Fackförbund

Nya mätningar visar att svenskarna har allt tråkigare på jobbet vilket resulterar i att fler och fler svenskar känner sig omotiverade, nedstämda och har svårt att sova. Att ta upp situationen med din chef resulterar dock inte alltid i en förändring. I dessa situationer kan det vara fördelaktigt att vara medlem i ett fackförbund. Fackförbundet kan hjälpa dig med rådgivning och många andra frågor. Förbundet kan fungera som ett externt stöd vid frågor som ofta är känsliga att ta upp med chefen. Om du inte är medlem i ett är det fördelaktig att jämföra olika fackförbund som är verksamma inom branschen du jobbat i för att hitta det som passar dig bäst. 

Ta hjälp av ditt fackförbund om du har tråkigt på arbetet

Fackförbundet Unionens medlemstidning skriver om att svensken har det allt tråkigare på jobbet. Nya mätningar visar att två av tre anställda upplever att de har det tråkigt på jobbet, varav hälften av de som uppger att de har tråkigt har tråkigt minst några gånger i veckan. Att fler svenskar har tråkigt på arbetsplatsen resulterar i att fler känner sig omotiverade, känner sig nere och har svårt att sova. De bakomliggande orsaken till att fler upplever jobbet som tråkigt är: 

  • brist på utmaningar i arbetet
  • att man är ensam med sina arbetsuppgifter
  • arbetsuppgifterna är tråkiga

Många av de som känner sig uttråkade på jobbet uppger i de nya undersökningarna att de har pratat med sin chef om situationen men att samtalet i 75% av fallen inte lett till förbättring. Om du upplever att du har tråkigt på jobbet så kan det vara bra att kontakta ditt fackförbund. Fackförbundet kan nämligen hjälpa dig med rådgivning och hjälpa dig att föra en diskussion med din arbetsgivare om arbetsmiljön. 

Välj rätt fackförbund för att bäst rådgivning 

Om du inte är medlem i ett fackförbund kan det vara svårare att genomföra en förändring på din arbetsplats då du inte får den expertis och rådgivning som kan krävas. Bortsett från frågor om arbetsmiljö kan facket hjälpa dig på flera andra sätt. Det finns en rad olika förmåner med att vara medlem i ett fackförbund

Tips! Gå med i ett fackförbund som har expertis i din bransch för att få bästa möjligt rådgivning!

Du väljer fackförbund beroende på vilken bransch du arbetar i. Det finns vanligen flera olika fackförbund som verkar inom samma bransch. Det kan därför vara bra att jämföra de olika alternativen för att se hur stora medlemsavgifterna är, vilket juridisk stöd som erbjuds samt om vilka värderingar förbundet står för och om dessa överensstämmer med dina egna.