ung kvinna arbetar vid kaffemaskin på caféDe utannonserade sommarjobben inom bland annat restaurangbranschen är betydligt färre i år än för ett år sedan. Foto: Lyubov Levitskaya/Shutterstock.com

Arbetsmarknad

Arbetsförmedlingen har tagit emot betydligt färre anmälda sommarjobb i år än inför förra sommaren. Pandemin gör förmodligen att arbetsgivarna avvaktar med att annonsera ut jobben. Vårdsektorn efterfrågar dock lika mycket personal som vanligt.

Färre arbetsgivare har annonserat ut sommarjobb i Platsbanken i år. Platsbanken är Arbetsförmedlingens plattform för lediga jobb.

Jämfört med för ett år sedan skiljer det 12 800 stycken anmälda sommarjobb. 

Utvecklingen är förstås inte helt oväntad med tanke på pandemin. Minskningen av antalet sommarjobb gäller i alla olika regioner, med undantag av Västmanland.

Kan komma fler jobb närmare sommaren

Det är dock inte säkert att det är kört för den som söker ett sommarjobb. Det är fortfarande långt till sommaren, och det kan hända att många arbetsgivare avvaktar med att efterfråga sommarjobbare tills semesterperioden närmar sig.

– Med tanke på att arbetsgivarna inte vet vad som kommer att hända med restriktioner kopplade till pandemin kan man tänka sig att de väntar in i det längsta med rekrytering, säger Arbetsförmedlingens analytiker Johan Eklöf.

Mindre jobb inom turism, men många inom vården

Framför allt är minskningen tydlig i osäkra branscher som hotell, turism och restaurang. Det är också de branscherna som har stark koppling till sommarjobb.

Inom vård och omsorg är dock efterfrågan på sommarjobbare hög. Det brukar den vara, men det är ännu tydligare i år. Personal som arbetar i exempelvis äldrevården har ett stort behov av semester, påpekar Johan Eklöf.

Arbetssökande och arbetsgivare kan träffas digitalt

Arbetsförmedlingen har löpande rekryteringsträffar som arbetssökande kan delta i. Dessa träffar har fortsatt även under pandemin, men sköts helt och hållet digitalt. Det gör att du lätt kan delta i en sådan träff, oavsett var du bor eller vistas någonstans.

Rekryteringsträffarna är ett sammanhang där arbetssökande och arbetsgivare kan träffas på ett säkert och smidigt sätt. Träffarna innehåller snabbintervjuer, företagspresentationer och live-tv.

Evelina Grenehed
Evelina Grenehed Skribent