Fackförbund

Vab står för vård av sjukt barn och den som vabbar får tillfällig föräldrapenning från Försäkringskassan. Vab-säsongen inleds omkring oktober men är oftast som störst under februari, därav namnet vabruari. Fackförbund får ofta många frågor gällande vad som egentligen gäller när det kommer till att vabba – och i vissa fall vad som gäller då en anställd anser sig orättvist behandlad på sin arbetsplats på grund av att denna varit tvungen att vabba mycket. Många fackförbund har även sett en stor ökning gällande att ”vobba” – vilket innebär att du är hemma med sjukt barn men arbetar hemifrån och därmed bibehåller din lön. 

Tips! Genom att bli medlem i ett fackförbund kan du få rådgivning i alla möjliga arbetsrelaterade frågor som bland annat vab.

Enligt fackförbunden har många anställda dålig koll på vilka rättigheter och skyldigheter de har när det kommer till vab. Fördelen med att vara medlem i ett fackförbund är att du alltid har någon att vända dig till när det kommer till just denna sortens frågor. Exempelvis är det många som känner press från arbetsgivaren att de ska arbeta trots att det är hemma med sjukt barn. Vissa frågor angående vab hör mer till Försäkringskassans område men det finns även en hel del frågor, problem och situationer som ditt fackförbund kan hjälpa dig med. 

Fackförbundens bästa tips under VABruari

  1. Undvik smitta. Ett väldigt grundläggande tips men inför februari kan det även vara värt att påminna sig själv om att tvätta händerna ordentligt.
  2. Planera upp arbete och VAB. Planering är A och O när det kommer till att vabba. Om det känns svårt att prioritera bland arbetsuppgifter råder fackförbunden dig att kommunicera detta till din arbetsgivare. Kanske finns det arbetsuppgifter du kan göra hemifrån och på så sätt behöver du inte ta ut ersättning från Försäkringskassan. 
  3. Håll koll på när läkarintyg behövs. Om ditt barn är sjukt i 8 dagar i sträck eller mer behöver du intyg från en läkare. 
  4. Anmäl VAB hos Försäkringskassan. Att anmäla och ansöka om ersättning är relativt enkelt. Ditt fackförbund kan hjälpa dig med många arbetsrelaterade frågor men har du frågor om ersättning bör du alltid vända dig till Försäkringskassan. 
  5. Barnets behov går före arbetsplatsen. Även om din arbetsplats är väldigt viktig tipsar fackförbund om att inte glömma bort det faktum att barnets behov väger tyngst. 

Hinner du inte arbeta hemifrån ska du inte bli tvingad till detta

Fackförbundet Unionen har genomfört en undersökning kring hur många anställda som faktiskt väljer att arbeta hemifrån när de är hemma och vårdar sjukt barn. Enligt undersökningen har antalet som arbetar hemifrån ökat med 8 procentenheter på tre år. Undersökningen som fackförbundet genomförde visade även att 40 % av de tillfrågade hellre skulle slippa att arbeta hemifrån och helt enkelt vara lediga från jobbet när de är hemma med sjukt barn. Dock upplever nästan 10 % att arbetsgivaren kräver att man arbetar hemifrån, vilket såklart inte bör vara fallet. Sådana krav är inte okej enligt fackförbunden så om du upplever det kan du kontakta ditt fackförbund för att få råd om hur du ska bemöta din arbetsgivare.