drabbar ofta kvinnor

I vanliga fall är det kvinnor som drabbas mest av den så kallade deltidsfällan. På så sätt får även kvinnor sämre pension. För några år sedan uppgick kvinnors pension till drygt 66 procent av männens. Var tredje kvinna jobbade deltid, medan enbart var tionde man jobbade deltid. Uppdelningen bland deltidsarbete och kön är relativt stor. Enligt många fackförbund beror detta på att i många sektorer som är kvinnodominerande erbjuds endast deltid. Samtidigt är det ofta kvinnorna som får gå ner till deltid när barn skaffas. Ett förslag som getts är istället att en familj ska fördela arbetstiden jämnt. Det skulle kunna vara att både mannen och kvinnan går ner till 90 procent arbetstid, istället för att enbart kvinnan ska gå ner till exempelvis 75 procent. 

Kom fram till lösningar för deltidsarbete med hjälp av din partner

Den du lever med kan vara till stor hjälp för att du ska få en rättvis pension. Enligt fackförbunden finns det två sätt som du och din partner kan använda er av för att din pension som deltidsarbetare inte ska drabbas lika hårt är: 

  • Sätta av pengar i sparande – Spara pengar till den av er som förväntas på den lägsta pensionen. Att tänka på här om du är gift är att göra sparandet till enskild egendom. Vid skilsmässa kommer annars sparandet att delas. 
  • Ge bort kommande inbetalningar – Ge bort inbetalningar till premiepensionen, den delen av pensionen du placerar själv. Detta gäller dock enbart för gifta eller registrerade partners.